Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
19. srpna 2024 v 7:00
Čas čtení 6:19
Ondřej Jarůšek

Problémy se srdcem zabijí víc lidí než rakovina. Dodržuj těchto 7 jednoduchých zásad a prodloužíš si život i o 20 let

Problémy se srdcem zabijí víc lidí než rakovina. Dodržuj těchto 7 jednoduchých zásad a prodloužíš si život i o 20 let
Zdroj: Unsplash/The Nix Company/volně k užití
ZDRAVÍ ZDRAVÁ STRAVA ZDRAVÍ ZDRAVÝ ŽIVOTNÍ STYL
Uložit Uložené

Chceš si prodloužit život o 20 a více let? Délku života sice do určité míry ovlivňují naše genetické předpoklady nebo sociální podmínky, dodržováním sedmi jednoduchých rad a tipů však můžeš výrazně přispět k tomu, že budeš žít déle.

V Česku a dalších vyspělých zemích jsou hlavní příčinou smrti nemoci srdce a cév. Zodpovídají za přibližně 45 procent úmrtí. Srdeční problémy tak zabíjí více lidí než například rakovina. A týká se to i mladých lidí. Příčinou jsou přitom zejména dlouhodobé špatné stravovací návyky. A pokud se nezmění náš životní styl, bude se úmrtnost na tyto choroby dál zvyšovat.

Jednoduché rady pro desítky let života

To, že si můžeme zdravým životním stylem prodloužit život až o desítky let, pro Refresher popsal Josef Kautzner, přednosta Kardiocentra a Kliniky kardiologie Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) „Čím více člověk dodržuje zásady zdravého životního stylu, tím více si může prodloužit život,“ říká s tím, že například u 40letého člověka se může jednat o prodloužení života o 20 až 24 let. U mladších lidí pak ještě víc.

Doporučeno
Dva měsíce jsem zkoušela krabičkové diety. Jedla jsem brownies i palačinky, a stejně jsem zhubla Dva měsíce jsem zkoušela krabičkové diety. Jedla jsem brownies i palačinky, a stejně jsem zhubla 10. srpna 2024 v 8:30
Beh
Zdroj: Pexels/volně k užití

Refresher oslovil i nutriční terapeutku Nikolu Cizlerovou, která působí ve výživové poradně Institutu moderní výživy, Viviente a Výživové poradně zdravého životního stylu na Fakultě sportovních studií Masarykovy univerzity. Podle ní významnou roli v našem životním stylu hraje mimo jiné vznik informačního chaosu například ze strany influencerů a propagátorů různých extrémních výživových směrů.

Z tohoto bludiště nepodložených a místy až nebezpečných informací, které na nás chrlí sociální sítě, však existuje cesta ven. A není to tak těžké, jak si možná myslíš. Co tedy můžeš udělat pro zdravější a delší život a čemu se naopak vyvarovat? Přinášíme ti sedm rad a tipů, které tvé tělo zaručeně ocení.

Doporučeno
Kulturistika je závislost, kvůli formě jste na hranici života a smrti, říká Slavoj Bednář před Masters Olympia Kulturistika je závislost, kvůli formě jste na hranici života a smrti, říká Slavoj Bednář před Masters Olympia 23. srpna 2023 v 11:00

1. Těmto jídlům se vyhni

Prvním krokem ke zdravému a delšímu životu, který může udělat každý z nás, je vyřadit z jídelníčku junk food, tedy jídla a potraviny s vysokým kalorickým obsahem a nízkou výživovou hodnotou. „Jde o jídla typu hamburgerů z fast food restaurací, smažené hranolky, chipsy, sušenky, sladkosti. Jsou chudé na důležité minerální látky, vitamíny a vlákninu,“ vysvětluje Kautzner.

burger
Zdroj: Unsplash/volně k užití

Jak ale upozorňuje Cizlerová, problémem pro běžného člověka je to, že žijeme v prostředí, které k tomuto nezdravému stravování přímo vybízí. „Na každém rohu číhají stánky s rychlým občerstvením, cukrovinkami a dalšími lákavými snadno a rychle dostupnými pochutinami. Tomu nepřispívá chronický stres, napětí, vyčerpání a spěch. S tímto spěchem pak logicky souvisí i upřednostnění rychle a jednoduše dostupné energeticky bohaté, ale nutričně chudé stravy, často konzumované za hektických podmínek,“ říká odbornice.

