Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
25. srpna 2016 v 10:25
Čas čtení 0:00
Matúš Moravčík

Majitelé iPhonu 6 a 6 Plus si stěžují na rozbitý displej. Nefunguje jim ani dotek a jeho výměna prý nepomůže

TECH
Uložit Uložené

Apple má na krku další problém.

Ze začátku vidíte jen malý, šedý a blikající pásek v horní části displeje, ale později začnou pomaličku odcházet i dotykové kapacity a vizuální anomálie přejde do ostatních částí zobrazovacího panelu. Vypadá to tak, že kalifornského giganta čeká pořádná hromádka práce se stále větším množstvím reklamací téměř dva roky starého iPhonu 6 a iPhonu 6 Plus. Podle dostupných informací, které pocházejí z oficiálního fóra Apple a od odborníků z populárního servisu iFixit, trápí docela slušné množství uživatelů iOS smartphonu problém, kvůli kterému pak vznikají výše uvedené následky. Nepomůže dokonce ani výměna displeje.
 
Jádro problému tkví ve dvou dotykových čipech umístěných na základní desce mobilního zařízení. Ty zajišťují přeměnu dotykové interakce našich prstů do takové podoby, aby jí dokázal smartphone porozumět a provést to, co od něj požadujeme. Pokud tedy nefungují korektně, tak korektně nefunguje ani dotyková vrstva panelu včetně jeho zobrazovacích schopností. Po výměně displeje se proto následky problému opět objeví. Jedinou možností zůstává vyměnit vadné čipy za nové. Co to ale způsobuje?

Lokalita umístění čipů na desce

Majitelé iPhonu 6 a 6 Plus si stěžují na rozbitý displej. Nefunguje jim ani dotek a jeho výměna prý nepomůže
Zdroj: ifixit.org

Existuje hned několik teorií, mezi které patří například výrobní vada jednoho z dvojice čipů. Web AppleInsider ale tvrdí, že nejpravděpodobnější bude ta, kde je zapojena velmi dobře známá kauza Bendgate. Krátce poté, co se dostaly do rukou zákazníků první kusy iPhonu 6 a iPhonu 6 Plus, internet zaplavily případy s trvale poškozenou, přesněji nepřirozeně zahnutou konstrukcí, což vznikalo i během běžného používání. Stačilo jen, aby si někdo oblékl trošku těsnější kalhoty a měl smartphone nějakou dobu v kapse. V rámci prevence přišel iPhone 6s se zpevněným unibody tělem, ale předcházející generace takové štěstí neměla. Po nějakém čase tedy může silnější ohýbání jemné konstrukce způsobit zmíněné problémy. Proč? Právě v té oblasti, kde ohyb nejčastěji vzniká, se nacházejí oba dotykové čipy a jejich kontakt se základní deskou, který fyzické poškození výrazně oslabí.
 
Slabý kontakt lze vyřešit dvěma způsoby. První, kde párkrát silněji stiskneme displej, funguje pouze dočasně. Ten druhý představuje návštěvu servisu a následnou výměnu základní desky, respektive pouze samotných čipů. Možná je ale samozřejmě i reklamace iPhonu.

Máte i vy podobné zkušenosti?

Domů
Sdílet
Diskuse