Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
13. srpna 2016 9:15
Čas čtení 0:00
johnnybravo

Nejstarší žralok na světě se dožil asi 392 let a než se začal rozmnožovat, uběhlo 156 z nich. Stal se tak nejstarším obratlovcem vůbec

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Žralok z oblasti Grónska je novým rekordmanem.

Pokroky ve vědě a technice přicházejí z různých koutů světa každičký den a díky práci vědců z University of Copenhagen se teď přišlo na to, že na naší planetě existují obratlovci, kteří se umí dožít stovek let. Časopis Science zveřejnil článek o tom, jak se vědcům podařilo díky různým testům zjistit, že jeden jedinec z druhu žraloků grónských se dožil zřejmě až 392 let. Zkoumaný žralok zemřel už před pár lety, ale díky jeho pozůstatkům vědci předpokládají, že se mohl narodit někdy okolo roku 1620 a i když o tom ani netušil, zažil revoluce i stovky válek, o kterých bychom se tak moc chtěli dozvědět ještě více. Zajímavosti je fakt, že na určení věku žraloků se používala i metoda hledající v jejich těle stopy po radioaktivním izotopu carbon-14, který se tam mohl dostat po výbuchu atomových bomb v testovacích oblastech na severu někdy v 50. letech minulého století.

Navzdory celkem spolehlivé si však věkem nemůžeme být úplně jisti, protože odchylka měření dosahuje až 120 let, a tak se klidně mohl žraločí jedinec narodit už někdy okolo roku 1500, ale i v polovině 18. století. Tento konkrétní žralok grónský se tak stal nejstarším známým obratlovcem, jaky byl kdy nalezen, protože titul do teď držela velryba grónská s věkem 211 let. Mimochodem, podle získaných poznatků údajně tito grónští žraloci, kteří ročně narostou asi jen centimetr a plavou rychlostí necelé 2 kilometry za hodinu, čekají až 156 let na to, až se stanou sexuálně aktivními a začnou se rozmnožovat, takže jestli jsi si stěžoval na svůj sexuální půst, potom by ses určitě nechtěl ocitnou v kůži žraloka grónského.

Domů
Sdílet
Diskuse