Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
23. února 2015 20:42
Čas čtení 0:00
Adam Smeták

Filmy, které tě díky svému šokujícímu závěru donutí ještě dlouho přemýšlet

FILMY A SERIÁLY FILM
Uložit Uložené

Každý správný biják potřebuje tři základní věci: zaujmout, nenudit a překvapit. Podíváme se na snímky, které všechny tyto prvky splňují a jako bonus šokují svým závěrem.

Napsat kvalitní scénář není úplně nejjednodušší práce. Kdekdo vám ho zkritizuje a ať se snažíte sebevíce, vždy se najde nějaká slabina, na které si nějaký zapšklý kritik s chutí smlsne. Opravdu těžké musí být promyslet každý detail, aby do sebe vše zapadalo a nikdo z diváků nekroutil hlavou nad nelogičností. Připravili jsme pro vás několik snímků, které byli nejenže skvěle napsány, ale především i natočeny. Přičemž jsme se zaměřili na takové filmy, jejichž závěrečná pointa je šokující, až ti z toho bude přinejmenším mrazit v zádech. Zhodnotili jsme i kulturní přínos a vybrali desítku těch, které bys určitě měl zhlédnout. Do takového seznamu samozřejmě nelze zařadit všechny, jestli tě ohromily i další snímky s nečekaným závěrem, nezapomeň je zmínit v komentáři.

 

Filmy, které tě díky svému šokujícímu závěru donutí ještě dlouho přemýšlet

Memento

2001

První film, který je nutno zařadit, je právě geniální Memento od Christophera Nolana, který, troufám si tvrdit, ve svojí několikaleté režisérské kariéře zatím nezplodil ani jediný špatný film. Zamotaný příběh začíná vzkazem na fotografii, na němž je napsáno: "Zab ho!" Hlavním hrdinou je Leonardo (Guy Pearce), jehož manželka byla zavražděna. Jeho krátkodobá paměť nefunguje, jak by měla, proto si vše fotí a podstatná fakta si nechává tetovat na vlastní tělo. Pátrá po vrahovi a divák je stejně zmatený a pohlcený do pátrání jako on. Film je natočen zvláštní formou, v níž každá scéna končí tam, kde předchozí začala, takže snímek na diváka nesmírně tlačí a nutí ho zůstat stále v pozoru, protože by se mohl v tom propletenci dějů a postav ztratit. Všichni ve filmu jsou s vraždou propojeni a my jen víme, že vrahovo jméno by mělo být John G., jak to má Leonard vytetováno na prsou. Spletenec domněnek a nápadů se ti spojí v závěrečné desetiminutovce, kdy se na tvojí tváři objeví šokující výraz překvapení, následující uznalým úsměvem.  

Filmy, které tě díky svému šokujícímu závěru donutí ještě dlouho přemýšlet

Donnie Darko

2001

Jeden z nejvíce bizarních snímků z žánru sci-fi. Mladík Donnie Darko působí navenek jako klasický americký puberťák, co chodí na střední a dělá věci, které prostě takhle mladí lidé dělávají. Jenže to má jedno velké ale. Donnie je uvnitř zklamaným chlapcem, který trpí halucinacemi, v nichž komunikuje s obřím králíkem, který se ho snaží dostat pod svůj vliv. Vize se objevují stále častěji a Donnie se snaží vymanit ze spárů králíka, kterého vídává. To ho dovede až na psychoterapii. Napětí se stupňuje každým momentem. Divák prožívá Donnieho středoškolskou zamilovanost, ale i jeho zvláštní stavy. Vše postupně graduje až ke geniálnímu závěru, při kterém se dostaví pocit, že vše do sebe zapadá tak, jak by mělo. Jestli Donnie vyhraje nebo prohraje souboj se svým vnitřním démonem, který nabývá fyzické podoby, si už ale musíš zjistit sám. Nezbývá než podotknout, že závěrečná pointa skvěle uzavírá zapeklitý děj. A lze si ji vysvětlit více způsoby.  


Filmy, které tě díky svému šokujícímu závěru donutí ještě dlouho přemýšlet

Planeta Opic

1968

Není snad člověka, který by o tomto dech beroucím sci-fi neslyšel. Přišlo jako blesk z čistého nebe a vzápětí se díky komerčnímu úspěchu dočkalo několika nemastných, neslaných pokračování. Natočen byl podle stejnojmenné knihy od Pierra Boulleho z roku 1963. Charlton Heston spolu s posádkou putují vesmírem. Poté, co se probudí z hluboké hibernace, zjistí, že jejich kosmická loď je zničená. Po čase přijdou na to, že ztroskotali na planetě, která je obývaná inteligentními opicemi. Hlavní hrdina je odchycen a uvězněn v opičím městě. Zbytek posádky a nakonec i několik opic mu napomůže s útěkem, který je úspěšný, ale to, co v samotném závěru objeví je jednou z nejvíce šokujících point v celé historii kinematografie. Toto temné poselství prezentované v závěru filmu navíc reflektovalo konflikt mezi východním a západním světem, který v době vydání filmu vrcholil.

