Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
10. ledna 2016 16:49
Čas čtení 6:35
Dominik Vetrák

Vybrali jsme nejlepší filmy roku 2015

Vybrali jsme nejlepší filmy roku 2015
Zdroj: Warner Bros. Pictures / Jasin Boland
FILMY A SERIÁLY
Uložit Uložené

Rok 2015 nabídl opět mnoho nezapomenutelných filmů, z nichž jsme vybrali právě ty nejlepší a nejoriginálnější.

Rok se s rokem sešel a jak to už bývá, všichni shrnují, žebříčkují, respektive představují příští rok. Jinak na tom nejsme ani my v redakci, a tak je na čase po různých článcích sepsat i ten nejdůležitější. Vybrat 10 nejlepších filmů loňského roku. Jako každý rok, i tentokrát jsme vybírali z filmů, které se dostaly do slovenské/české kinodistribuce nebo na DVD/Blu-ray až od ledna 2015. Některé tituly tedy vyšly už v roce 2014, ale jak to už bývá zvykem, počítáme s tím, že nás kvůli tomu nechápavě pošlete někam i letos. Hlasovalo něco přes 20 členů redakce, a to tak, že jsme si všichni vybrali svých 10 nejlepších snímků, přičemž ten nejlepší měl 10 a poslední pozice byla hodna 1 bodu. Dopadlo to následovně:

10. Bridge of Spies (režie: Steven Spielberg)

Nový Spielberg už nějaký ten rok neznamená podobné nadšení a očekávání, jak nový Tarantino. Stevenovy poslední počiny rozdělily lidi na dva tábory, to ale pravděpodobně s jeho válečným thrillerem platit nebude. Přestože nevyužil plný potenciál z dramatického hlediska a asi ani toho thrillerového, stále šlo o působivé dějové dobrodružství odvážného právníka a sympatického ruského špiona. Možná kdyby se Spielberg nemusel řídit podle skutečných událostí, natočil by něco osobitějšího a divácky atraktivnějšího, stačilo to však na skvělý film plný kvalitních hereckých výkonů a tradičního Spielbergova rukopisu.

tom hanks, most špionů
Zdroj: Walt Disney Studios Motion Pictures

9 . Martian (režie: Ridley Scott)

Stalo se neuvěřitelné. Ridley Scott natočil skutečně skvělý film, na jehož kvalitě se shodli všichni! Podařilo se mu to po více než 7 letech. I když, stejně jako Konzultanta tak Robina Hooda někteří považují za povedené počiny. Po neúspěšném Prometheovi se Scott s menší pauzou opět vrátil do vesmíru, tentokrát s Mattem Damonem coby astronautem, který zůstal na Marsu opuštěný a musel se udržet na živu, dokud pro něj jeho kolegové nepřijdou. Skvělý Damon se postaral o to, aby diváci zůstali po celou stopáž v napětí a zvědaví na rozuzlení. Atraktivní prostředí, kvalitní scénář, herci a vypravěčský styl vyústili v zábavný sci-fi film, jaký Scott tak neprodleně potřeboval.

the martian, matt damon
Zdroj: Twentieth Century Fox Film Corporation


8. Steve Jobs (režie: Danny Boyle)

Sorkin-Boyle-Fassbender. Vražedné trojkombo se postaralo o nejlepší film o Jobsovi a možná větší dialogovou pecku, než Tarantino. Pokud totiž nehledáte akci, jen perfektně natočené a inteligentně ukecané drama, Steve Jobs je pro vás ideální. Navíc tu máme nejlepší zosobnění slavného vizionáře v podání energického Michaela Fassbendera. Doslovná trojaktovka slavila úspěch mezi všemi kritiky a pozitivně překvapila. Lidé, kteří šli na biografický celovečerák o Jobsovi, ne o Applu, byli více než nadšeni. Trochu je zde škoda Boylea, který jako režisér musel sklonit hlavu před scenáristou Sorkinem, který stál v čele filmu.

steve jobs
Zdroj: Universal Pictures


7. Nightcrawler (réžia: Dan Gilroy)

První případ snímku, kterou jsme mohli vidět již v roce 2014, ale Češi a Slováci museli čekat do roku 2015. Dočkali jsme se ale dech beroucích a autentických, napínavých scén, skvělého Gyllenhaala a kvalitně zrežírovaného osobního příběhu reportéra, který pro úspěch oželí i lidský život. Jen málokomu Nightcrawler nesedl, jde přitom o dost nenápadný film, který se určitě nedostal k mnohým divákům, a tak je na čase to napravit. Potěší vás kamera, postavy, ale zejména herci a děj.

