Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
10. srpna 2024 v 8:30
Čas čtení 8:06
Adéla Ježková

Dva měsíce jsem zkoušela krabičkové diety. Jedla jsem brownies i palačinky, a stejně jsem zhubla

Dva měsíce jsem zkoušela krabičkové diety. Jedla jsem brownies i palačinky, a stejně jsem zhubla
Zdroj: REFRESHER/Adéla Ježková
REFRESHER JÍDELNÍČEK ZDRAVÁ STRAVA ZDRAVÍ ZDRAVÝ ŽIVOTNÍ STYL
Uložit Uložené

Rozhodla jsem se vyzkoušet krabičkovou dietu. Jaký je verdikt?

Krabičkovou dietu jsem měla vždycky spojenou s mindsetem z devadesátek. To znamená: 1200 kalorií na den pro dospělou aktivní ženu, rýžové chlebíčky a kašovité směsi nevábných barev. Když jsem ale před časem zkoumala způsoby zdravého hubnutí a narazila při tom na nepřeberné množství těchto krabiček, toxicky dietním devadesátkám se nepodobaly ani z dálky.


Jelikož váha v koupelně i po několika týdnech dřiny v posilovně ukazovala stále stejné číslo, rozhodla jsem se krabičkovou dietu vyzkoušet. Po dobu dvou měsíců jsem testovala dva různé výrobce, které své produkty do testu poskytly bezplatně. Nejedná se ovšem o placenou reklamu, nýbrž nezávislou recenzi.


Zaměřit jsem se chtěla na: efektivitu, nutriční vyváženost, chuť i vzhled jídel. Kromě otázky, zda to opravdu funguje, jsem měla v hlavě hlavně obavu, že budu mít hlad.


Ať už se snažíš zhubnout, nabrat svalovou hmotu, nebo prostě jen strukturovaněji jíst, cílem tohoto článku je pomoci ti učinit informované rozhodnutí o tom, zda je krabičková dieta pro tebe tou správnou cestou.

Co udělat před samotnou krabičkovou dietou?

Jako první je důležité si vytyčit cíl. Tedy – čeho chci dosáhnout, když budu odebírat krabičkovou dietu? Chci zhubnout, přibrat, nebo si chci váhu udržet, ale nestíhám vařit plnohodnotná jídla každý den? Od tohoto cíle se totiž odvíjí, jaký program krabičkové diety zvolíš.


Před samotným testem jsem se proto nechala změřit na přístroji InBody, aby mi nastavil doporučený denní příjem. Do volby konkrétního programu jsem zahrnula i svou tehdejší váhu a míru aktivity. V mém případě by totiž nemělo žádný smysl, abych si zvolila krabičky o 1400 kaloriích na den. Nejen, že bych měla hlad – ale zároveň by se mi zpomalil metabolismus a ve výsledku bych ničeho nedosáhla. 


Vždy je tak lepší výběr konzultovat přímo s výživovým odborníkem nebo přímo s někým z konkrétní společnosti, která krabičkové diety nabízí.

Krabičková dieta mohou být i brownies nebo koprovka

Je první červnová neděle krátce před 9. večer a zvoní mi telefon. „Dobrý den, tady kurýr. Budu u vás za dvě minuty.“ Poděkuji a zavěsím. Že se mé úplně první krabičky blíží, už moc dobře vím. Společnost Papa Food ti totiž chvilku před samotným předáním pošle link na GPS sledování přijíždějícího kurýra.


„Holky, to je fakt naprosto skvělý. Jídlo na celej den a přivezli mi ho doslova až ke dveřím!” psala jsem kamarádkám hned, jak jsem vybalila krabičky z tašky. Řekla jsem si, že nebudu sledovat jídelníček dopředu, abych se každý den měla na co těšit – vybalování krabiček tak byl takový můj rituál malých radostí. (Ano, i podobné – zdánlivě – „blbosti“ ti mohou zlepšit den. Doporučuju!) Zároveň jsem věděla, že mi vždy přijde jídlo, které jíst smím – dopředu jsem si totiž navolila suroviny, na které mám alergii, nebo které zkrátka chci z jídelníčku vyřadit.