Filmy, které tě díky svému šokujícímu závěru donutí ještě dlouho přemýšlet

Saw

2004

Film mnohými odsuzován pro svoji pokleslou kvalitu a přehnanou brutalitu. Přinejmenším u prvního dílu to pravda není. Naopak. Za brutálními pastmi a scénami, ve kterých se krví opravdu nešetří, se skrývá působivý příběh z pera Leigha Whannela, dlouholetého kamaráda režiséra Jamese Wana (Insidious, V zajetí démonů). Vše začíná v potemnělé místnosti, kde se probudí dva muži. Uprostřed místnosti leží mrtvola v kaluži krve a ani jeden z nich si nedokáže vybavit, jak se tam dostali. Oba jsou připoutáni za kotník. Dostali se totiž do spárů geniální mysli vraha, který si říká Jigsaw a hraje si na boha tím, že lidi uvězňuje do nejrůznějších pastí a tím jim podle své víry umožňuje šanci na nový život. Tento parádní první díl rozpoutal sérii, která svoji kvalitou poklesla poměrně nízko, ale to vůbec nesráží kvality prvního Saw. No přiznejte se, komu nemrazilo v zádech u závěrečné scény podkreslené chytlavou melodií? 

Filmy, které tě díky svému šokujícímu závěru donutí ještě dlouho přemýšlet

Telefonní budka

2002

Arogantní hlavní hrdina Stuart Shepard (Collin Farrell) pravidelně telefonuje své milence z veřejné telefonní budky, jelikož si je vědom toho, že jeho manželka kontroluje výpisy z jeho mobilu. Jednoho dne však naopak zavolá někdo Stuartovi, když prochází kolem budky, telefon začne zvonit. Zvedne sluchátko a zastřený hlas mu sdělí, že pokud zavěsí, bude zastřelen. Na důkaz toho, že to myslí smrtelně vážně, objeví se na Stuartově čele červená tečka - jasný důkaz toho, že ho má psychopat na mušce. Tajemný muž mu dává rozkazy a hraje s ním hru na kočku a myš. Je až podezřele informovaný o Stuartových osobních záležitostech a neváhá ho vydírat. Přestože se film odehrává prakticky celou stopáž v telefonní budce, občas budeš lapat po dechu. Psychologická hra skončí velmi nepředvídatelně a zapečetí celý koncept výborného thrilleru.

Filmy, které tě díky svému šokujícímu závěru donutí ještě dlouho přemýšlet

Iluzionista

2006

V roce 2006 vyšly dva filmy, v nichž hráli hlavní roli iluze. Dokonalý trik a Iluzionista. Do seznamu jsme zařadili Iluzionistu, protože nám pointa přišla ještě o stupeň lepší. Sledujeme Iluzionistu Eisenheima (Edward Norton), který svými triky ohromuje vídeňské publikum. Jeho iluze jsou až tak realistické, že se na jeho představení přijede podívat i následník trůnu Leopold. S ním přijede i jeho krásná snoubenka Sofie. Ta si brzy uvědomuje, že zná Eisenheima z dětství. Zapomenutá láska z dětství znovu ožívá a oba se rozhodnou společně uprchnout. Jenže se vše zvrtne a následující den je Sofie nalezena mrtvá. Iluzionista se sám vrhne do vyšetřování vraždy, aby očistil sebe a dokázal Leopoldovu vinu na úmrtí jeho snoubenky. Jenže nic není tak, jak se zdá. Těžko předvídatelný konec zcela převrací děj naruby a divák se stane svědkem největší iluze Eisenheimovi kariéry.  

