Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
8. dubna 2016 18:26
Čas čtení 4:27
johnnybravo

10 fascinujících věcí, které jsi (možná) nevěděl o Vatikánu

10 fascinujících věcí, které jsi (možná) nevěděl o Vatikánu
Zdroj: Unsplash / Maëva Vigier
ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Jeden z nejmenších států na světě.

Papežský stát v Evropě existoval několik století, ale až v roce 1929 spatřil světlo světa Vatikán. Nevelký státeček nacházející se přímo v italském Římě ukrývá několik zajímavých informací, které si pravděpodobně nikdy neslyšel a my věříme, že se tak dozvíš alespoň něco nového, čím pak jednou ohromíš dějepisáře na hodině.

Pokémon byl Vatikánem schválen

Pokémon
Zdroj: Unsplash/Thimo Pedersen/volně k užití

Ať už je tvůj názor na církev jakýkoliv, pokud patříš mezi fanoušky Pokémonů, pak byste možná našli společnou řeč i s Vatikánem. Ještě v roce 1997, kdy světlo světa spatřila hra Pokémon, se Vatikán oficiálně vyjádřil, že ji schvaluje, protože při ní hráči využívají svou představivost do značné míry, hra přitom nemá na hráče žádné negativní morální vlivy a posiluje i přátelství mezi jednotlivými hráči. Jakési posvěcení se přitom netýkalo pouze té karetní verze, ale i videohry, a tak možná kardinálové a kněží žijící ve Vatikánu už před dlouhými lety nepohrdli dobrou partičkou Pokémonů.

Ambasády u Vatikánu nenacházející se ve Vatikánu

vatikán
Zdroj: Unsplash/Seifeddine Dridi/volně k použití

Ve Vatikánu žije oficiálně jen pár stovek obyvatel, ale pravdou je, že z těchto pár stovek téměř polovina trvale žije v jiných státech jako součást diplomatických misí Vatikánu v zahraničí. Zajímavostí ale může být fakt, že kvůli své velikosti by měl Vatikán menší problém s tím, aby v rámci svých hranic mohl hostit ambasády všech potřebných zemí. Právě proto má Vatikán smlouvu s Itálií, díky které se vatikánské ambasády jiných zemí nenacházejí přímo na vatikánském území, ale na území italském. Stejně je na tom dokonce i samotná Itálie, jejíž vatikánská ambasáda se nachází na italském území, což z ní dělá světový unikát.

Národní fotbalový tým

fotbal
Zdroj: Unsplash/Chaos Soccer Gear/volně k užití (ilustrační obrázek)

I když to může znít docela neuvěřitelně, i Vatikán má svůj národní fotbalový tým. Přestože Vatikán má pouze několik stovek stálých obyvatel, původní myšlenka spočívala v tom, že národního vatikánského týmu by se účastnili hráči spojení s církví po celém světě, avšak myšlenka nebyla dotažena do konce, protože podle oficiálních pravidel by pro ně bylo nutné vydat pasy. Vatikánský tým se však nakonec podařilo sestavit výhradně ze zaměstnanců církve přímo v papežském státě a od té doby si jeho výběr zahrál pouze čtyři oficiální mezinárodní zápasy. Ve všech se vatikánský tým postavil proti Monaku a jednou remizoval a třikrát prohrál. Mimochodem, v roce 2010 se na jeho lavičku posadil dokonce i světoznámý trenér Giovanni Trapattoni.

 

Garda ve zvláštních uniformách

švýcarská garda, vatikán
Zdroj: Unsplash / Pedro Mealha

Pokud jsi někdy viděl fotografie a videa z Vatikánu, pak sis pravděpodobně všiml nápadně zbarvených a ozbrojených strážců zvaných Švýcarská garda. Do svých služeb si je už v roce 1506 zavolal papež Julius II., který se inspiroval mnoha dalšími evropskými panovníky, u kterých by si v těch dobách mohl najít různé žoldnéře ochraňující a bojující po boku jeho armády. Švýcarská garda se tak stala jakousi vatikánskou armádou a dodnes slouží výhradně k tomu, aby ochránila papeže za jakýchkoliv okolností. Garda přitom skutečně sestává výhradně ze švýcarských občanů a i když by ti mohla připadat jako skupina strážců plnící výhradně estetickou funkci, všichni její členové jsou tvrdě cvičeni na boj.