Papa Food nabízí dvanáct programů krabičkových diet; slim (o energické hodnotě 1200 – 1450 kcal), slim+ (1674 – 1913 kcal), standard (2153 – 2392 kcal), up box (2631 – 3349 kcal), pracovní pomocník, pracovní pomocník+, různé rodinné programy až pro tři osoby, 1 day (možnost objednání jen na určité dny) a lactose free.


Já jsem zvolila program slim+. Každý den mi tak chodilo pět plnohodnotných jídel: snídaně, svačina, oběd, druhá svačina a večeře. Toto rozvržení mi vyhovovalo, jelikož jsem zvyklá v průběhu dne svačit – a pokud bych měla denní příjem rozložený jen mezi snídani, oběd a večeři, stejně bych pravděpodobně měla tendenci jíst navíc.

Jak vypadal můj jídelníček?

S jídlem od Papa Food jsem byla hned od začátku více než spokojená. Byla nejen chutná, ale zároveň se v mnoha případech jednalo i o recepty, které si běžný pracující člověk nemá čas ve všední den připravit. Například fit čokoládové brownies s višněmi a tvarohem ke svačině, perníkové lívance ze špaldové mouky s tvarohem, švestkami a ořechy k snídani nebo lehká koprová omáčka zahuštěná cuketou s vejcem a pečeným bramborem k obědu. 


Ano, čteš správně, můžeš jíst brownies nebo lívance a stejně hubnout!

Lívance z krabičkové diety Papa Food.
Lívance z krabičkové diety Papa Food. Zdroj: REFRESHER/Adéla Ježková

Můj den na talíři vypadal například takto:
Snídaně: croissant se šunkou, sýrem, ledovým salátem a rajčetem (1463,28 kJ / B: 20,8 g,  T: 15,6 g, S: 31,2 g)
Svačina: cottage koláč s malinami a chia semínky (1392,3 kJ / B: 18,2 g, T: 9,1 g, S: 44,2 g)
Oběd: zelený chřest s holandskou omáčkou, sázeným vejcem, grenaillemi a parmazánovým posypem (1769,04 kJ / B: 26g, T: 20,8 g, S: 32,5 g)
Svačina 2: slaný závin se slaninkou, cibulí, sýrem a paprikou (1354,08 kJ / B: 18,2 g; T: 15,6 g; S: 27,3 g)
Večeře: vitello tonnato s krutony, kapary a rukolou (1528,8 kJ / B: 28,6 g, T: 20,8 g, S: 15,6 g)


Vyhovovalo mi také, že poměrně často byla ke svačině smoothie, kterými jsem nahradila proteinové shaky po cvičení. Navíc se dají vzít pohodlně kamkoliv s sebou, a člověk si je tak může vypít třeba v tramvaji cestou do práce. Jednotlivá jídla během dne zároveň byla sestavena tak, že se ingredience neopakovaly a střídaly se sladké a slané chutě.

Vybraná jídla z krabičkové diety Papa Food si můžeš prohlédnout v galerii:

Jídlo z krabičkové diety Papa Food.Jídlo z krabičkové diety Papa Food.Jídlo z krabičkové diety Papa Food.Jídlo z krabičkové diety Papa Food.
Zobrazit galerii
(34)


Verdikt

Stěžejní pro mě byla následující kritéria:

  • Shoduje se množství kalorií s určeným množstvím na webu? Ano. Ve všech testovaných dnech se kalorie pohybovaly v rozmezí 1674 až 1913.
  • Měla jsem po dobu testování někdy hlad? Ne. Jídla mě vždy dostatečně zasytila.
  • Nabízí dieta dostatečné množství ovoce a zeleniny? Podle mého ano. Ovoce většinou doplňovalo u snídaně bílkoviny (podávalo se třeba k tvarohu) nebo bylo součástí odlehčených dezertů. Zelenina pak byla podávána buď přímo ve formě salátu či jako příloha k hlavnímu jídlu.
  • Zhubla jsem? Ano. Zhubla jsem jak na kilogramy (dospělá žena by při zdravé redukci hmotnosti měla shodit maximálně 3,6 kg za měsíc, pozn. red.), tak na centimetry.
  • Měla krabičková dieta nějaké nevýhody? Papa Food si zakládá na tom, že jídlo vozí každý den čerstvé. To nicméně znamená, že člověk musí být každý večer doma. Kurýr sice může nechat krabičky na smluveném místě, například u branky, ovšem při letních teplotách by jídlo takto venku dlouho nevydrželo. Kurýr téměř vždy dorazil do 9. hodiny večerní, nicméně asi ve dvou nebo třech případech se kvůli technickým potížím zpozdil a přijel až po 11. Více by mi tak vyhovovalo, kdyby kurýr vozil krabičky na dva dny dopředu. Pokud ale chceš, můžeš si krabičky vyzvedávat na odběrovém místě.
Praktické informace
– Měsíční slim+ program na 4 týdny vyjde na: 13 500 Kč
– Seznam povolených výjimek nalezneš na webu v objednávce (u každého programu Papa Food nabízí i vegetariánskou a bezlaktózovou variantu)
– Papa Food doručuje: Praha, Praha-východ, Praha-západ, Středočeský kraj, Ústecký kraj, Plzeň a okolí, Dobříš, Příbram, Benešov a okolí, Liberec, Jablonec nad Nisou, Turnov, Železný Brod a okolí, Hradec Králové, Pardubice, Chrudim a okolí
– Pokud preferuješ osobní vyzvednutí před doručením ke dveřím, můžeš si krabičky snadno a rychle převzít na výdejních místech

