Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
10. dubna 2024 12:32
Čas čtení 1:18
Veronika Ábelová

Tohle je nový žebříček popularity britské královské rodiny. Kdo je nejoblíbenější?

Tohle je nový žebříček popularity britské královské rodiny. Kdo je nejoblíbenější?
Zdroj: Profimedia
ZAJÍMAVOSTI KRÁLOVSKÁ RODINA VELKÁ BRITÁNIE
Uložit Uložené

Nový výzkum společnosti YouGov ukázal, koho mají Britové a Britky z královské rodiny nejraději.

Britská společnost YouGov se zabývá výzkumem veřejného mínění a analýzou dat už od roku 2000. Teď přišla s novým výzkumem popularity britské královské rodiny. Kdo je mezi lidmi nejpopulárnější?

Doporučeno
ŽEBŘÍČEK: Nejlepším českým seriálům vévodí kriminálky a pohádky, vyhrála úplná novinka ŽEBŘÍČEK: Nejlepším českým seriálům vévodí kriminálky a pohádky, vyhrála úplná novinka 10. dubna 2024 7:37

Po dlouhých spekulacích ohledně stavu princezny Kate Middleton průzkum zjistil, že její popularita stoupla od začátku roku 2024 o šest procent. Více než tři čtvrtiny (76 procent) lidí mají na princeznu z Walesu pozitivní názor. Kate Middleton se tak stala nejpopulárnější osobou britské královské rodiny v tomto průzkumu. Podobně je na tom její manžel princ William, který je oblíbený u 73 procent. Ve srovnání s Kate má na něj ale více lidí negativní názor.

Princezna Anne, sestra současného britského krále a dcera královny Alžběty, skončila třetí se 71 procenty. V žebříčku popularity se zároveň stala členkou královské rodiny, na kterou má pouze 13 procent britského lidu negativní názor. To je nejmenší číslo, který výzkum u královské rodiny kdy vyhodnotil. Samotný král Karel III. je stále široce oblíbený. Celkem 63 procent Britů má o něm příznivé mínění. Negativní názor si na něj utvořilo 30 procent lidí.

Kate Middleton.
Kate Middleton. Zdroj: Getty Images

Méně populární je princ Harry a jeho manželka Meghan. Pozitivní názor na Harryho má pouze 31 procent britského obyvatelstva. Jeho manželka je oblíbená u 26 procent Britů a Britek. Nejméně populárním je potom vévoda z Yorku princ Andrew, který získal pozitivní mínění u pouhých šesti procent. Převažuje tedy 86 procent lidí, kteří mají na třetí dítě královny Alžběty negativní názor.

Postoje a názory se liší podle věku. Negativní pohled na členy královské rodiny rostou zejména u mladší generace. Výjimkou je ale pár prince Harryho a Meghan, na který mají lidé ve věku 18–24 let pozitivnější názor než na starší členy královské rodiny. Pouze u 32 procent nejmladší generace je oblíbený britský král. V této generaci jsou o dost populárnější princ a princezna z Walesu. 

Doporučeno
VIDEO: Arachnofobici, pozor! Do kin míří jeden z nejlepších hororů poslední doby VIDEO: Arachnofobici, pozor! Do kin míří jeden z nejlepších hororů poslední doby 9. dubna 2024 10:10

Celkově na britskou královskou rodinu převažuje pozitivní názor, v průzkumu jej uvedlo 58 procent lidí. Zahrnuje to ale 79 procent lidí starších 65 let a 32 procent ve věku 18–24 let.

Zpět
Sdílet
Diskuse