Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
1. března 2015 v 19:25
Čas čtení 0:00
Richard Balog

Člověk, který už stihl pracovat i pro Ricka Owense. Seznamte se s Róbertem

REFRESHER
Uložit Uložené

Mladý Slovák, který si postupně plní své sny. I takto by se dal stručně charakterizovat Róbert "Osculex" Lipták žijící v Paříži.

Móda v Česku a na Slovensku není ani zdaleka na tak vysoké úrovni jako v jiných západnějších zemích Evropy, to ale neznamená, že z našich končin nemůže pocházet hodně talentovaných lidí v oblasti designu nebo návrhářství, o čemž vás určitě přesvědčí i Róbert "Osculex" Lipták. Rodák z Bratislavy, který už v době studia na střední cestoval a poznával různé kouty planety, si našel chvilku času a v rozhovoru nám prozradil např. i to, jaký je jeho osobní pohled na Paříž nebo jak se mu spolupracovalo s Rickem Owensem.

Člověk, který už stihl pracovat i pro Ricka Owense. Seznamte se s Róbertem

(Photo - Rafaël Dubus)

Zdravím, můžeš se prosím na úvod nám a našim fanouškům trochu blíže představit?

Ahojte, jmenuju se Róbert, mám 21 let a už 3. studuji návrhářství/design v Paříži. Původem jsem z Bratislavy, ve které už ale od svých 16 let nežiji, proto se už nyní omlouvám za moji ne příliš ideální slovenštinu.

S jakým záměrem ses rozhodl odejít studovat a žít do zahraničí? Slovensko ti nedokázalo nabídnout podobné studijní zaměření, nebo jsi chtěl prostě něco víc?

Tato otázka mě vždy ničí. :) Ono to není o tom, že by mi Slovensko nedokázalo nabídnout to, co jsem chtěl/chci, ale o tom, že mě to už od dětství vždy táhlo do zahraničí. S rodiči jsme dost cestovali, a tak mi to přirostlo k srdci. Jak už jsem zmiňoval výše, když jsem měl 16, tak jsem se rozhodl odejít do Kanady dokončit střední školu, kde jsem zároveň pracoval ve Starbucks. Následně jsem na 1 rok okusil "americký sen" v San Franciscu a momentálně jsem v Paříži, ve které se cítím nejlépe!

Čemu se momentálně kromě studia věnuješ nejvíce? Byl bych rád, kdybys vzpomenul svůj vlastní projekt a následně ho trochu blíže představil i našim čtenářům.

Jelikož jsem aktuálně v posledním ročníku, tak mi škola zabírá asi nejvíce času. Mé dny jsou momentálně ve stylu káva, šicí stroj a postel. Zároveň se ale snažím vybudovat co nejsilnější portfolio, což považuji za takový můj malý projekt, prostřednictvím kterého chci lidem ukázat, co přesně dělám a možná i trochu inspirovat ostatní k tvorbě. Už brzy možná i online store.

Člověk, který už stihl pracovat i pro Ricka Owense. Seznamte se s Róbertem
Člověk, který už stihl pracovat i pro Ricka Owense. Seznamte se s Róbertem

(Photo - Rainer Torrado)

Ještě před rozhovorem jsi mi prozradil, že jsi v minulosti stihl pracovat pro Ricka Owense a klidně by tě tam vzali hned zpátky. Jaká byla tvá pozice a v čem spočívala tvá práce pro tuto řekněme mírně avantgardní módní značku?

Ano, bude to už asi přibližně rok, co jsem začal pracovat u Ricka. První měsíce jsem byl v podstatě stážista v showroomu, což znamená, že jsem byl sluha, ale tak je potřeba si projít vším. Postupně jsem se dostal až na Showroom & Show-Prep koordinátora, kde jsem spolu se samotným Rickem a jeho týmem stylistů dával dohromady celou přehlídku. Celý tento náročný proces byly vlastně 2 týdny bez spánku a ladění těch nejmenších detailů. Den po přehlídce hned začíná showroom, který trvá asi týden. Tam se prodávají věci z předvádění. A tam jsem už řídil celý chod, takže jsem dohlížel, jestli stážisti dělají to, co mají, jestli má správný nákupce toho správného prodávajícího a podobné záležitosti.

Jaký máš názor na Ricka Owense poté, co víš, jak tam všechno chodí a funguje? Je podobný styl oblékání blízký i tobě nebo upřednostňuješ jiný?

Ono, i když značka Rick Owens je už celosvětově známá a prodávaná opravdu leckde, tak byl náš tým velmi malý a to se mi velmi líbilo. Už jen to, že jsem byl v kontaktu každý den s Rickem a jeho ženou Michelle Lamy bylo spíše takové rodinné, což dneska už v mnohých módních domech neuvidíte. Takže je jasné, že mi to přirostlo k srdci. A stylově, co se týká oblíkání? Hm, že bych teď napodoboval jeho styl, nemůžu říct. To, že nosím jen černou, jsem měl už od dětství. Bůhví proč.

Kolik práce a návrhů na jednotlivých kolekcích odvede samotný Rick a jak přibližně vypadá tvoření modelů na danou sezónu?

