Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
24. července 2024 v 11:50
Čas čtení 1:10
Magdalena Trajerová

Dovolená s čekací listinou. Na tento ostrov může jen čtyři sta turistů najednou

Dovolená s čekací listinou. Na tento ostrov může jen čtyři sta turistů najednou
Zdroj: Granitethighs/wikimedia/volně k užití
ZAHRANIČÍ DOVOLENÁ
Uložit Uložené

Jen 400 turistů najednou. Takovým pravidlem se již 40 let řídí ostrov Lord Howe. Opatřením chrání vzácné přírodní úkazy a živočišné druhy.

Ostrov s asi 400 obyvateli leží přibližně 600 kilometrů od australské pevniny. Pyšnit se může zelenými vrcholky, nedotknutými plážemi s bílým pískem a průzračně modrým mořem plným ryb. Kvůli výskytu mnoha endemických druhů byl ostrov v roce 1982 zapsán na seznam světového dědictví UNESCO. Opatření o počtu turistů minimalizovalo dopad na životní prostředí a vytvořilo unikátní návštěvní místo.

Doporučeno
Tohle je deset nejlepších knih jednadvacátého století. Souhlasíš s výběrem? Tohle je deset nejlepších knih jednadvacátého století. Souhlasíš s výběrem? 23. července 2024 v 8:28

Počet lidí na Lord Howe stanovuje omezený počet lůžek dostupných turistům. Není tedy překvapením, že dostat se do této destinace je více než oříšek. Majitelka jednoho z mála tamějších ubytování Lisa Makiiti hlásí plné rezervace až do roku 2026. Ceny zpátečních letenek ze Sydney se mohou vyšplhat až na 666 dolarů. Za ubytování pro dva lidé zaplatí od 200 do 3000 dolarů za noc.

Lord Howe Island
Lord Howe Island Zdroj: NASA Johnson Space Center

Ostrov nedotknutý přílišným turistickým ruchem je z více než 85 procent pokryt původním lesem. Na vrcholku hory Mount Gower se nachází vzácný vysoce chráněný mlžný les. Deštné pralesy jsou plné plazivých rostlin, orchidejí a ptáků. V moři žije více než 500 druhů ryb, stejně tak hvězdice či krabi.

Celý ostrov je obydlen živočichy a rostlinami, které již nikde jinde nenajdeme. Na pobřeží mohou šťastliví turisté procházet kolem hnízdišť buřňáka šedolícého. Vzácností je i palma Kentia, jejíž semena se z ostrova vyváží po celém světě.

Doporučeno
Móda z metra: Co nosí mladí lidé z Prahy během horkých letních dnů? Móda z metra: Co nosí mladí lidé z Prahy během horkých letních dnů? 21. července 2024 v 8:00

Pro vstup na Lord Howe existují přísné postupy, které mají zamezit importu invazivních druhů. Zavazadla turistů prohledávají čichací psi, kteří nehledají drogy, ale rostlinné a živočišné druhy, jež na ostrov nepatří. Na začátku turistických tras jsou stanoviště, kde si turisté musí očistit boty, aby nezanesli do nedotknuté přírody plísně.

Pokud se na ostrov přeci jen rozhodneš vypravit a počkat si na dlouhé čekací listině zájemců, počítej s vysokými cenami. Dovoz potravin a jejich následná kontrola, zda jsou pro ostrov bezpečné, je velice nákladný, což se odráží i na konečné ceně.

Domů
Sdílet
Diskuse