Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
7. května 2016 15:59
Čas čtení 0:00
johnnybravo

10 fascinujících věcí, které jsi (možná) nevěděl o Polsku

ZAJÍMAVOSTI POLSKO
Uložit Uložené

Naši severní sousedé mají pestrou historii.

Náš severní soused si toho v historii již odskákal spoustu. Poláci se museli nesčetněkrát poprat se svými nepřáteli, vydali se dokonce bojovat za správnou věc i na Haiti a kromě toho množství zajímavostí skrývá i jejich území, kde by člověk možná ani nečekal přítomnost evropské pouště nebo pralesa, který tam zůstal jako svědek původní podoby Evropy před tím, než tam začala lidská aktivita.

Poušť přímo v Polsku

10 fascinujících věcí, které jsi (možná) nevěděl o Polsku
Zdroj: silesiaexplorer.files.wordpress.com

Na evropském kontinentu pouště nepatří mezi jevy, se kterými by se člověk mohl setkat na každém kroku, ale věděl jsi, že poušť v Evropě skutečně existuje a nachází se u polské vesničky Klucze? Není vůbec velká, vždyť její rozloha je pouze 32 kilometrů čtverečních a jmenuje se Błędowská poušť, ale na druhou stranu patří mezi vzácné unikáty, protože v mírném a vlhkém podnebném pásmu pouště nemají ideální podmínky pro vznik. Svou poušť si tedy Poláci hlídají jako oko v hlavě, vždyť patří i do chráněných oblastí a jedním z mnoha zajímavých faktů by mohla být i informace o tom, že právě na ní trénovali některé nacistické jednotky před tím, než byly nasazeny do bojů v Africe.

Žena, která se v Osvětimi nevzdala

10 fascinujících věcí, které jsi (možná) nevěděl o Polsku
Zdroj: archidiecezja.lodz.pl

Nacistická přítomnost na polském území za druhé světové války byla skutečně obrovská. Jedním z poznamenaných míst dodnes zůstává koncentrační tábor Osvětim, ve kterém se odehrály tisíce lidských příběhů, nicméně několik z nich vyčnívalo z řady, stejně jako příběh ženy jménem Stanisława Leszczyńska. V roce 1943 byla se svou dcerou transportována do koncentračního tábora a okamžitě byla zařazena do porodnice, kde se měla starat o to, aby všechna nová miminka rychle zmizela z povrchu zemského. Stanisława dokonce dostala instrukce i od samotného Mengeleho, aby novorozence zabíjela, avšak ona je navzdory rozkazům zachraňovala. Během svého pobytu v táboře byla při porodech více než 3000 dětí a i když asi 2500 z nich zmizelo krátce po porodu, Stanisława nikdy nezabila ani jediné z nich a když to situace umožňovala, posílala ženy zpět i s dítětem zabaleným do látky, aby si jich dozorci nevšimli. Za své činy si vysloužila mnoho pocty v podobě ulic či institucí pojmenovaných podle ní a katolická církev ji dokonce zařadila mezi kandidáty na zařazení mezi světce.

Polská bitva u Thermopyl

10 fascinujících věcí, které jsi (možná) nevěděl o Polsku
Zdroj: photos.wikimapia.org

Zřejmě jsi už někdy slyšel o legendární bitvě u Thermopyl, v níž spartský král Leonidas se svými věrnými muži bránil průsmyk před obrovskou perskou přesilou, ale tušil jsi, že na začátku druhé světové války se podobná situace odehrála i v Polsku? Bitva u Wizna trvala tři dny od 7. září do 10. září roku 1939 a sestávala z přibližně 40 tisíc německých vojáků a přibližně 300 až 700 polských vojáků, jejichž úkolem bylo zdržet nepřítele pomocí obranné opevněné linie, což se jim koneckonců i celkem podařilo. Celé tři dny opětovali německou střelbu a i když si uvědomovali, že prohra prostě musí přijít a v dlouhodobém horizontu nemají proti přesile šanci, bojovali do posledního dechu, což dokazuje i smrt samotného velitele kapitána W. Raginise, který nakonec raději spáchal sebevraždu pomocí granátu, než aby padl do nepřátelských rukou. Poláci se nakonec 10. září, tři dny po zahájení bitvy, vzdali, ale dodnes patří těmto válečným hrdinům místo v polské historii a kultuře.