Co se týká tvorby, tak si Rick všechno dělá sám, celou kolekci, kterou vidíte, navrhl on a i prototypy zhotovuje s krejčími jen on. Toto na něm obdivuji asi nejvíce. Dnes, kdy má pod sebou skoro každý designér minimálně 15členný tým lidí, který navrhuje věci a další zástup lidí, který to dává celé dohromady. Ano, nebudu lhát, i on má lidi, kteří se starají o jednotlivé prvky, jako jsou výšivky, produkce nebo objednávání látek, ale co se týká kreativního procesu, tak ten celý stojí jen na Rickovi. A myslím, že je to i cítit vzhledem na některé kontroverzní přehlídky. Je to určitě zkušenost, která mě velmi obohatila a v podstatě ještě stále obohacuje.

Člověk, který už stihl pracovat i pro Ricka Owense. Seznamte se s Róbertem
Člověk, který už stihl pracovat i pro Ricka Owense. Seznamte se s Róbertem

(Photo - Buonomo & Cometti)

Žiješ v jednom z nejhezčích míst na světě, stihl jsi už za tu dobu poznat všechny jeho kouty? Zkus poradit našim čtenářům aspoň pár míst nebo podniků, které sice nejsou všeobecně tak známé, ale skutečně stojí za zhlédnutí/navštívení.

Paříž, Paříž, už to budou pomalu 3 roky, co tu bydlím a musím říct, že někdy si myslím, že už jsem tady viděl opravdu všechno a hned nato se dostanu někam, kde jsem předtím nikdy nebyl a znovu mě to překvapí. Je to takový nekonečný koloběh. Na co nelze zapomínat, je to, že Paříž je potřeba prochodit a ne prosedět v metru. To je na tom to krásné, že i když se zdá být město velké, tak je všechno poměrně blízko i pěšky, a to mluvím z vlastní zkušenosti.  A co bych doporučil? Když je pěkné počasí, tak určitě procházku vedle Canal St. Martin a jeho blízkém okolí. Následně přejít přes naměstí Republique a schovat se v uličkách Marais, kde je toho opravdu hodně, speciálně na Rue de Bretagne, Rue Vieille du Temple nebo Rue des Archives, kde se přes různé malé pekárničky, independent butiky, vintage obchody dostanete až do barů a restaurací, ve kterých najdete opravdu všechno.

V Paříži jen nedávno skončil tamější týden módy, postřehl jsi vliv této prestižní události v ulicích nebo si to uvědomují jen lidé, kteří jsou s módou v bližším spojení?

Upřímně si myslím, že když je týden módy, tak to celé město jakž-takž vnímá, ať už proto, že jsou tady všechny modelky chodící po castinzích nebo blogeři s foťákama, kteří fotí každého dobře oblečeného okolojdoucího. Samozřejmě, občas můžete potkat i nějakou celebritu a je tu ten správný, čerstvý feeling. Nakolik je Paříž velmi malé město, i když se to nezdá, takže tomu člověk neunikne, i když se módě absolutně nevěnuje.

 

Neuvažuješ nad tím, že by ses vrátil zpátky domů na Slovensku a pokusil pohnout ledy na našem módním poli?

Upřímně? Takováto myšlenka mi proběhla hlavou a dal jsem tomu i trochu času, ale zatím zůstávám tady. Vybudoval jsem si tady dobré konexe, našel dobré kamarády a cítím se tu víceméně jako doma, takže nevím, proč bych to měl měnit. Jestli se mě ale zeptáš, zda chci spolupracovat s někým ze Slovenska a vymyslet něco na Slovensku, tak na to je odpověď určitě ano. 

Člověk, který už stihl pracovat i pro Ricka Owense. Seznamte se s Róbertem
Člověk, který už stihl pracovat i pro Ricka Owense. Seznamte se s Róbertem

Znáš, resp. sleduješ i naši stránku? Pokud ano, tak v které sekci článků se nejčastěji nachází ty nejzajímavější pro tebe?

Ano, jasně že znám a sleduji. Na Facebooku se tomu nedá vyhnout :). Nejvíc asi v sekci Zajímavosti a Architektura, ale v podstatě všude si dokážu najít něco, co mě zajímá a baví. Jinak se mi velmi líbí, že Slováci dokázali vytvořit takovýto lifestyle online magazín. Celá idea je super!

Jaké jsou tvé plány do blízké a možná i trochu vzdálenější budoucnosti?

Zatím je to jednoduché, v květnu končím se školou a začínám svou stáž v ateliéru na nejbližších 6 měsíců. Co bude potom, ukáže až čas. Nějaké plány tam jsou, ale nechci to zakřiknout.

Na závěr můžeš ještě něco vzkázat našim/tvým fanouškům a samozřejmě nezapomeň zanechat aspoň stručný odkaz, který by mohl nakopnout mladé lidi do budoucnosti.

Žij tak, aby na tom záleželo. Nezapomeň na sobě stále pracovat a navštívit moji stránku osculex.com, resp. Instagram. Děkuji Refresher! 

Člověk, který už stihl pracovat i pro Ricka Owense. Seznamte se s Róbertem
Člověk, který už stihl pracovat i pro Ricka Owense. Seznamte se s Róbertem
Člověk, který už stihl pracovat i pro Ricka Owense. Seznamte se s Róbertem
Člověk, který už stihl pracovat i pro Ricka Owense. Seznamte se s Róbertem
Člověk, který už stihl pracovat i pro Ricka Owense. Seznamte se s Róbertem

Pokud se o módní dění zajímáš i blíže, tak určitě nezapomeň navštívit stránku Restyler, která ti poskytne vždy ty nejzajímavější informace z módního světa.

Domů
Sdílet
Diskuse