Každý z nás už asi někdy zažil situaci, kdy chvátá do školy nebo do práce a potřebuje se ve spěchu najíst. „Co je jednodušší cesta? Rychle sáhnout po párku v rohlíku z kantýny, nebo si koupit celozrnné pečivo v pekárně, kvalitní šunku a kus zeleniny nebo ovoce? Jednoduchá rychlá cesta zde pro mnohé vítězí, z dlouhodobého hlediska to ale může být cesta do pekel,“ varuje Cizlerová.

Fast food je sice často pohodlné řešení, jak umlčet kručící žaludek, to si však po čase na tvém těle zákonitě vybere svou daň. Neznamená to, že si už nikdy nemůžeš dát pizzu nebo burger, ale pokud chceš udělat první krok ke zdraví, pokus se tato jídla bez výživové hodnoty co nejvíc omezit.

Doporučeno
Česká kulturistka Věra Mikulcová: Chtěli, abych bojovala s mužem v kleci. Na OnlyFans bych nešla, má knížka je hodně osobní Česká kulturistka Věra Mikulcová: Chtěli, abych bojovala s mužem v kleci. Na OnlyFans bych nešla, má knížka je hodně osobní 16. února 2024 v 16:00

2. Tato jídla zařaď do jídelníčku

Tím rovnou přicházíme k otázce, jaké potraviny bychom naopak jíst měli. Základní pravidlo zní, že zdravý jídelníček je takový, který je vyvážený a pestrý.

„Jídelníček by měl být založen na každodenní konzumaci zeleniny, ovoce, celozrnných výrobků, ořechů a semen. Tím bude zabezpečen i adekvátní příjem vlákniny. Ideálně bychom se měli snažit mít jídelníček co nejbarevnější tak, aby se nám na talíři objevovaly všechny barvy duhy. Díky tomu budeme mít v jídelníčku dostatek minerálních látek, vitamínů i antioxidantů,“ popisuje Cizlerová.

zdravá strava
Zdroj: Unsplash/Ella Olsson/volně k užití

Pozornost bychom měli věnovat také bílkovinám. „Často máme tendence ,podjídat' se na zdrojích bílkovin, jako jsou zakysané mléčné výrobky, sýry, vejce, maso, ryby, luštěniny. Ty mají v jídelníčku své místo, jelikož mají vysokou sytící schopnost a ovlivňují růst a regeneraci našich svalů,“ dodává.


S tím se shoduje i doporučení kardiologa Kautznera. „Nejzdravější je středomořský typ diety s převahou jídel rostlinného původu (zelenina, ovoce, ořechy, zrniny), olivový olej, ryby,“ radí, jak by náš jídelníček měl vypadat. Tím by naše tělo mělo mít zajištěny všechny nezbytné a výživově hodnotné látky.

3. Nezapomínej na fyzickou aktivitu

Jedním z dalších problémů dnešní doby je i to, že lidé mají málo pohybu. O to horší je to u těch, kteří mají sedavé zaměstnání. I to pak vede k rozvoji nadváhy a obezity.

sport cvičení posilování
Zdroj: Unsplash/Victor Freitas/volně k užití

„K celkové situaci nepřispívá přístup ,když mě nic nebolí, nic neřeším'. Ona ta nadváha a obezita totiž nebolí, ale když se dlouho přehlíží, může být nejen kosmetickým problémem, dále může vyústit v celou řadu tzv. civilizačních onemocnění (vysoký krevní tlak, cukrovka 2. typu, narušení tukového profilu, dna a další) a poškozovat zdraví srdce a cév, což může vést až k život ohrožujícím situacím,“ varuje nutriční terapeutka.

