Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
26. dubna 2016 17:51
Čas čtení 0:00
Matúš Moravčík

O mobilním telefonu mluvil již v roce 1909. Nikola Tesla a zajímavosti z jeho života, které (možná) neznáš

TECH
Uložit Uložené

Fascinuje tě jeden z největších géniů, jaký kdy chodil po této planetě? Tak si pak určitě přijdeš na své.

Narodil se během silné bouře, nenáviděl perly, byl posedlý číslem 3, měl nadčasové myšlenky a vynalezl množství technologických inovací, ale nakonec i tak odešel zcela osamocený a nedoceněný v hotelovém pokoji. Řeč je o fyzikovi a vynálezci srbského původu, podle kterého pojmenovali jednotku magnetické indukce a který chtěl během svého jedinečného života udělat z našeho světa lepší místo. Nedovolila mu to však lidská chamtivost. Nikola Tesla předběhl vlastními vynálezy dobu a mnozí ho kvůli tomu označovali za nebezpečného šílence, protože se báli toho, čemu téměř vůbec nikdo nerozuměl. Dnes můžeme vidět, že to, o čem tento génius před desítkami let mluvil, nemělo nikomu ublížit, ale naopak. Vize, o kterých mluvil, měly zjednodušit náš dennodenní život, komunikaci s našimi přáteli a zajistit snadný přístup k užitečným informacím. A protože byl díky unikátnímu charakteru daleko od normálu běžných lidí, se jménem Nikola Tesla se pojí i několik zajímavostí. Pojďme si tedy shrnout to nejlepší, co o něm díky internetu víme.

O mobilním telefonu mluvil již v roce 1909. Nikola Tesla a zajímavosti z jeho života, které (možná) neznáš
Zdroj: beforeitsnews.com

O mobilním telefonu mluvil již v roce 1909

Ačkoli mobilním telefonům některé zaostalé civilizace do dnešního dne vůbec nerozumí, nesmírně nadaný Tesla je popisoval už před více než 100 lety. Také nastínil představu o něčem, co dnes nazýváme mobilní bezdrátovou sítí s datovým přenosem. Přijde vám to šílené? Ne, tato slova skutečně řekl, dokonce vícekrát a v různých obdobích. Stalo se tak například během zajímavého rozhovoru, který proběhl koncem ledna v roce 1926. A tady je jedna krátká část týkající se smartphonu i internetu.
 
„Pokud je bezdrátové řešení perfektně aplikováno, celá Země bude přeměněna na obrovský mozek, všechny věci se stanou součástí skutečného a rytmického celku. Bude nám umožněna instantní komunikace s jinými lidmi, bez ohledu na vzdálenost. A nejen to, i prostřednictvím televizí a telefonů jednou dokážeme vidět či slyšet jiné tak perfektně, jakoby jsme s nimi komunikovali tváří v tvář, ačkoli komunikační vzdálenost dosahuje několik mil. A zařízení, která to umožní, budou oproti dnešnímu telefonu neskutečně jednoduché. Muž dokáže jedno z nich nosit v kapse jeho vesty.“

Níže je část jiného rozhovoru (New York Times) z roku 1909

O mobilním telefonu mluvil již v roce 1909. Nikola Tesla a zajímavosti z jeho života, které (možná) neznáš
Zdroj: gizmodo.com

Ovládal 8 jazyků a měl fotografickou paměť

Nikola Tesla dokázal komunikovat až v osmi jazycích a mimo jiné disponoval takovými paměťovými kapacitami, o kterých se nám může jen snít. Stačilo, aby si jednou přečetl knížku nebo se podíval na obrázek a všechny podstatné detaily měl okamžitě uloženy v hlavě. A to v takové kvalitě, jako by něco zkopíroval na pevný disk a pak to opět otevíral. „Také měl špičkovou představivost a schopnost vizualizovat si něco ve třech dimenzích, což použil na ovládání hrůzostrašných nočních můr, kterými trpěl od svého dětství,“ píše web PBS

Vlastnil více než 300 patentů

I když značné množství nápadů nikdy neproměnil do reality a ani o nich neprozradil více bližších detailů, v době, kdy odcházel z tohoto světa vlastnil více než tři stovky patentovaných technologií. Po smrti mu všechny dokumenty zabavila vláda Spojených států amerických a některé z nich jsou označeny nápisem „přísně tajné“ až dodnes. Část z nabytých dokumentů sice získala rodina a Tesla muzeum v Bělehradě, ale to nejzajímavější je před veřejností stále skrývané. V roce 1943, což je zároveň rok úmrtí, navíc vyšlo na světlo světa, že technologická řešení, která použil italský fyzik Guglielmo Marconi na realizaci prvního dálkového přenosu rádiového signálu (1901) z Evropy do Kanady přes Atlantik, Tesla popsal a patentoval dávno před ním. Nikola ještě během roku 1898 vyhotovil a i rovnou přímo v terénu předvedl dálkově ovládaný člun, kde probíhala zabezpečená forma rádiové komunikace mezi bezdrátovým ovladačem a plovoucím objektem, kterému tak dokázal nejen měnit směr pohybu.

