Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
17. února 2016 20:24
Čas čtení 0:00
Matúš Moravčík

Na tento disk ze skla uložíte až 360 000 GB dat. Nepoškodí ho dokonce ani extrémní teploty

TECH
Uložit Uložené

Způsob ukládání a zálohování dat přechází do dalšího levelu. A tady je důvod, proč.

Za posledních zhruba dvacet let jsme se setkali s více datovými formáty a hardwarem, který nám poskytuje úložný prostor pro jejich pozdější použití. Během rozmachu digitální doby jsme zažili komerční nástup CD, objemnějších DVD, později přenosných i kompaktních USB disků a nyní - v éře cloud úložišť - přichází další nezanedbatelná novinka s takovými schopnostmi a vlastnostmi, jaké jsme tu ještě nikdy neměli. Vědcům z Velké Británie se podařilo vyhotovit nový formát, který naše data nejen v podobě multimédií zakóduje v drobné nanostruktuře skleněné konstrukce takzvaného 5D disku, který nepoškodí ani 1000stupňová teplota. A už jen při teplotě 190 stupňů Celsia dokáže všechno, co je na něm uloženo, zachovat více než 13 miliard let. Disk o velikosti těla iPhone by přitom měl vstřebat až neuvěřitelných 360 terabajtů, čili 360 000 gigabajtů nebo 360 000 000 megabajtů. Zní vám to jako vtip? Ne, je to skutečně realita.

Na tento disk ze skla uložíte až 360 000 GB dat. Nepoškodí ho dokonce ani extrémní teploty

O pětidimenzionálním úložišti jsme mohli slyšet zhruba tři roky zpátky, tehdy ale šlo o nedokonalé řešení, které vyžadovalo, aby na něm vědci zrealizovali ještě další výzkum. Od roku 2013 se tak dokázali tvrdou dřinou posunout ještě dál a nyní, v roce 2016 již začínají uvažovat o zařazení této moderní a bezpečné metody do komerčního používání. „Dokážeme zakódovat cokoliv. Dejte nám ledajaký soubor a my vám ho uložíme na disk,“ prozradil s nadšením jeden z členů úspěšného vědeckého týmu pro web The Verge. Tak vysokou odolnost je možné vysvětlit při srovnání s klasickým CD, kde jsou soubory ukládány v digitálním formátu přímo na citlivém povrchu média, kde je případná fyzická poškození dokáží ohrozit až tak, že by to mohlo vést k úplné ztrátě. Novinka na rozdíl od CD využívá ukládání v rámci interní nanostruktury skla, díky čemuž je zajištěna nadstandardní ochrana. A jak mnozí jistě víte, sklo představuje stabilní a pevný materiál. Tak velký objem dat, který 5D disk dokáže uložit, zase spočívá v počtu dimenzí - místo dvou pracuje až s pěti. Samotné zavedení do praxe může trvat několik desítek let, protože laserová zařízení na výrobu jsou stále extrémně nákladná a kromě toho je třeba zhotovit i něco, co nám umožní tyto 5D informace efektivně přečíst.

Domů
Sdílet
Diskuse