Filmy, které tě díky svému šokujícímu závěru donutí ještě dlouho přemýšlet
Sedm

1995

Neuvěřitelných 20 let už uběhlo od vydání tohoto geniálního kriminálního thrilleru. Už samotná ústřední dvojice (Morgan Freeman, Brad Pitt) napovídá tomu, že o špatný film tady nepůjde. A je tomu rozhodně tak. Obžerství, lakota, lenost, závist, hněv, pýcha a smilstvo. To je sedm hříchů, o které v celém filmu jde. Vrah v tomto ponurém snímku, kde neustále prší a nejmenované město je neustále v přítmí, trestá lidi právě podle seznamu smrtelných hříchů. Hra na boha mu vychází, i když po něm ústřední dvojka pátrá, seč jim síly stačí. Vychytralý psychopat si s nimi hraje na honěnou, ale vždy je o krok napřed. Vyšetřovatelům nezbývá než objevovat nové oběti zbavené života, kvůli tomu, že hřešili. Vskutku neobyčejný film, jakých je v současném Hollywoodu málo, obsahuje úplně všechno, od nervy drásajícího děje, přes Morgana Freemana, až po šokující závěr, který už je jen takovou třešničkou na pomyslném dortu.

 

Filmy, které tě díky svému šokujícímu závěru donutí ještě dlouho přemýšlet

Ti druzí

2001

Jen málo hororů má opravdu velký komerční úspěch a málokdy je hlavním představitelem nějaký opravdu známý herec. Ti druzí je výjimka z pravidla. Odehrává se na konci druhé světové války, kdy Grace (Nicole Kidman) čeká na manželův návrat. Sama doma vychovává dvě nemocné děti, které trpí vzácnou chorobou, která jim znemožňuje pobyt na slunci. Dům je tedy zabedněný, všechny dveře musí být zavřeny a závěsy u oken zataženy. Navíc se kolem domu rozhostí hustá mlha. Tou dobou přijdou ke Grace domu tři žadatelé o práci. Paní domu je zaměstná. S jejich příchodem se začnou dít nevysvětlitelné věci. Temný horor s ponurou atmosférou se odehrává jen na pozemku domu, ale to bohatě stačí, aby byl tak napínavý, že by se atmosféra dala krájet. Dech beroucím je i závěr, ke kterému bystřejší divák může díky různým indiciím dojít sám, ale tak jako tak se jedná o jeden z nejpodařenějších závěrů v žánru.

 

Filmy, které tě díky svému šokujícímu závěru donutí ještě dlouho přemýšlet

Prokletý ostrov

2010

Nejnovější počin, který jsme zařadili do seznamu, začíná příjezdem detektivů Teddyho Danielse (DiCaprio) a jeho kolegy Chucka Auleho (Mark Ruffalo) na ostrov, na němž se nachází psychiatrická léčebna, z níž unikla nebezpečná vražedkyně a skrývá se někde na ostrově. Film se odehrává v roku 1954, nedlouho po konci druhé světové války. DiCaprio představuje válečného veterána, který ztratil manželku a stále se vyrovnává s hrůzami, které zažil ve válce. Pátrání na ostrově se rozjede na plné obrátky a zkušený detektiv zanedlouho vypátrá, že se zde děje něco velmi podivného. Je přesvědčen, že léčebné metody, kteří lékaři provozují na pacientech nejsou zcela v pořádku a zároveň se jeho duševní stav začne otřásat v důsledku traumatizujících zážitků z minulosti a i přítomnosti na ostrově. Na konci dojde k velkému odhalení, které si divák může vyložit dvěma způsoby.

 

Filmy, které tě díky svému šokujícímu závěru donutí ještě dlouho přemýšlet

Klub rváčů

1999

A nehynoucí klasika na závěr. Velký kult, který v sobě skrývá spoustu narážek a skrytých hlubokých myšlenek. Samotný "fight club" nás odkazuje zpátky k našemu zvířecímu já, které miluje souboje a porovnávání, při němž jenom ten silnější vyhraje. A každý chce být silnějším. Jeden z těch filmů, které mají už tak dlouhou stopáž, ale nám by nevadila ani několikahodinová. Prostě zábava od začátku do konce. Spousta nečekaných dějových zvratů a hlavně finální odhalení, po kterém si budeš muset pustit celý film od znova a pousmát se nad scénami, které ti už budou dávat jiný smysl. Celý koncept návratu k pravěkosti je chytrou myšlenkou, stejně tak jako skrytá síť fight clubů ovládájících napříč celé Spojené státy. Genialita tkví hlavně v proveditelnosti všeho, co se událo na plátně. Jak může jeden člověk a pro mě jedna z nejvýraznějších filmových postav (Tyler Durden) přeměnit celý koloběh lidstva a žití. 

Další filmy, které nesmíme opomenout: Mlha, Dokonalý trik, Psycho, Identita, Oldboy, Gone Baby Gone, Vanilkové nebe, Obvyklí podezřelí, Šestý smysl. 

Domů
Sdílet
Diskuse