Server TasteAtlas vytvořil seznam 100 nejlépe hodnocených masových jídel na světě. Schválně, jestli tipneš výherce.
V minulosti TasteAtlas do seznamu 100 nejoblíbenějších masových jídel umístil i jedno z nejpopulárnějších českých jídel, konkrétně svíčkovou. Letos bohužel Česko nezabodovalo. Seznamu vévodily jiné světové masové pokrmy. Schválně, zda si je někdy ochutnal*a a máš je popřípadě i rád*a.
Tady je top světová pětka:
5. místo
Na pátém místě se umístil francouzský châteaubriand. Na rozdíl od všeobecného přesvědčení se slovo châteaubriand nevztahuje pouze na kus hovězího masa, ale na způsob grilování nebo pečení tlustého kusu hovězí svíčkové. Tradičně se podává s omáčkou z červeného vína a opečenými bramborami.

4. místo
Čtvrté místo zaujalo turecké tire köftesi, které se skládá z mletého masa (často jehněčího nebo směsi hovězího a jehněčího), strouhanky nebo starého chleba namočeného v mléce nebo vodě, cibule, česneku a různého koření. Jedním z charakteristických rysů je jeho měkká a šťavnatá textura, které se dá dosáhnout smažením do té doby, než má křupavý povrch.

3. místo
Bronzovou příčku obsadilo kontosouvli, což je tradiční řecký pokrm, skládající se z velkých kusů vepřového masa marinovaného ve směsi bylinek a koření, poté napíchnutý a pomalu vařený na grilu, podobně jako známější gyros nebo souvlaki.
Po marinování se maso napíchne na velký špíz a opeče se na otevřeném plameni, čímž vznikne bohatá a chuťově chutná vnější kůrka se šťavnatým, jemným vnitřkem. Podává se spolu s pita chlebem, tzatziki a dalšími možnými přílohami.

2. místo
Dostáváme se do finále. Druhého místa se ujal pokrm asado. Tento termín znamená v překladu pečeně a odkazuje ke grilovanému masu. Většinou se podává široký masný výběr, ale nejčastěji se připravuje hovězí. Právě tím je totiž Argentina nejznámější.
Podle serveru se jedná o ztělesnění argentinské gastronomie a kultury – tento pokrm představuje mnohem víc než jen jídlo. „V Argentině, Chile, Uruguayi, Paraguayi a v řadě dalších jihoamerických zemí je to kulinářská a společenská událost, které se účastní přátelé a rodina, aby se podělili o radost z vaření pod širým nebem,“ popisuje web.

1. místo
Na prvním místě se umístila brazilská picanha. Maso je součástí spodního šálu zadní kýty. Přesněji se jedná o její horní trojúhelníkovou část, která má na povrchu vysoké tukové krytí. Picanha se nejčastěji připravuje na grilovacích jehlách nad ohněm, případně jako pečeně nebo steak.
