Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
3. července 2024 v 12:20
Čas čtení 1:22
Anna-Marie Hanzlíková

Influencerka radí, jak si doma vyrobit opalovací krém. Neúčinné a nebezpečné, varují experti

Influencerka radí, jak si doma vyrobit opalovací krém. Neúčinné a nebezpečné, varují experti
Zdroj: Pexels/Armin Rimoldi/volně k užití
ZDRAVÍ INFLUENCEŘI KOSMETIKA A PÉČE O KŮŽI TIKTOK YOUTUBE ZDRAVÍ
Uložit Uložené

Tiktokerka Nara Smith na svém kanále radí, jak si podomácku vyrobit všelicos. Před nedávnem přišla dokonce s receptem na domácí opalovací krém.

Novinářky z The Washington Post se rozhodly postup influencerky vyzkoušet a jeho účinnost ověřit u odborníků. A nedopadlo to moc dobře.

Je neúčinný a nebezpečný  

V původním videu manžel Lucky Blue Smith šlehá kokosový olej, bambucké máslo, kokosové máslo, včelí vosk a jojobový olej, následně je zahřeje nad vroucí vodou a přidá práškovitý oxid zinečnatý. Výslednou směs pak nechá ve skle zchladit v ledničce. 

Doporučeno
Fitness influencer Marek si nechal udělat 26 zirkonových zubů v Turecku: „Je to tam třikrát levnější.“ Hazard, říká zubařka Fitness influencer Marek si nechal udělat 26 zirkonových zubů v Turecku: „Je to tam třikrát levnější.“ Hazard, říká zubařka 21. června 2024 v 12:00

Právě oxid zinečnatý je přitom jedinou složkou, která dokáže ochranu poskytnout. Problémem ale je, že tiktokerka nepřidala informaci o tom, v jakém poměru, nebo alespoň v jakém množství by měli její sledující přidávat jednotlivé látky.

žena, plavky, pláž, opaľovanie
Zdroj: Unsplash/Antony/volně k užití

„Tyto složky mohou být dobrými hydratačními prostředky pro pokožku, ale to neznamená, že vás ochrání před sluncem,“ řekla pro Washington Post dermatoložka Yolanda C. Holmes. „A při jejich používání byste se mohli spálit,“ upozorňuje na nedostatečné ochranné vlastnosti ingrediencí.

Co ti hrozí? 

Upozornila také, že některé z nich mohou některým lidem naopak způsobit podráždění. „Opalovací krémy by měly být vědecky testovány v laboratořích, aby bylo jisté, že poskytují určitou úroveň ochrany před sluncem,“ připomíná dermatoložka fakt, že podomácku vyrobený krém splní přísné regule jen těžko. 

Doporučeno
Mladá dívka po nadměrném vapování zmodrala. Lékaři jí museli odstranit část plic Mladá dívka po nadměrném vapování zmodrala. Lékaři jí museli odstranit část plic 16. června 2024 v 10:01

Ve videu, ve kterém novinářky krém vyrobily, vidíme, že vyrobená směs má po vyndání z lednice opravdu strukturu a vůni jako komerční krémy. Vzaly tedy jeden konvenční krém s SPF 50 a porovnaly jeho účinnost na kůži. 

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený The Washington Post (@washingtonpost)

Při pokusu se speciální samolepkou domácí krém absolutně pohořel. Na testovací samolepce určené pro testování SPF se píše, že pokud po aplikaci opalovacího krému nezprůhlední, může být SPF nedostatečný, prošlý nebo nebylo použito dostatečné množství opalovacího krému. Domácí krém samozřejmě nezprůhledněl. 

Ačkoliv podobná testování nejsou stoprocentní, s neúčinností varuje i další oslovený expert Daniel D. Bennett z Americké dermatologické akademie. I on tvrdí, že nemá dostatečnou ochranu. Pokud bys tak chtěl*a letos v létě podobné recepty testovat, nebo dokonce třeba jen používat místo SPF kokosový olej (což se v minulosti TikTokem také šířilo), raději to nedělej. Opalováním riskuješ kromě rychleji stárnoucí pleti hlavně rakovinu kůže, a to za pár ušetřených korun opravdu nestojí.

Zpět
Sdílet
Diskuse