Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
30. června 2016 15:11
Čas čtení 0:00
Ondřej Jarůšek

Co přesně se nachází uvnitř letadlové černé skříňky? Řezání pilou ti toto tajemství odhalí

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Černá skříňka zaznamenává nejdůležitější parametry letu a po havárii vysílá signál, podle něhož je možné zařízení lépe najít. Co přesně se ale v jeho nitru schovává?

Zpravidla při téměř každé letecké tragédii slýcháme o pátrání po takzvané černé skříňce, tedy zařízení umísťovaného do letadel a další dopravních prostředků, díky němuž lze přesněji určit správnou příčinu havárie. Co se ale uvnitř tohoto křiklavě oranžového přístroje vlastně nachází? Právě na tuto otázku se rozhodli najít odpověď tvůrci oblíbené série What´s Inside ve svém nejnovějším videu.

Černá skříňka je konstruovaná tím způsobem, aby dokázala zachovat svůj obsah ve zcela neporušeném stavu i v extrémních podmínkách. To znamená, že například dokáže po dobu 45 minut odolávat teplotě 1000 °C, je vodotěsná, vyhotovená z nekorodujících materiálů a je schopná unést i silné gravitační přetížení (3600G). Z toho je tedy patrné, že dostat se do jejího nitra nebylo žádným snadným úkolem. Přesto se to ale podařilo. A jak tedy zní odpověď na otázku položenou výše? Čip. Jak dvojice dále ve svém videu podotýká, použitá skříňka přitom pochází z vojenského stíhacího letounu Mirrage 2000. Na celý průběh řezání bytelného přístroje se můžete podívat na níže přiloženém videu.

Pro samotné řezání video přetoč na 5:55

Domů
Sdílet
Diskuse