Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
5. dubna 2024 9:00
Čas čtení 8:21
Ondřej Jarůšek

Oleg je pohřební průvodce. „My Češi jsme smrt vytěsnili. Vím i o lidech, kteří v noci kamaráda vysypali do Vltavy“

Oleg je pohřební průvodce. „My Češi jsme smrt vytěsnili. Vím i o lidech, kteří v noci kamaráda vysypali do Vltavy“
Zdroj: Poskytnuto Olegem Vojtíškem
REFRESHER ROZHOVOR ÚMRTÍ
Uložit Uložené

Oleg Vojtíšek se svou službou nazvanou Pohřební průvodci pomáhá pozůstalým vyrovnat se se smrtí blízké osoby a s uspořádáním posledního rozloučení, které může mít mnoho netradičních forem. O tom a mnohém dalším jsme si popovídali v obsáhlém rozhovoru.

Co se stane s tvým tělem, až zemřeš? A jak dokáže pohřební průvodce pomoct tvým blízkým, které za sebou zanecháš? Pohřební průvodci se starají o to, aby poslední rozloučení se zesnulým bylo hezké, osobní, a hlavně pozůstalým pomohlo s tím, aby se se smrtí vyrovnali.

„Mám radost pokaždé, když se rodiny snaží vymýšlet nové věci. Nejenže to často stmelí rodinu, ale pomůže jim to se s tou smrtí smířit,“ vysvětluje Oleg.

Poslední rozloučení přitom může vypadat i tak, jak by tě asi nenapadlo – vypuštění balónu s lidským prachem do oblak, vzpomínání na zesnulého ve vile s terasou, pouštění lodiček, nebo dokonce vyslání rakety, která popel rozpráší na přesně určeném místě. Jak se to dělá, se dozvíš v rozhovoru.

pohřební průvodci
Zdroj: Poskytnuto Olegem Vojtíškem

Bojíte se smrti?Smrti se bojí asi každý. Kdo říká, že ne, tak ji jen vytěsňuje. Nikdo z nás neví, co bude. Na smrt se ale dá připravit, smířit se s ní, se sebou, s lidmi kolem.

Kdy jste přišel se smrtí poprvé do styku? Promluvili si o ní s vámi rodiče, když jste byl dítě?

Vlastně mám docela dobrou zkušenost. Viděl jsem umírat dědečka. Ležel v bývalém dětském pokoji a lidé se s ním chodili loučit. Bylo mi asi šest let, ale uvědomil jsem si, že to je normální věc. Dnes se smrt snažíme před dětmi skrývat, a to je špatně. Způsobíme jim akorát trauma.

pohřební průvodcipohřební průvodcipohřební průvodcipohřební průvodci
Zobrazit galerii
(16)

Změnila se v Česku podoba pohřbů za poslední dekády? Já osobně mám pocit, že jsou většinou všechny podobné, hraje tam smutná písnička, mluví kněz nebo někdo, kdo dotyčného ani neznal…

Kdyby mluvil kněz, bylo by to dobrý. Většinou mluví řečník, který jenom změní jméno a příjmení. Trvá to 15 minut a za sklem už čeká další rodina, která se kouká, kdy skončíte. To ale nikomu nepomáhá.

Doporučeno
Chtěl 70 tisíc, ale lidé mu poslali půl milionu. Dominik vyvíjí hru, díky které můžeš řídit pražské metro Chtěl 70 tisíc, ale lidé mu poslali půl milionu. Dominik vyvíjí hru, díky které můžeš řídit pražské metro 28. dubna 2024 10:00

Dřív byly pohřby většinou v kostele a lidem doopravdy pomáhaly. Dnešní smuteční síň je špatnou ozvěnou kostela. Není tam oltář, modlíme se k zesnulému a je to totálně neosobní. Vymění se jméno a příjmení, písnička a to je celé.

V Česku je asi polovina pohřbů bez obřadu, čemuž rozumím, protože když někdo viděl tohle, tak už to nechce opakovat. Je otázka, proč se to neposunulo. Lidé nám ale říkají, že ani nevěděli, že to jde udělat i jinde než ve smuteční síni.

Jaký vidíte v pohřbívání trend do budoucna? Budou se podle vás například víc využívat nějaké atypické prostory nebo formy obřadu?

Rád bych, aby se to dělalo více osobně a lidsky. Slovo „atypické“ ve mně evokuje nějaký druh exhibice. Osobně mám radši, když se spíše například vypráví vzpomínky. Nedávno jsme měli plný kostel sedmnáctiletých studentů, kteří vzpomínali na spolužáka… Hodinu a půl jen vzpomínali, takže už mě i pan farář tahal za rukáv, že musíme doopravdy končit. A pak nám říkali, jak moc jim to pomohlo.

Nemusí to být ale vůbec kostel: může to být park, louka, vila s terasou, salonek restaurace nebo třeba i ta obřadní síň. Ale měli bychom tam doopravdy vzpomínat, plakat, ale dokázat se i zasmát. Pouštět si písničky, fotky, videa. Balónky, lodičky…

Vyzkoušej předplatné REFRESHER+
jen za 12525
a čti vše bez omezení
Koupit předplatné
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 157192 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemknutí?

  • Jestli můžeš popel svého blízkého vysypat třeba do Vltavy. 
  • Jaké alternativní cesty k rozloučení si Češi oblíbili.
  • Důkladné rozloučení pomáhá s truchlením a s přijetím odchodu někoho blízkého. Oleg popisuje, jak vše probíhá. 
Domů
Sdílet
Diskuse