Doporučeno
„Zjistil, kde bydlím, a tvrdil, že mě unese.“ Toxičtí hráči šíří nenávist a výhrůžky, ženy popisují hrozivé zážitky „Zjistil, kde bydlím, a tvrdil, že mě unese.“ Toxičtí hráči šíří nenávist a výhrůžky, ženy popisují hrozivé zážitky 21. března 2024 v 9:00

Nejlepší prevencí před těmito problémy je pravidelné cvičení, což však neznamená, že musíš denně chodit do posilovny. Během dne si místo toho můžeš pro začátek udělat čas na alespoň 30 minut svižné chůze. S pomocí různých aplikací můžeš navíc cvičit i doma, a to bez jakéhokoliv vybavení. A pokud se přece jen rozhodneš začít chodit do posilovny, obrať se na trenéra nebo trenérku, který*která ti ukáže, jak cvičit správně a efektivně. Předejít tak můžeš i bolestivým zraněním.

4. Dopřej si dostatek spánku

Nutriční terapeutka Ciznerlová i kardiolog Kautzner se shodují i v tom, že pro zdravý život je potřeba mít i dostatek spánku. Spánkem strávíme asi třetinu života a při jeho nedostatku si zaděláváme na celou řadu problémů, a to ať už fyzických nebo psychických. Bez spánku nemůžeme fungovat a pro naše zdraví je nezbytný.

Doporučeno
Při toxické psychóze si Čech uřízl penis. Adiktolog vysvětlil, co při ní člověk zažívá a proč může nastat i po jediné dávce Při toxické psychóze si Čech uřízl penis. Adiktolog vysvětlil, co při ní člověk zažívá a proč může nastat i po jediné dávce 25. února 2024 v 14:30
Spánek
Zdroj: Pixabay/Claudio_Scott/volně k užití

Obecně se radí, že by sis měl*a dopřát přibližně osm hodin spánku denně, ale optimální délka spánku může být pro každého člověka jiná. Stále však platí, že pokud svému tělu dostatek spánku nedopřeješ, může to dle výzkumů vést k úzkostem, nedostatku energie, horší náladě, schopnosti se soustředit a mnoha dalším potížím.

„Během spánku se z mozku odplavují toxiny, které vznikly v průběhu dne, protože jejich hromadění mozek poškozuje. Obnovuje fyzické i psychické síly a je prevencí celé řady onemocnění. Snižuje riziko vysokého krevního tlaku, deprese a obezity. Podporuje paměť, obranyschopnost, hormonální a metabolické pochody,“ zdůrazňuje Státní zdravotní ústav.

Pamatuj, že bez dostatku spánku žít zdravě nejde.

5. Dej si pozor na nenápadné „zabijáky“

V prvním bodě jsme popsali, na jaké nekvalitní potraviny si dávat pozor. Je tu však řada dalších „zabijáků“, o jejich rizicích bychom měli vědět, než si je pustíme do těla. A nemluvíme teď o cigaretách, alkoholu a jiných látkách, u kterých všichni víme, že nám mohou nevratně uškodit.

Doporučeno
Táňa Bystroňová dělá cage girl v Clashi: Jednou mě museli evakuovat v podprsence do zimy, sexy oblečení k této práci patří Táňa Bystroňová dělá cage girl v Clashi: Jednou mě museli evakuovat v podprsence do zimy, sexy oblečení k této práci patří 21. února 2024 v 12:00
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. Zdroj: Unsplash/thom masat/volně k užití (ilustrační foto)

Na mysli máme slazené nápoje, které mnozí často opomíjejí. Ty totiž mnohdy obsahují obrovské množství cukru – například v jednom litru Coca-Coly ho je kolem 27 kostek. Tento typ nápojů nám navíc našemu zdraví vůbec nic nepřináší, přesto jej řada lidí konzumuje na pravidelné bázi. „Jedná se o koncentrovaný zdroj energie bez dalších možných benefitů,“ vysvětluje dále Cizlerová.

