Na burger je i po 10 letech stále dobrý pohled, nebo ne?
Určitě jste už někdy zahlédli dlouhotrvající pokus, jehož cílem bylo zjistit, jak vypadá jídlo z nejznámějších rychlých občerstvení po několika měsících či dokonce letech. Naskytl se vám pohled na velmi staré jídlo, které by za jiných okolností už dávno rozežrala plíseň do posledního kousku, avšak na obrázku se obvykle nacházel jen vyschlý a pořádně bledý burger, který by se s přimhouřením oka dal považovat jen za několik dní starou potravu. Na fotografii níže můžeme vidět housku, hovězí a hranolky, které byly zakoupeny v dubnu 2006. Hranolky sice nabyly archaický vzhled, hamburger však vypadá nanejvýš vysušený.
Faktem je, že i hamburger ze snad nejznámějšího fast food řetězce dokáže shnít. Problémem je, že jeho rozklad je jen o trochu pomalejší a spíše než by začal hnít, se z něj rychle vytratí veškerá voda/vlhkost a tak prostě jen seschne. Výzkum tvrdí, že z běžného hamburgeru se vytrácí až 93% vlhkosti první tři dny. Pokud bychom jídlo uzavřeli do obalu, do pár dní ho kompletně pokryje plíseň právě kvůli vysokému procentu vlhkosti. Porovnání domácího hamburgeru a toho z fast foodu naleznete zde.