Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
2. září 2024 v 11:49
Čas čtení 1:03
Ella Petrová

Chceš nabrat hodně síly? Vědci zkoumali britského obra, výsledky tě možná překvapí

Chceš nabrat hodně síly? Vědci zkoumali britského obra, výsledky tě možná překvapí
Zdroj: Pxhere/CC0/volně k užití
ZDRAVÍ POSILOVÁNÍ A CVIČENÍ VĚDA ŽIVOTNÍ STYL
Uložit Uložené

Britský strongman Eddie Hall se stal v roce 2017 nejsilnějším mužem světa. Co mu k tomu pomohlo? Vědci znají odpověď.

Vědci ze školy sportu, cvičení a zdraví na Loughborough University zkoumali svaly a šlachy Eddieho Halla, ve svém výzkumu pak došli k tomu, že po 15 letech nepřetržitého tréninku měl soubor dlouhých tenkých svalů (v angličtině tzv. „guy rope muscles“) na nohou až třikrát větší než muži, kteří necvičí žádný silový trénink. Informoval o tom deník The Guardian.

Doporučeno
České hvězdy, mladí talenti a živoucí legenda. Oktagon 60 se blíží, podívej se na naše zápasové predikce České hvězdy, mladí talenti a živoucí legenda. Oktagon 60 se blíží, podívej se na naše zápasové predikce 31. srpna 2024 v 10:30
Doporučeno
Problémy se srdcem zabijí víc lidí než rakovina. Dodržuj těchto 7 jednoduchých zásad a prodloužíš si život i o 20 let Problémy se srdcem zabijí víc lidí než rakovina. Dodržuj těchto 7 jednoduchých zásad a prodloužíš si život i o 20 let 19. srpna 2024 v 7:00
Doporučeno
Sofie je kolotočářka: „Jezdíme devíti náklaďáky, balí mě chlípní podnapilí muži a ano, uklízíme i zvratky“ Sofie je kolotočářka: „Jezdíme devíti náklaďáky, balí mě chlípní podnapilí muži a ano, uklízíme i zvratky“ 20. srpna 2024 v 7:00

Ke svému překvapení zjistili, že tyto svaly u Halla – které vedou od kolen až po pánev – vykazovaly největší rozvoj ve srovnání s ostatními, kteří netráví čas rozvojem extrémní síly. Zatímco mnoho návštěvníků posiloven se zaměřuje na rozvoj velkých, viditelných svalů, tento výzkum naznačuje, že menší, méně nápadné svaly mohou hrát zásadní roli při dosažení maximální síly.
 
Ve srovnání s netrénovanými muži vykazovala tato skupina svalů největší rozdíly v hmotnosti ze všech. I to pomohlo Hallovi k tomu, aby v roce 2020 dosáhnul světového rekordu v mrtvém tahu, kdy dokázal zvednout 500 kg. 
 

eddie hall
Zdroj: Eddie Hall/propagační materiál/volně k užití


„Těmto svalům je vědecky věnováno velmi málo pozornosti, takže vlastně nevíme, jak důležité jsou v různých úkolech,“ řekl Jonathan Folland, profesor neuromuskulárního výkonu.
 
„Ale zjistit, že byly opravdu velmi dobře vyvinuté u někoho, kdo strávil desetiletí zvedáním a nošením těžkých břemen – a je v tom velmi dobrý – bylo opravdu zajímavé. Tyto svaly jsou jednoznačně důležitější pro zvedání a přenášení velmi těžkých břemen, než jsme si dříve mysleli,“ dodal.
 
Hall má bench-press 300 kg a dosáhl světového rekordu 216 kg v axle pressu, který vyžaduje zvednutí obrovské činky ze země a držení nad hlavou. Po tomto milníku Hall prohlásil: „Nikdy nedávejte limit na to, co dokážu, protože pokaždé vás vyvedu z omylu.“

Domů
Sdílet
Diskuse