Pozůstatek evropského pralesa

10 fascinujících věcí, které jsi (možná) nevěděl o Polsku
Zdroj: en.wikipedia.org

Zmínili jsme si už evropskou poušť, a tak nyní přišel čas na evropský prales. Polsko se totiž může pochlubit i jím. Jmenuje se Bělověžský prales a Poláci si jeho význam uvědomili už někdy v 15. století, kdy ho začali oficiálně ochraňovat a pokračují v tom až dodnes. Bělověžský prales v sobě ukrývá původní faunu, která se na většině severní polské části Evropy vyskytovala tisíce let, ale postupná urbanizace a lidská činnost původní prales okřesala na minimum. Prales přitom Polsko sdílí se svým běloruským sousedem a jeho historický a současný význam ho ještě v roce 1979 donesli až do seznamu světového kulturního dědictví UNESCO. Aby toho nebylo málo, na území této vzácné části země se mimořádně daří zubrovi evropskému, který je zvířetem s nejvyšší hmotností ze všech živočichů v Evropě.

Největší cihlový středověký zámek

10 fascinujících věcí, které jsi (možná) nevěděl o Polsku
Zdroj: upload.wikimedia.org

V křižáckých výpravách do svaté zemi se objevily známé řády jako templáři či johanité, ale bojovali v nich i členové Řádu německých rytířů, který sice nebyl tak silný a populární, ale díky jeho členům a jejich šikovným rukám a zdrojům se právě němečtí rytíři mohli pustit do stavby hradu Malbork ležícího na severu Polska. Už na první pohled se ti možná Malbork jeví trošku odlišné ve srovnání s jinými hrady, s jakými jsi měl tu čest se setkat, a samozřejmě, že se nemýlíš. Němečtí rytíři se totiž rozhodli vystavět své sídlo už na konci 13. století a použili na něj v té době zcela neobvyklý materiál v podobě cihel. Hrad se postupně během let rozrůstal, ničily ho bitvy a obléhání, ale nakonec mu nic z toho nedokázalo vzít titul, který si drží dodnes, a tedy největší středověký hrad postavený z cihel.

Ústava s obrovským významem

10 fascinujících věcí, které jsi (možná) nevěděl o Polsku
Zdroj: upload.wikimedia.org

Polsko bylo několikrát v minulosti jednoduše vymazáno z mapy silnějšími mocnostmi. Jeho území si přehazovali Prusové, Rakušané, Němci či Rusové dlouhá léta, avšak i navzdory všemu to Polákům nevzalo národní hrdost ze své ústavy z roku 1791, která vznikla na konci existence Republiky obou národů, čili státu sestávajícího ze spojení Polska a Litvy během celých tří století. Američané sice svou ústavu kodifikovali už v roce 1787, ale na evropském kontinentu neexistoval jiný stát, který by toto směřování následoval dříve, než právě Polsko. Historici považují ústavu ze dne 3. května 1791 za vůbec druhou kodifikovanou národní ústavu na světě a nic na tom nakonec nezměnil ani fakt, že platila pouze přibližně 19 měsíců, dokud si Republiku obou národů nerozdělili zmínění Rusové, Prusové a Rakušané.

Polské poselství na Haiti

10 fascinujících věcí, které jsi (možná) nevěděl o Polsku
Zdroj: Swiatoslaw Wojtkowiak

Karibský ostrov Haiti zažíval na počátku 19. století obrovské sociální problémy. V plném proudu tam pořád bylo otrokářství, a tak nemohlo následovat nic jiného, než zárodky otrocké revoluce, jejímž cílem bylo zbavit se francouzské nadvlády nad chudými obyvateli. Když se o tom v roce 1802 dozvěděl Napoleon, kromě jiných bojovníků na Haiti poslal i skupinu asi 5000 polských vojáků s rozkazy porazit rebelující otroky. Co však nikdo nečekal bylo to, že Poláci v sobě zanedlouho našli sympatie pro otroky a namísto potlačení revoluce se k ní v roce 1804 přidali a nakonec Francouze porazili. Místní obyvatelé pak na znak díků a úcty umožnili Polákům zůstat na ostrově udělením občanství, a proto bys i dnes našel, zejména v městečku Cazale, rodiny s polskými kořeny, které si stále zachovávají své evropské rysy a mezi obyčejnými obyvateli Haiti by si jich musel všimnout snad každý.

