Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
30. května 2024 v 14:01
Čas čtení 1:41
Anna-Marie Hanzlíková

Přání nevěsty je svaté? Družičky i svědkyně se kvůli tomu zadlužují, ukazují to data i příběhy

ZAJÍMAVOSTI FINANCE FINANČNÍ GRAMOTNOST SPOJENÉ STÁTY AMERICKÉ (USA) SVATBA VZTAHY
Uložit Uložené

Velká očekávání je vedou i k půjčkám.

Rozlučka se svobodou, ale i šaty, make-up a pořádný dárek. Nejméně tyhle výdaje tradičně nevěsta od své svědkyně očekává. Jenže v čase rostoucí inflace se tyto výdaje mohou pořádně prodražit.

Doporučeno
Influencerka propaguje solárium jako zdravé opalování. Nic takového ale neexistuje Influencerka propaguje solárium jako zdravé opalování. Nic takového ale neexistuje 30. května 2024 v 11:50

Mnoho svědkyň, ale také družiček, od kterých se minimálně v americkém prostředí předpokládá podobné, tak sahá po půjčkách. Ukazují to data společnosti The Knot, která rozebírá časopis The Cut. Podle jejich údajů se výdaje svědkyně mohou vyšplhat na padesát až sto tisíc korun.

Svědkyně, které redaktorka oslovila, vykládají své příběhy. Nevěsta musela schválit i rtěnku, očekávala velký dárek a rozlučku uspořádala v zahraničí a na několik dní. Že se ti to zdá přestřelené? Řádově nejméně nižší statisíce dáš i za v průměru levnější svatbu v Česku, jak si můžeš přečíst v našem nedávném rozhovoru se svatební koordinátorkou. Pokud máš tedy kamarádku, která si potrpí na pompéznost, můžeš jako svědkyně očekávat také náklady v řádech desítek tisíc.

Doporučeno
Svatba dnes vyjde na statisíce. Klidně se můžete vzít v kostýmech a ve vysoké trávě, říká svatební koordinátorka Svatba dnes vyjde na statisíce. Klidně se můžete vzít v kostýmech a ve vysoké trávě, říká svatební koordinátorka 28. května 2024 v 14:00

Že nejde zdaleka jen o americkou zkušenost, dokazuje i fórum na Redditu, ve kterém uživatelé a uživatelky článek rozebírají. „Tohle je tak moc real! Měla jsem přesně takovou kamarádku. Doslova se přestěhovala zpátky k rodičům, aby si mohla dovolit všechny tyhle věci. Řekla jsem jí, ať prostě řekne ne, a ona řekla, že musíš udělat to, co chce nevěsta‚“ svěřuje se jedna z nich. 

Ve vláknu jsou takových příběhů desítky. „Když na ni se svatbou přišla řada, šla do toho naplno. Měla rozlučku na Kostarice. Zrovna mě vyhodili z práce a ona mi na to řekla: Dobře, ale máš čas do března si na to našetřit,“ líčí další. Taková situace není neobvyklá. Podle výzkumu z roku 2021 se často stává, že se kamarádky nejen cítí pod tlakem, ale přátelské vztahy takovými tlaky na nákladná gesta opravdu trpí.

rozlučka se svobodou, nevěsta, svatba
Zdroj: Pexels/volně k užití

„Jedné mé části vadí, že přátelé, kteří si pořídili domy a mají už léta dvoupříjmové domácnosti, očekávají, že jejich kamarádi, kteří nejsou ve stejné finanční situaci, budou utrácet takové peníze – jako by mě to stavělo o další krok zpět v dosažení toho, čeho jste už dosáhli vy? A jako někomu, kdo ani nechce velkou svatbu a rozhodně nebude mít družičku, mi to celé připadá směšné, když vím, že tato oslava (a následné utrácení) nebude reciproční,“ stěžuje si další na nároky svých kamarádek.

Doporučeno
Česká herečka porazila Jennifer Lopez. Její komedie ovládla Netflix Česká herečka porazila Jennifer Lopez. Její komedie ovládla Netflix 28. května 2024 v 13:48

„Jak už jsem řekla, mám své přátele moc ráda, zvláště ty, u kterých budu požádána o účast na svatební hostině. Ale ptám se, jestli mi stojí za to říct ano a jít za družičku – a pak si připadám jako lakomec a sobec, když tak výrazně zvažuju náklady, jestli si to technicky můžu dovolit,“ uzavírá trefně jedna ze žen. 

Domů
Sdílet
Diskuse