Sečteno podtrženo

Krabičkovou dietu od Papa Food v programu slim+ bych ti doporučila, pokud chceš zhubnout, ale máš vyšší energetický výdej. To znamená, že se třeba jako já hýbeš alespoň čtyřikrát týdně. Vhodná je také pro lidi, kteří mají různé alergie, jednotlivé alergeny ti totiž mohou z jídelníčku (pokud to technologicky jde) vyloučit.


Lahodné jídlo od pondělí do soboty

Další měsíc mě čekala krabičková dieta od možná známější společnosti FitKitchen. Kurýr přijel snad na minutu přesně a předal mi obrovskou žlutou tašku s velkým logem FitKitchen, která v sobě skrývala jídla na dva dny. Už samotná „prezentace“ toho, jak bylo jídlo připravené a zabalené, na mě působilo velice profesionálně – až možná luxusně.


A ano, také v tento moment jsem se nemohla dočkat, až jednotlivé krabičky vybalím a podívám se, co budu mít dobrého.


Ve FitKitchen si můžeš vybrat z pěti programových jídelníčků: super fit (cca 1000 kcal), fit (cca 1200 kcal), balance (cca 1600 kcal), daily (cca 2100 kcal) a power (cca 2500 kcal). Zároveň si můžeš navolit menu s masem, bez masa a tzv. flexitariánské menu, které kombinuje maso a vegetariánské alternativy. Pokud si nejsi jistý*á, jaký program vybrat, na webu najdeš online kalkulačku, kam stačí zadat tvé údaje a vyjede ti tvá denní norma kalorií.


Já jsem zvolila program balance s tím, že mi z FitKitchen posílali navíc ještě dezerty. Ty jsem ale vždy snědla jen z půlky a poslala dál, jelikož by se mi celé nevešly do denního příjmu. (Přiznávám, v několika málo případech jsem sáhla po lákávém dezertu místo snídaně, nešlo odolat). Jelikož se snažím omezovat maso a chutnají mi vegetariánské alternativy jako tofu či tempeh, vybrala jsem si flexitariánské menu. I v případě krabiček od FitKitchen jsem mohla vyřadit potraviny, na které mám alergii, nebo které nejím.


A pozor, FitKitchen ti bude vozit jídla na pondělí až sobotu! Vždy na dva dny dopředu. Jediným dnem, kdy si musíš „ulovit“ něco sám*sama, tak bude neděle. To se dá, ne?

Jak vypadal můj jídelníček?

Jídla od FitKitchen byla velice chutná a skvěle sestavená. Ani jeden den jsem nepociťovala kručení v břiše či „nedojezenost“. A to i přesto, že v programu balance je jen jedna svačina (spolu se snídaní, obědem a večeří). Poměrně často se mi totiž stávalo, že snídaně v tomto programu byla na moje poměry docela velká a rozdělila jsem si ji tak na dvě části.


Jelikož nemám ve všední dny čas (ani energii) vyvařovat složitá jídla, většinou točím těstoviny, bulgur, saláty a „něco“ s bramborami stále dokola. Ocenila jsem tak, že jídla od FitKitchen nebyla monotónní a nudná. Naopak! Kdo z nás by si třeba jen tak během běžného pondělí ukuchtil k snídani bagel s trhaným hovězím masem, chimichuri a mexickou nakládanou zeleninou? Nebo kuřecí koule satay lemongrass s rýží k večeři po celém dni v práci? Nemluvě o dezertu red velvet „do skleničky“, na který vzpomínám do teď.