Nejstarší restaurace v Evropě

10 fascinujících věcí, které jsi (možná) nevěděl o Polsku
Zdroj: mlodzi.wroclaw.pl

Ve svém městě má zřejmě každý z nás oblíbenou restauraci nebo bar a oblíbenost podniku může ovlivnit řada faktorů. Jedním z nich by mohl být i věk samotné restaurace, což by v případě Piwnice Świdnické znamenalo, že ji lidé musí mít nejraději. Tato restaurace z městečka Świdnica byla otevřena již v roce 1275 a svou dlouhou tradici si rozšiřovala v průběhu staletí, když se v ní například nesmělo nadávat či hrát karty a živou hudbu si v ní mohl člověk užít každé úterý a pátek. Restaurace si také dlouhé desítky let uchovávala zápisy ve svých kronikách, a tak víme například o tom, že zmíněný zákaz karet a kouření platil již v roce 1731. Prostory Piwnice Świdnické byly také vícekrát upravovány a rekonstruovány, takže v případě, že miluješ historii, návštěva nejstarší evropské restaurace vůbec by neměla v tvém životě chybět.

Polka, která to v těhotenství s alkoholem přehnala

10 fascinujících věcí, které jsi (možná) nevěděl o Polsku
Zdroj: EuroPics

Lékaři samozřejmě při vyšetřeních těhotným ženám zdůrazňují, že by v těhotenství neměly vůbec pít alkohol, avšak jedna Polka toto doporučení v roce 2013 pochopila snad úplně naopak, protože svým nezodpovědným jednáním ohrozila nejen sebe, ale především své nenarozené dítě. Žena se totiž v pokročilém stádiu těhotenství vydala na noční tah a protože si nedokázala říct dost, přiotrávila se alkoholem a odpadla ve večerce, kam si po ni přijeli záchranáři. Lékaři byli pak nuceni okamžitě dítě z matčina těla vyndat císařským řezem asi 2 týdny před stanoveným termínem a nevěřili vlastním očím, když zjistili, že obrovské množství alkoholu (až 23krát tolik, co je v Polsku povolené množství při řízení) přešlo z matčina krevního oběhu do oběhu dítěte, které sotva přežilo a muselo se zotavovat v inkubátoru.

Invaze a boj za svobodu

10 fascinujících věcí, které jsi (možná) nevěděl o Polsku
Zdroj: www.ushmm.org

V době, kdy v Evropě existovala Republika obou národů v letech 1569 až 1795 se v Evropě změnily mnohé poměry. Polsko-litevská unie patřila mezi nejsilnější státy na starém kontinentu a spojovala do sebe území například dnešního Lotyšska, Běloruska či západního Ruska, avšak ani síla státu a pevné spojenectví Polákům nepomohli vždy a informace proto hovoří o tom, že v rozmezí let 1600 až 1945 bylo polské území zasaženo invazí, na kterou Poláci odpověděli odbojem a bojem za svou svobodu, celkově až 43krát. I když jde o obrovské číslo a mnoho evropských zemí ani netuší, jaké to muselo být, když vás najednou silnější mocnosti ze dne na den vymažou z mapy, Poláci se nikdy nevzdali a nakonec se jim podařilo vybojovat si nejen svobodu, ale i demokracii.

Jedna krásná Polka se jmenuje Ola Kowal, narodila se v polské Varšavě a v současnosti již žije v newyorském Brooklynu, kde se jí podařilo uchytit jako modelce. Je stále mladá, vždyť jí táhne jen na 23 let a už se stihla objevit na stránkách portálu GQ a má za sebou spolupráci s mnoha dalšími značkami. Nezapomeň navštívit její Instagram a můžeš nám říci i to, zda by tě tato polská kráska oslovila.

10 fascinujících věcí, které jsi (možná) nevěděl o Polsku
Zdroj: Instagram
Domů
Sdílet
Diskuse