jake gylenhall, nightcrawler
Zdroj: Open Road Films


6. Birdman (režie: Alejandro González Iñárritu)

No, co s tím Birdmanem? Na ČSFD je v šedém pásmu, takže to byl asi špatný film a totální propadák, no ne? No ne! Iñárritu natočil s Lubezkim geniální komediální drama, která však neokouzlí každého. Nenápadné a pro mnohé vlastně neexistující střihy zajistily dojem, že se snímek natočil jedním záběrem, což je však omyl. Ve finále to bylo ale působivé galapředstavení herců na pozadí autentického zobrazení vnitřních démonů a nejistoty bývalého herce-superhrdiny. Film jako stvořený pro Hugha Jackmana (nakonec kvůli němu kývl i na dalšího Wolverina) a ačkoli to asi není film, na který se dá koukat vícekrát, napoprvé vás okouzlí v mnoha aspektech. Lubezki a jeho milované dlouhé záběry, bezchybní herci a osobitá dějová kostra, která vyčnívá nad všemi ostatními. Někoho to nudilo (máme zde první adepty, kteří nebudou okouzleni ani Revenantem), kinofilové si zase smlsli a nechali se vést úžasným zpracováním.

emma stone, birdman
Zdroj: Fox Searchlight Pictures


5. Kingsman (režie
: Matthew Vaughn)

Matthew Vaughn zabodoval. Jeho nepsané pravidlo o tom, že sequely netočí (zatím), vyústilo ve zpracování komiksového příběhu o netradičních špionech/agentech. Neuvěřitelně originální a vtipný záporák, sympatický Taron Egerton a jeho proražení do Hollywoodu a nadupaná akce natočena mistrem v oboru se postarali o jedno z největších překvapení roku. Kingsman byl nahláškovaný, skvěle natočený a hlavně zábavný film, jaký natočí během let jen výjimeční režiséři. Vaughnovi se to podařilo a všichni doufáme, že si zasedne i k plánovanému sequelu. Navíc lidé konečně začali brát Colina Firtha i jinak, než jak unuděného a vážného herce.

Colin Firth, kingsman
Zdroj: 20th Century Fox


4. Whiplash (režie: Damien Chazelle)

Po Birdmanovi asi nejumělečtější film žebříčku, kterému by mnozí dali Oscara mnohem raději, než Iñárritovu opusu (včetně mnoha našich redaktorů). Whiplash slibovalo silný hudební zážitek s jednoduchým, ale zároveň hlubokým dějem. Uvěřitelné výkony Milese Tellera a démonického J.K. Simmonse (jeho výkon bychom asi nejlépe přirovnali Ledgerovu zázraku při Jokerovi) pro postavy, kterým fandíte a zcela jejich motivace chápete, vyústily v jedno z nejintenzivnějších a nejkrásnějších finále v dějinách kinematografie. Dva muzikanti, kteří se vzájemně respektovali, ale bili se do krve už jen pohledy, se navzájem pochopili až na vlně bicích vibrací v nezapomenutelné scéně. A i ten jazz se poslouchal lépe, než 90% slovenské hudební tvorby.

whiplash
Zdroj: Blumhouse Productions


3. Sicario (režie: Dennis Villenneuve)

Dennis Villeneuve u nás před dvěma lety zabodoval s jeho thrillerovým dramatem Prisoners na plné čáře. Vybrali jsme ho jako nejlepší film roku, no a jeho další počin o 2 roky později u nás vyhrává bronzovou medaili. Sicario je nejnapínavějším hollywoodským celovečerákom, o jehož ději a skutečné dějové zápletce se divák dozvídá až přímo v kině, což je dnes už vlastně raritou. Benicio Del Toro bude s největší pravděpodobností bojovat o Oscara, Emily Blunt lidé milují ještě více a díky mrazivé atmosféře a dechberoucím (na to, jak byly autentické, jsou až neuvěřitelně napínavé) scénám jsme se utvrdili v tom, že Fincher se již víceméně dělí o trůn právě s talentovaným Kanaďanem Dennisem Villenneuvem. Můžeme očekávat, že nás posadí na zadek i příště? Jednoznačně.

Emily Blunt
Zdroj: Richard Foreman / Lionsgate


2. Star Wars: The Force Awakens (režie: J. J. Abrams)

Zdaleka ne nejlepší film roku, ale umíte si asi představit, co znamenal pro drtivou většinu našich redaktorů. Pochopitelně se tak Star Wars objevovalo v jednotlivých interních žebříčcích nejvíce a získalo tak dostatečný počet bodů na druhé místo. Očekávaný návrat legendární ságy trhá rekordy a ještě hodnou chvíli bude, neboť do kin se bude chodit stále. Nové Star Wars měly všechno, co jsme od něj jako fanoušci chtěli. Je však škoda, že se Abrams až příliš moc chtěl zavděčit fanouškům a příliš málo riskoval. Přinesl ale mnohé emotivní momenty, úžasné, nové postavy, komplexního a silného záporáka, množství nečekaně dobrého humoru... jinými slovy, doručil téměř dokonalý Star Wars film, který však jemně trpěl na logiku, a to zcela zbytečně. Snad každý filmový kritik byl nejdříve fanouškem Hvězdných válek, takže je to tentokrát prominuto. Star Wars byly ale v konečném důsledku úžasné, naplnily očekávání a nastartovaly novou trilogii dokonalým způsobem.