Chtěl vytvořit bezdrátovou elektrickou síť globálních rozměrů

Mezi největší díla génia srbského původu patřil i ambiciózní projekt Wardenclyffeské veže na bezdrátové šíření elektrické energie, přestože ho nikdy nedotáhl do úplného konce. Postaral se o to známý bankéř J. P. Morgan, který mu poskytoval finance. Nicméně, když viděl, že by to bylo s návratností nemalých investic včetně zisků pořádně komplikované, tak jednoduše odstřihl Teslu od přísunu dalších finančních prostředků. A bez těch nemohl vynálezce dále pokračovat, takže jeho velká myšlenka s vytvořením globální elektrické sítě bez nutnosti připojovat zařízení prostřednictvím kabelů a elektrických zásuvek nakonec ztroskotala kvůli lidské chamtivosti.

O mobilním telefonu mluvil již v roce 1909. Nikola Tesla a zajímavosti z jeho života, které (možná) neznáš
Zdroj: www.moreisdifferent.com

Prý komunikoval s mimozemskými civilizacemi

O Teslovi se dnes na internetu dočtete i několik zajímavých informací souvisejících s konspirativními teoriemi. Jak údajně sám tvrdil, čas od času ho měly kontaktovat civilizace z jiných koutů vesmíru mimo naší sluneční soustavu, které mu pak poskytovaly obrovskou inspiraci. A díky ní přicházel na své nadčasové nápady, kvůli kterým byl často označován za blázna. Ať už tomu tedy věříte nebo nevěříte, jedno je jisté - jeho vynálezy v té době skutečně vypadaly, jako by je někdo donesl ze vzdálené budoucnosti. Některé informace navíc tvrdí, že pracoval na létajícím talíři s vlastním gravitačním a antigravitačním systémem, prostřednictvím kterých mohlo být cestování mezi hvězdami v těchto dnech zcela běžnou realitou. Tato spekulace může dokonce souviset s přísně tajnými patenty ve vlastnictví vlády USA.

O mobilním telefonu mluvil již v roce 1909. Nikola Tesla a zajímavosti z jeho života, které (možná) neznáš
Zdroj: www.ancient-code.com

Nikdy neměl přítelkyni ani milenku

Přestože si bez společnosti žen neumí představit život asi žádný heterosexuálně orientovaný muž, Nikola Tesla byl výjimkou. S něžným pohlavím netrávil vůbec žádný čas, protože se chtěl plně soustředit na přeměnu myšlenek do reality. A to je jeden z důvodů, proč zůstal až do konce života úplně sám a proč s největší pravděpodobností odešel jako panic. Jednou řekl, že neexistují velké objevy, za nimiž by stáli ženatí muži. Stejně je o něm známo, že mu na ženách až přehnaně překážely perly

Zdržoval se v Československu

Tesla se narodil na území dnešního Chorvatska jako syn srbského pravoslavného kněze, později odešel studovat do Prahy, v roce 1880 si našel zaměstnání v Budapešti a nakonec, podobně jako všichni nadaní lidé, skončil ve Spojených státech amerických, kde zpočátku pracoval pro Thomase Edisona a později s ním dokonce i soupeřil, protože si ho pod křídla vzal Edisonův rival George Westingouse. V letech 1936 až 1937, tedy pár let před smrtí, se objevil na území bývalého Československa.

Spával pouze 2 hodiny a byl posedlý číslem 3

Pořádný spánek je pro každého z nás enormně důležitý, protože pokud bychom ho náhodou neměli, naše produktivita včetně soustředění klesne pod bod mrazu. V jeho případě to ale zřejmě neplatilo. Na dobití baterek mu stačilo pár hodin, většinou však spával jen dvě. Někdy dokázal strávit v laboratoři i několik dní za sebou bez spánku. Tesla byl také posedlý číslem tři. Když si šel umýt ruce, vždy tak udělal až třikrát po sobě. A když vcházel do budovy, musel se kolem ní třikrát projít. Večeři konzumoval pouze v bílých rukavicích, denně prošel kolem 10 kilometrů a byl vegetarián.

Tesla a prostředí jeho laboratoře, která se nacházela v Colorado Springs

O mobilním telefonu mluvil již v roce 1909. Nikola Tesla a zajímavosti z jeho života, které (možná) neznáš
Zdroj: sk.wikipedia.org
Domů
Sdílet
Diskuse