Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
21. ledna 2025 v 11:03
Čas čtení 1:36
Lucie Kotvalová Ella Petrová

ŽEBŘÍČEK: Česká klasika vypadla ze stovky nejlepších masových jídel na světě. Jaké skončily v TOP 5?

ŽEBŘÍČEK: Česká klasika vypadla ze stovky nejlepších masových jídel na světě. Jaké skončily v TOP 5?
GASTRO GASTRONOMIE
Uložit Uložené

Server TasteAtlas vytvořil seznam 100 nejlépe hodnocených masových jídel na světě. Schválně, jestli tipneš výherce.

V minulosti TasteAtlas do seznamu 100 nejoblíbenějších masových jídel umístil i jedno z nejpopulárnějších českých jídel, konkrétně svíčkovou. Letos bohužel Česko nezabodovalo. Seznamu vévodily jiné světové masové pokrmy. Schválně, zda si je někdy ochutnal*a a máš je popřípadě i rád*a.

Tady je top světová pětka:

5. místo

Na pátém místě se umístil francouzský châteaubriand. Na rozdíl od všeobecného přesvědčení se slovo châteaubriand nevztahuje pouze na kus hovězího masa, ale na způsob grilování nebo pečení tlustého kusu hovězí svíčkové. Tradičně se podává s omáčkou z červeného vína a opečenými bramborami.

francouzské maso
Zdroj: Wiki Commons / Mark Miller
Doporučeno
KVÍZ: Mňam. Poznáš zahraniční jídlo podle fotky? Tyhle pokrmy jen tak někdo nezná KVÍZ: Mňam. Poznáš zahraniční jídlo podle fotky? Tyhle pokrmy jen tak někdo nezná 4. listopadu 2023 v 8:00

4. místo

Čtvrté místo zaujalo turecké tire köftesi, které se skládá z mletého masa (často jehněčího nebo směsi hovězího a jehněčího), strouhanky nebo starého chleba namočeného v mléce nebo vodě, cibule, česneku a různého koření. Jedním z charakteristických rysů je jeho měkká a šťavnatá textura, které se dá dosáhnout smažením do té doby, než má křupavý povrch.

turecké jídlo
Zdroj: Wiki Commons/E4024

3. místo

Bronzovou příčku obsadilo kontosouvli, což je tradiční řecký pokrm, skládající se z velkých kusů vepřového masa marinovaného ve směsi bylinek a koření, poté napíchnutý a pomalu vařený na grilu, podobně jako známější gyros nebo souvlaki. 

Doporučeno
KVÍZ: Víš, jaké ingredience patří do populárních českých jídel? Ověř si své kulinářské znalosti KVÍZ: Víš, jaké ingredience patří do populárních českých jídel? Ověř si své kulinářské znalosti 26. listopadu 2024 v 11:00

Po marinování se maso napíchne na velký špíz a opeče se na otevřeném plameni, čímž vznikne bohatá a chuťově chutná vnější kůrka se šťavnatým, jemným vnitřkem. Podává se spolu s pita chlebem, tzatziki a dalšími možnými přílohami.

kontosouvli, maso
Zdroj: Wiki Commons / Benoît Prieur

2. místo

Dostáváme se do finále. Druhého místa se ujal pokrm asado. Tento termín znamená v překladu pečeně a odkazuje ke grilovanému masu. Většinou se podává široký masný výběr, ale nejčastěji se připravuje hovězí. Právě tím je totiž Argentina nejznámější. 

Doporučeno
Smažák je ultimátní prasárna, proto ho Češi a Češky tak milují. Kde dělají nejlepší v Praze? Smažák je ultimátní prasárna, proto ho Češi a Češky tak milují. Kde dělají nejlepší v Praze? 6. listopadu 2023 v 6:00

Podle serveru se jedná o ztělesnění argentinské gastronomie a kultury – tento pokrm představuje mnohem víc než jen jídlo. „V Argentině, Chile, Uruguayi, Paraguayi a v řadě dalších jihoamerických zemí je to kulinářská a společenská událost, které se účastní přátelé a rodina, aby se podělili o radost z vaření pod širým nebem,“ popisuje web. 

Asado
Zdroj: Rldca / Wikimedia Commons

1. místo

Na prvním místě se umístila brazilská picanha. Maso je součástí spodního šálu zadní kýty. Přesněji se jedná o její horní trojúhelníkovou část, která má na povrchu vysoké tukové krytí. Picanha se nejčastěji připravuje na grilovacích jehlách nad ohněm, případně jako pečeně nebo steak.

Picanha
Zdroj: Sepato / Wikimedia Commons
Gastrožebříčky na uživatelské platformě TasteAtlas jsou založené na hodnocení lidí ze zahraničí. Server do hodnocení počítá pouze skutečné uživatele, hodnocení botů nebo lokálních patriotů vyřazuje. Jeho cíl je totiž následující: „Propagovat vynikající místní potraviny, vzbudit hrdost na tradiční pokrmy a zvědavost na jídla, která jste ještě neochutnali.“
Domů
Sdílet
Diskuse