Star Wars
Zdroj: Lucasfilm


1. Mad Max: Fury Road (režie: George Miller)
Absolutní vítěz není zas tak velkým překvapením. Někdo bude namítat, že žebříček je mainstreamový, nuže, nejsme artový web. Navíc, Star Wars potěšilo stovky milionů diváků a Mad Max překvapil všechny. V žánru jsme dostali naposledy něco tak divokého, originálního a ojediněle natočeného asi s Cameronovým Terminátorem 2. Velkolepý opus na kolových monstrech doplněný o energickou hudbu, množství wow momentů a nezapomenutelné akční sekvence. Mad Max je snem každého malého chlapce, který na jeho splnění čeká klidně i celý život. Na druhé straně tu máme ty, kteří tvrdí, že film bez příběhu nemůže nikdy fungovat. Za prvé, funguje a je to brilantně natočená, výbušná jízda z bodu A do... no vlastně bodu A, za druhé, ten příběh tam je. Ať už je to Maxovo smíření se se životem a rozhodnutí pomoci neznámým lidem poté, co si prošel peklem a ztratil u lidí důvěru, na druhé straně je zde Furiosa, její 20leté čekání na návrat domů a snaha zachránit nevinné ženské životy i za cenu vlastní smrti. A takto bychom mohli pokračovat donekonečna. Lidé, kteří tam příběh nevidí, ho spíše vidět nechtějí a hledají si důvody, proč by blockbuster nemohl být tak bohatý z hlediska nejdůležitějších aspektů filmu jako takového, a přitom ho nemusí hrát jen v nezávislém kině.

Mad Max: Fury Road
Zdroj: Warner Bros.

Bonus: Inside Out

Malá velká pohádka, která možná nevyužila svůj obrovský potenciál, na druhé straně emočně rozhodila mnohé (nejen) dospěláky. Zobrazení emocí jako žijících postaviček, které rozhodují o tom, jak se chováme, vyzařujeme a jaké vzpomínky nám zůstanou v hlavách byl originální, odvážný a navíc umožnil filmařům vyjádřit nejzákladnější lidské chování v dojemných a poutavých, někdy i vtipných scénkách. Bylo těžké vybrat, zda vybereme Inside Out nebo Malého prince, více redaktorů si ale vybralo Pixar. Na druhé straně, pokud jste spíše na poetičtější pohádky, Francouzi vám požadavky splní.

Samozřejmě, v úvahu připadalo mnoho dalších filmů, nejčastěji padaly kousky jako Mission: Impossible V - Rogue Nation, Creed, Jurassic World, The Walk, Little Prince, Ex Machina, Theory of Everything, Macbeth, Love, Imitation Game a tak dále a tak dále. Bude zajímavé sestavovat letošní žebříček, protože je jen leden, ale už teď tu máme dvě či tři silná zastoupení. V anketě si z těchto 11 filmů budete moci vybrat ten nejlepší i vy. Na závěr se ještě můžete podívat na žebříčky redaktorů, kteří pro vás články píší nejdéle.

fanboy

1. Whiplash
2. Mad Max
3. Sicario
4. SW
5. Kingsman
6. Steve Jobs
7. Birdman
8. Nightcrawler
9. The Little Prince
10. Martian

kesty

1. Whiplash
2. Birdman
3. Mad Max
4. Sicario
5. Star Wars
6. Nightcrawler
7. Straight Outta Compton
8. Kingsman
9. Southpaw
10. The Martian

osky

1. Sicario
2. The Imitation Game
3. Star Wars
4. Ex Machina
5. Nightcrawler
6. Kingsman
7. Mad Max
8. Mission Impossible 5
9. Whiplash
10. Martian

mirec

1. Mad Max
2. Whiplash 
3. Sicario
4. Inside Out 
5. Star Wars 
6. Kingsman
7. Jobs
8. Bridge of Spies 
9. Martian 
10. The Walk

braňo

1. Sicario
2. Steve Jobs
3. Spy
4. Kingsman
5. Star Wars 
6. Nightcrawler
7. Inside Out
8. Mad Max
9. The Walk
10. Straight Outta Compton

Peter

1. Star Wars
2. Mad Max
3. Kingsman
4. Sicario
5. Nightcrawler
6. Whiplash
7. Martian
8. Creed
9. Macbeth
10. Bridge of Spies

Domů
Sdílet
Diskuse