To samé platí i pro energetické nápoje, které se stávají čím dál oblíbenějšími mezi dětmi a adolescentů. Ti navíc mohou jednou plechovkou překročit tolerovanou denní dávku kofeinu. I to může v přílišném množství vést k srdečním problémům.

Pokud tedy chceme vést co možná nejdelší a nejkvalitnější život, je třeba myslet ne jenom na to, co jíme, ale i na to co pijeme.

6. Nečekej na to, až se dostaví problémy

V ideálním případě bychom se zdravým životním stylem neměli začínat ve chvíli, kdy na sobě začneme pociťovat první problémy. Na to začít žít zdravě sice není (skoro) nikdy pozdě, ale lepší je těmto problémům předcházet vhodnou prevencí. A nespoléhat se na to, že v mladém věku mě takové potíže nemohou potkat. To je totiž velký omyl, problémy se srdcem se totiž v nemalé míře týkají i mladých. 

nadváha, varenie, žena
Zdroj: Freepik/shurkin_son/volně k užití

„Ve výživové poradně se poměrně často setkáváme s mladými lidmi okolo 30 let, kteří nejenže jsou obézní, ale již mají civilizační onemocnění nebo dokonce prodělali například infarkt, z čehož běhá mráz po zádech,“ říká Cizlerová.

Doporučeno
Boj o „puffíky“: Proč odborníci nesouhlasí s plánovaným zákazem e-cigaret Boj o „puffíky“: Proč odborníci nesouhlasí s plánovaným zákazem e-cigaret 12. září 2024 v 8:30

„Na druhou stranu je velmi motivující, že délku svého života můžeme mít z části ve svých rukou. Věřím, že ve stáří budeme všichni vděční za každý jeden den aktivního života navíc. Investujme tedy sílu a energii do našeho zdraví už nyní, i když nás nic nebolí, ať je nám naše budoucí já vděčné,“ vyzývá nutriční terapeutka. Pokud tedy chceš začít, začni ještě dnes.

7. Neboj se udělat první krok a buď konzistentní

Říká se, že první krok je vždycky nejtěžší a právě obava z neúspěchu může mnohé odradit od toho, aby vůbec začali. Žít zdravěji ale není tak složité, jak by se někomu mohlo zdát. Hlavní je nebát se začít. Potom je důležitá konzistence a třeba i za pomoci odborníka či odbornice si nastavit takový plán, který pro tebe bude udržitelný dlouhodobě.

„Vše je o drobných každodenních rozhodnutích. Celková změna je potom založená na střípcích našeho každodenního rozhodování,“ radí nutriční terapeutka Cizlerová.

beh
Zdroj: Unsplash/volně k užití

Žít zdravě tedy neznamená, že už si nikdy nebudeš moct dopřát nějakou potravinu, kterou jsi dosud měl*a rád*a. „Vše je o míře a frekvenci, takže i ,nezdravé' potraviny mohou mít v jídelníčku své místo, pokud zapadají do celkového konceptu,“ dodává Cizlerová. Když si tedy například dáš dort na oslavě nebo svíčkovou na oslavě, tvoje snažení opravdu nebude u konce.

Doporučeno
Čeští studenti budou mít více pohybu. Nový projekt možná dorazí i na tvou školu Čeští studenti budou mít více pohybu. Nový projekt možná dorazí i na tvou školu 2. září 2024 v 14:30

Jde především o to nastavit si stravovací systém tak, aby měl člověk zdravý postoj ke všem potravinám a svůj životní styl upravoval krok po kroku nenásilnou cestou.

„Jednoduše řečeno, pokud se budete z 80 procent řídit zásadami zdravého životního stylu (zelenina, ovoce, celozrnné výrobky, bílkoviny, preference rostlinných zdrojů volného tuku, dostatek pohybové aktivity, dostatek spánku,...), pak můžete z 20 procent z režimu vypadnout a vůbec nic se nestane. Primárně má zdravý životní styl bavit a přinášet nám radost,“ uzavírá nutriční terapeutka.

Domů
Sdílet
Diskuse