Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
13. února 2016 11:07
Čas čtení 0:00
tomky

10 nejbezpečnějších zemí světa, ve kterých byste chtěli bydlet

ZAJÍMAVOSTI BEZPEČNOST
Uložit Uložené

Najdeš si i ty svoji vysněnou zemi?

Snem téměř každého člověka je klidný a bezpečný život. I proto každoročně Institut pro ekonomii a mír vyhodnotí globální mírový index všech zemí, aby možná i tobě pomohl s výběrem země, kterou buď jen navštívíš, nebo se do ní i přestěhuješ. Země jsou hodnoceny přibližně dvaceti kritérii, jako například počtem vražd na 100 000 lidí, pravděpodobnost teroristické aktivity, množství obětí z organizovaného zločinu, ale i finanční přispívání na mírové mise OSN. Jen pro informaci, Slovensko se nachází na 23. příčce.

10. Česká republika 

10 nejbezpečnějších zemí světa, ve kterých byste chtěli bydlet
Zdroj: pixabay.com

Foto: Jakub Hruška

Země skvělého piva a skvělé kuchyně se po 4 letech vrátila do top 10, když se mezi lety 2011 a 2012 propadla z pátého na třinácté místo. Důvodem, proč se Česká republika nachází na desáté příčce, je stabilní politický systém, tolerance, velmi nízká míra vražd a silný boj s korupcí a nízké výdaje na militarizaci. Česká republika rovněž nehraničí s žádným státem, který by se nacházel v ozbrojeném konfliktu.

 9. Austrálie 

10 nejbezpečnějších zemí světa, ve kterých byste chtěli bydlet

Foto: Patty Jansen 

Ta si polepšila oproti roku 2014 o 6 příček, a kromě míru ti nabídne nádherné pláže, multikulturní města a neposkvrněnou přírodu. Důvodem, proč je Austrálie na deváté příčce, je kromě velmi stabilního politického systému i snížení účasti ve světových konfliktech (díky čemuž si polepšila i Slovenská republika), vysoká bezpečnost svých obyvatel, zdravotní péče a celková vysoká kvalita života. To, co Austrálii však pohoršuje, jsou stále vysoké vojenské výdaje, pravděpodobnost teroristických útoků a nepřipravenost na změnu klimatu. Za zajímavost lze považovat to, že agentura, která tuto studii vypracovala, má sídlo právě v zmiňované oceánské zemi.

8. Japonsko 

10 nejbezpečnějších zemí světa, ve kterých byste chtěli bydlet

Tokio, hlavní město této asijské země, je považováno za nejbezpečnější město na planetě, takže Japonsko se v top 10 musí nacházet. 8. příčku si drží už druhý rok po sobě. Důvodem, proč je na osmé příčce, je vysoká životní úroveň, velmi striktní výchova, reakce na živelné katastrofy (např. na zemětřesení a tsunami v Tóhoku v roce 2011) a tzv. „mírová smlouva“, která vzešla v platnost po druhé světové válce, kde se píše, že Japonsko se nezúčastní žádných světových konfliktů. Tato „smlouva“ byla reinterpretována v roce 2014, kde byly japonské armádě přiděleny vyšší pravomoci, jako např. pomoc spojencům při ohrožení. Míra vražd v Japonsku je extrémně nízká - čtvrtá nejnižší světě. Co však může být paradoxem, je i přítomnost Yakuzy, která je mnohými považována za něco podobného vládě. Při již zmíněném zemětřesení v Tóhoku, Yakuza zaslala na místo katastrofy stovky nákladních aut s potravinami, nápoji a jinými potřebnými předměty.

7. Kanada

10 nejbezpečnějších zemí světa, ve kterých byste chtěli bydlet

Foto: Flickr

Druhá největší země na světě, ve které žije pouze 33 milionů lidí, je mnohými vysněná destinace, kvůli čisté přírodě a stereotypně milým lidem. Důvodem, proč je Kanada na sedmé příčce, je vysoká životní úroveň, vysoká úroveň zdravotnictví, nízká kriminalita, stabilní vláda a dobré pracovní příležitosti. Podle žebříčku konzultační společnosti Mercer, se až 5 kanadských měst umístilo v top 35 měst podle kvality života. Podle britského týdeníku The Economist jsou právě kanadská města Toronto a Montreal uvedena jako 2 nejlepší místa na život na planetě. Co však Kanadu může ohrozit, je hrozba terorismu, když v říjnu 2014 ozbrojený útočník zastřelil v Ottawě kanadského vojáka.

