Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
18. července 2024 v 9:15
Čas čtení 1:41
Ilona Hobzová

Toto jsou tři nejvíce kontroverzní oscarové výhry a situace v historii

Toto jsou tři nejvíce kontroverzní oscarové výhry a situace v historii
Zdroj: Paramount Pictures
FILMY A SERIÁLY FILM FILMOVÉ OSOBNOSTI
Uložit Uložené

Souhlasíš s výběrem?

Hádky o to, zda měl nějaký snímek vyhrát nejcennější filmovou sošku na světě, nejsou ničím výjimečným. Při předávání se také často stanou nečekané situace, které se z různých důvodů zapíší do historie.

Doporučeno
Terka Pergnerka nám řekla svůj příběh. „Ve 13 letech mě máma prodala. Ve vězení seženeš drogy snáz než venku,“ vypráví Terka Pergnerka nám řekla svůj příběh. „Ve 13 letech mě máma prodala. Ve vězení seženeš drogy snáz než venku,“ vypráví 17. července 2024 v 13:00

Na serveru Ranker mohli lidé hlasovat, které oscarové výhry jim přijdou kontroverzní vůbec nejvíc. Jak to dopadlo a které výhry se dostaly do top 3?

3. místo: Zamilovaný Shakespeare

Na bronzovém stupínku skončil film Zamilovaný Shakespeare, který si v roce 1999 odnesl sošku za nejlepší film. Podle Rankeru byly na sošku favorizované jiné snímky toho roku, například Zachraňte vojína RyanaKrálovna Alžběta nebo Život je krásný

Doporučeno
Nejlepší filmy první poloviny roku 2024 podle českých diváků. Tyhle pecky musíš dohnat Nejlepší filmy první poloviny roku 2024 podle českých diváků. Tyhle pecky musíš dohnat 16. července 2024 v 17:13

Distribuční společnost Miramax Films, která za filmem Zamilovaný Shakespeare stojí, vedla prý silnou kampaň, aby pro film získala hlasy. „Nepamatuji si, že bych někdy cítil takový tlak ze strany jiných studií,“ vzpomínal prý jeden z filmových publicistů mimo jiné na to, že lidem osobně volal producent Harvey Weinstein a tlačil na ně.

2. místo: Marlon Brando

Pouze tři lidé odmítli Oscara. Jedním z nich byl herec Marlon Brando, který ho v roce 1972 vyhrál za hlavní roli v kultovním filmu Kmotr. Herec odmítl sošku převzít a místo sebe na ceremoniál poslal herečku s apačskými kořeny Sacheen Littlefeather. Přečetla Brandovo prohlášení, v němž herec obvinil „filmovou komunitu“ z odpovědnosti za „ponižování indiánů a zesměšňování jejich charakteru, když je popisuje jako divoké, nepřátelské a zlé“.

Doporučeno
Pokecali jsme s herci ze seriálu Medvěd. Čím je specifické natáčení v Chicagu a jaké reakce fanoušků je nejvíce překvapily? Pokecali jsme s herci ze seriálu Medvěd. Čím je specifické natáčení v Chicagu a jaké reakce fanoušků je nejvíce překvapily? 17. července 2024 v 7:00

Littlefeather sošku Oscara do rukou nikdy nevzala, moderátorovi Rogeru Moorovi řekla, že ji Brando nechce. Projev herečku vystavil posměchu a nadávkám, hrozilo jí také fyzické napadení. „Bylo mi líto, že lidé bučeli, pískali a dupali, i když to možná bylo namířeno proti mně... Měli mít alespoň tolik slušnosti, aby ji vyslechli,“ řekl později sám Brando.

1. místo: Hattie McDaniel

Film Jih proti Severu získal v roce 1940 celkem 13 nominací na Oscara, včetně dvou za nejlepší ženský herecký výkon ve vedlejší roli. Sošku tehdy získala Hattie McDaniel. Ta se ale na ceremoniál málem nemohla dostavit.

Šlo totiž o první afroamerickou herečku, která kdy Oscara získala. Předávání cen se konalo v hotelu The Ambassador, kam McDaniel technicky vzato v té době kvůli barvě pleti nesměla. Dovnitř ji dostal producent David O. Selznick, seděla ale v zadní části sálu. 

Doporučeno
Diana a David si otevřeli rostlinné řeznictví a teď o nich píšou i v Americe. „Vegani nejedí pořád jenom mrkev,“ říkají Diana a David si otevřeli rostlinné řeznictví a teď o nich píšou i v Americe. „Vegani nejedí pořád jenom mrkev,“ říkají 14. července 2024 v 9:30

„Jsem za tuto cenu velmi vděčná a měla bych se jí vždy držet jako majáku ve všem, co budu v budoucnu dělat. Upřímně doufám, že budu vždy přínosem své rase i filmovému průmyslu. Mé srdce je tak plné, že nedokážu vyjádřit, jak se cítím,“ řekla při svém projevu. Zisk sošky ale musela také slavit odděleně. Do klubu, ve kterém se radovali ostatní ocenění, totiž také neměla přístup.

Domů
Sdílet
Diskuse