Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
2. listopadu 2016 13:48
Čas čtení 0:00
johnnybravo

Hrobový kámen Ježíše Krista byl odkrytý poprvé od roku 1555. Výzkumníci zatajovali dech a třásly se jim nohy

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Jedno z nejposvátnějších míst křesťanství.

V srdci Starého města v Jeruzalémě leží nevelká Bazilika Svatého hrobu, kde se podle křesťanské víry nachází hrob Ježíše Krista. Jeho místo nebylo před mnoha staletími vybrané namátkově, protože nedaleko nad ním se tyčí hora Golgota, kde byl Ježíš ukřižován a následně mělo být jeho tělo uloženo právě do hrobu, kolem kterého byl postupem let vybudován kostel. Kaple nacházející se v kostele obsahuje svatyni i s malou jeskyní, kde měl po ukřižování spočívat zesnulý Ježíš Kristus, avšak po jeho zmrtvýchvstání zůstal hrob prázdný.
 
Archeologové nyní dostali výjimečnou příležitost nahlédnout přímo na místo, kde mělo ležet jeho tělo, v rámci restauračních prací na samotné kapli. Ježíšův hrob vnímali křesťané i výzkumníci jako ještě o to více fascinující, protože byl od roku 1555 zakrytý mohutnými mramorovými deskami, které byly na hrob umístěny jako prevence před případným poškozením hrobového kamene ze strany zvědavých návštěvníků. O hrobě se tedy nedochovaly žádné nákresy, kresby a logicky ani fotografie, takže výzkumníci sami nevěděli, co mohou očekávat. Dostali jen 60 hodin na to, aby mramorové desky odstranili a nahlédli přímo na hrobový kámen Ježíše Krista. Po odstranění mramoru však výzkumný tým narazil na silnou vrstvu výplňového materiálu, který bylo třeba pomalu a opatrně odstranit. Nakonec to stálo za to, protože pod výplní byl objeven další kus mramoru s vytesaným nevelkým křížem a po jeho odstranění měli výzkumníci možnost vlastníma očima prozkoumat místo, kde měl ležet mrtvý Ježíš Kristus. Vše bylo důkladně zdokumentováno a v následujících měsících bude pokračovat práce na samotné kapli, která zůstala poškozená ještě po zemětřesení v první polovině 20. století.


 




Domů
Sdílet
Diskuse