6. Finsko  

10 nejbezpečnějších zemí světa, ve kterých byste chtěli bydlet

Foto: Flickr

Země tisíců jezer, známá hlavně díky hokeji a metalu. Důvodem, proč je Finsko na šestém místě, je už kromě u jiných zemí zmíněného vysokého standardu života a vysoce kvalitních zdravotnických zařízení, i rovnost pohlaví, nejlepší školství na světě a nízká míra kriminality. I přesto, že Finsko má dodnes povinnou vojenskou službu, se finská armáda účastní pouze mírových operací OSN. V čem si však Finsko spolu s Ruskem, Francií a Španělskem pohoršilo, je politická stabilita.

5. Švýcarsko 

10 nejbezpečnějších zemí světa, ve kterých byste chtěli bydlet

Foto: Flickr

Je už 3 roky po sobě na pátém místě. Důvodem, proč je Švýcarsko na pátém místě, je neutralita, politická stabilita, bankovnictví, velmi dobré vztahy se sousedními zeměmi a vysoká účast obyvatel na referendech, které jsou poměrně časté. Jako zajímavost lze považovat to, že většina mužů mezi věkem 20 - 34 let prošla vojenskou službou a kurzem, jak zacházet se zbraní. Po ukončení vojenské služby je možné ponechat si zbraň. Zbraň však až na výjimky musí mít vlastník doma, a každý rok projít zbraňovým kurzem znovu.

4. Nový Zéland

10 nejbezpečnějších zemí světa, ve kterých byste chtěli bydlet

Foto: Flickr

Již od roku 2007 se pohybuje v top 4 nejbezpečnějších zemí (v roce 2010 byl na 1. místě). Důvodem, proč je Nový Zéland na čtvrtém místě, je díky nízkému počtu osob ve vězení, silným vztahům s Austrálií, kvalitě životního prostředí, na svou rozlohu nízkým počtem obyvatel a žádným externím ani interním konfliktům. Mezi další faktory lze zařadit rasová snášenlivost, nízká míra korupce, znečištění vzduchu a silné sociální zabezpečení. Právě Nový Zéland byl tou zemí, která sesadila Island z první příčky v roce 2010.

3. Rakousko 

10 nejbezpečnějších zemí světa, ve kterých byste chtěli bydlet

Foto: Flickr

Naši jižní sousedé se už 2 roky po sobě umístili na bronzové příčce. Důvodem, proč je Rakousko na třetím místě, je to, že je to jedna z nejbohatších zemí na světě, jejich ekonomická kooperace s jinými zeměmi, dobré vztahy mezi obyvateli, relativně stejná výška platů, nízký výskyt demonstrací a neutralita, díky níž jsou výdaje Rakouska na militarizaci pouze 0,6 % jejich HDP, což je extrémně nízké číslo (USA mají 3 %). Kromě již zmíněné ekonomické kooperace s jinými zeměmi mají velmi dobrou kooperaci s východoevropskými zeměmi, díky jisté roli mostu mezi západní a východní Evropou.

2. Dánsko

10 nejbezpečnějších zemí světa, ve kterých byste chtěli bydlet

Foto: Flickr

4 roky po sobě je tato malá skandinávská země na 2. místě. Důvodem, proč je Dánsko na druhém místě, je vysoká životní úroveň, jedno z nejlepších školství na světě, nízká míra kriminality (v Kodani údajně není ani jedna „špatná“ část), ochrana osobních práv a vysoký příjem. Dánsko mírně padlo v hodnocení po zvýšených vojenských výdajích po útocích v Kodani v roce 2015. Zajímavostí může být, že dokonce ani během okupace nacistického Německa obyvatelé Dánska nebojovali.

1. Island

10 nejbezpečnějších zemí světa, ve kterých byste chtěli bydlet

Za posledních 9 let se tato ostrovní země s největším indexem spisovatelů umístila na 1. příčce 8x. Důvodem, proč je Island na prvním místě, je nízká míra vražd, klidná povaha tamních obyvatel, 100 % míra gramotnosti, která je přímo spojena s již zmíněnými vraždami a mírou zločinnosti. Kromě kolapsu bank v roce 2008 se na Islandu v podstatě nikdy nic neudálo, co by nasvědčovalo přeřazení na nižší příčky.

Domů
Sdílet
Diskuse