Jídla z krabičkové diety FitKitchen.
Jídla z krabičkové diety FitKitchen. Zdroj: REFRESHER/Adéla Ježková

Můj den na talíři vypadal třeba například takto:
Snídaně: granola s ořechy, semínky a ovocem s jogurtem (396 kcal / B: 11 g, T: 17 g, S: 49 g)
Oběd: citronovo-česnekové rizoto se žampiony, cizrnou a fazolovými lusky (401 kcal / B: 10 g, T: 24 g, S: 34 g)
Svačina: italská polévka z pečených rajčat s tofu krutony a celozrnným pečivem (401 kcal / B: 15 g, T: 16 g, S: 47 g)
Večeře: vege karbanátky s jarní cibulkou, olivami a coleslawem, bramborová kaše se špenátem (407 kcal / B: 18 g, T: 16 g, S: 43 g)
Dezert: jahodové tiramisu (402 kcal / B: 12 g, T: 26 g, S: 31 g)


Jídla byla velice chutná – v řadě případů jsem si jídlo uložila a doufám, že se mi jej podaří doma napodobit. Jen mi v některých dnech nevyhovovalo sestavené menu na konkrétní den. Zvolila jsem flexitariánskou verzi s tím, že třeba bude maso k obědu a vege alternativa k večeři, nebo naopak. V některých dnech to ale bylo samé maso a další den zase samé vege náhražky. Tyto alternativy přitom často byly ve formě sojového masa, které teď, přiznávám, nemusím nějakou dobu vidět. Ocenila bych rozmanitější nabídku třeba v podobě luštěninových náhražek. 

Jídla z krabičkové diety FitKitchen.Jídla z krabičkové diety FitKitchen.Jídla z krabičkové diety FitKitchen.Jídla z krabičkové diety FitKitchen.
Zobrazit galerii
(41)


Verdikt

Stěžejní pro mě byla následující kritéria:

  • Shoduje se množství kalorií s určeným množstvím? Ano. Ve všech testovaných dnech se kalorie pohybovaly okolo 1600 kcal na den. Každé ze čtyř jídel má okolo 400 kcal, takže se to i jednoduše kontroluje.
  • Měla jsem po dobu testování někdy hlad? Ne. Jídla mě vždy dostatečně zasytila.
  • Nabízí dieta dostatečné množství ovoce a zeleniny? Zeleniny bylo v krabičkách dostatek. Mnohdy byly součástí hlavního jídla, často jsem ale měla i velmi chutné a nabombené saláty. Ovoce bych ocenila ve větším množství.
  • Zhubla jsem? Ano. Zhubla jsem jak na kilogramy (dospělá žena by při zdravé redukci hmotnosti měla shodit maximálně 3,6 kg za měsíc, pozn. red.), tak na centimetry.
  • Měla krabičková dieta nějaké nevýhody? Jak je zmíněno výše, ocenila bych větší rozmanitost vegetariánských jídel.
Praktické informace
– Měsíční balance program na 4 týdny (6 dní v týdnu) vyjde na: 10 200 Kč
– Seznam alergenů nalezneš na webu, ve FitKitchen ti rádi jídlo vymění za jídlo z následujícího dne
– Místa, kam FitKitchen doručuje, si můžeš podle PSČ zkontrolovat na webu
– Pokud preferuješ osobní vyzvednutí před doručením ke dveřím, můžeš si krabičky snadno a rychle převzít na výdejních místech

Sečteno podtrženo

Krabičkovou dietu od FitKitchen v programu balance bych ti doporučila, pokud chceš zhubnout, a míru aktivity máš nižší až střední. Třeba pro: ženu, 25 let, 70 kg, 170 cm, s cvičením 1-2x týdně. Vhodná je také pro lidi, kteří mají různé alergie, jednotlivé alergeny ti totiž mohou z jídelníčku (pokud to technologicky jde) vyloučit. Na své si přijdou také vegetariáni, případně lidé, kteří chtějí omezit maso.

Domů
Sdílet
Diskuse