 

Postavení žen ve Vatikánu bez práva hlasovat

vatikán
Zdroj: Unsplash / Cristina Gottardi

Ve Vatikánu by ses s ženami, které tam pracují, setkal jen velmi těžko. Podle informací z roku 2011 by jich v papežském státě mělo žít pouze o něco více než 30 a kromě toho, že plní různé úkoly jako učitelky, mohou se pochlubit zvláštním světovým unikátem. Už na konci 19. století se světové země postupně rozhodly dát právo volit nejen mužům, ale konečně i ženám, avšak toto právo dodnes stále do Vatikánu nedorazilo. V praxi to tedy znamená, že na volbě papeže se mohou účastnit pouze kardinálové a nemyslíme si, že by se na tomto zavedeném pravidlu mělo v budoucnu něco změnit, i když papež František krátce po svém nástupu řekl, že se bude snažit zapojit ženy do fungování Vatikánu ve větší míře.

 

 Bankomat s mrtvým jazykem

bankomat
Zdroj: Unsplash/Eduardo Soares/na voľné použitie

Člověk by při vybírání peněz z bankomatu někde v zahraničí definitivně nečekal slovenský jazyk jako dostupnou možnost, ale řekl bys, že ve Vatikánu mají bankomat s instrukcemi v mrtvém jazyce? Je to skutečně tak, ve Vatikánu se nachází bankomat, který tě bez problémů naviguje na to, jak si správně vybrat své peníze, v latinském jazyce. Přestože latina se považuje za mrtvý jazyk, který se vůbec nepoužívá, ve Vatikánu stále patří mezi oficiální jazyky a tak brzy se ho určitě místní obyvatelé nebudou chtít zbavit.

 

 Teleskop v daleké Americe 

teleskop
Zdroj: Unsplash / Jaredd Craig

Vatikán se nezaměřuje výhradně na duchovno a náboženství, ale podporuje například i výzkum vesmíru. Zřejmě bys neřekl, že Vatikán má ve skutečnosti svůj vlastní rozměrný teleskop a už určitě by tě nenapadlo, že se nenachází v Evropě, ale přímo ve Spojených státech amerických. Jeho název zní Vatican Advanced Technology Telescope a našel bys ho nedaleko městečka Safford v americkém státě Arizona. Spojení Vatikánu s astronomií přitom není vůbec žádným překvapením, protože církev se o vesmír a vše, co je s ním spojené, zajímala již několik století v minulosti, vždyť i samotný gregoriánský kalendář byl sestaven na základě astronomických údajů.

Obrovská kriminalita dominující statistikám

krimi
Zdroj: Pixabay / stux

Vatikán sice patří mezi státy, kde se lidé chodí modlit a přemýšlet nad životem, avšak oficiální statistiky v kontrastu s ideou klidného pobytu vyznívají trochu jinak. Protože ve Vatikánu žije jen velmi malý počet obyvatel a miliony návštěvníků překročí jeho hranice za jediný rok, statistiky hovořící o množství zločinů staví Vatikán do pozice jednoho z nejkriminálnějších států světa. Může za to zejména fakt, že statistiky o kriminalitě se každoročně vytvářejí na základě kriminálních skutků v poměru k oficiálním obyvatelům jednotlivých států, a nikoli podle toho, kolik lidí stát navštíví. Nemusíš se proto bát, že by tě pod rouškou noci ve Vatikánu okradl nějaký kardinál, ale na kapsáře je třeba dávat pozor i tam.

 

 Fašista za jeho vznikem 

vatikán
Zdroj: Unsplash / iam_os

Fenomén zvaný papežský stát sice v historii existuje dlouhá století, ale zajímavostí pro někoho může být například to, že Vatikán v takové podobě, jak ho známe dnes, vznikl až v roce 1929. Jeho suverenitu garantují takzvané Lateránské smlouvy, které na straně Svatého stolce podepisoval Pietro Gasparri a na straně Italského království zase tehdejší předseda vlády Benito Mussolini. Jeden z nejnotoričtějších fašistických vůdců si tímto krokem získal v Itálii popularitu i mezi mnoha přívrženci církve, protože vznik Vatikánu jen posílil pozici katolické církve ve světě. Vatikán se přitom po svém vzniku nestal nástupnickým státem papežského státu, který v dobách své největší slávy ovládal velké území v Itálii, ale zcela novým útvarem.

 

Rozvést se nepřipadá v úvahu

manželství
Zdroj: Unsplash/Drew Coffman

Kdyby se ti nějakou náhodou podařilo uzavřít manželství přímo ve Vatikánu, pak bys mohl mít docela problém, pokud by nakonec došlo ke konfliktům neslučitelným s pokračováním svazku manželského, protože ve Vatikánu neexistuje žádná právní procedura zahrnující rozvody. Vatikán a Filipíny jsou dva jediné státy na světě, které oficiálně neuvádějí možnost rozvést se a existuje tam pouze možnost anulovat manželství, takže se na něj pak zákon dívá, jako kdyby ani nikdy neexistovalo.

Domů
Sdílet
Diskuse