Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
24. prosince 2016 19:09
Čas čtení 0:00
johnnybravo

Nevinný muž byl po 31 letech propuštěn na svobodu díky testu DNA a jako kompenzaci mu nabídli 75 dolarů. Lidé se rozhodli za Lawrence bojovat

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Ve vězení byl za znásilnění.

V minulosti se objevilo množství případů toho, kdy se nevinní lidé dostali do vězení za skutky, které vůbec nespáchali jen kvůli tomu, že důkazy byly nedostačující, podstrčené, svědci nespolehliví, ale rozsudek i tak nakonec padl otřesný. Lawrence McKinney by sám mohl vykládat o tom, jak se člověk vyrovnává s tím, když ho pošlou do vězení za hrůzostrašný čin a nemá před sebou žádnou další budoucnost, i když ví, že je nevinný. Ještě v roce 1978 se Lawrence dostal před soud a nakonec i do vězení za to, že měl údajně znásilnit ženu a následně jí ještě i ukrást televizor. Lawrence ani sám nevěděl, jak se do případu zamotal, když se najednou musel postavit a vyslechnout si rozsudek. Soud ho tehdy i přes nedostačující důkazy uznal vinným a za znásilnění mu udělil odnětí svobody v trvání 100 let. Dalších 15 let mu přidal navrch za krádež televizoru a Lawrence za mřížemi nakonec skutečně skončil.


Naštěstí technologie se od konce 70. let minulého století pohnuly kupředu mílovými kroky a několik případů bylo znovuotevřeno poté, co lidé poukázali na nesrovnalosti v nich. Někteří vězni svůj trest bohužel nepřežili a zemřeli ještě před jeho vypršením, ale v Lawrencově případě se po dlouhých letech nespravedlnosti štěstí usmálo i na něj. V roce 2009 byl případ znovu otevřen, a když byly archivované důkazy prozkoumány pomocí nových metod odhalování přítomnosti genetického materiálu, testy DNA jasně prokázaly, že Lawrence se na místě znásilnění ani nenacházel. Po dlouhých 31 letech dostal Lawrence druhou šanci na život. Nespravedlnost ho v roce 1978 přivedla za mříže a on si za ten čas na život trestance zvykl natolik, že si ani v nejbláznivějších snech nepředstavoval, jak se jednou bude opět procházet po ulicích jako svobodný občan. Společně se svým právníkem se rozhodli zabojovat za to, aby Lawrence získal od státu Tennessee i patřičnou finanční kompenzaci za roky, které musel neprávem strávit za mřížemi, ale právní systém se mu po propuštění prakticky vysmál přímo do obličeje. V zmíněném roce 2009 mu byla uznána kompenzace ve výši směšných 75 dolarů a člověk potrestán životem se opět ocitl ve slepé uličce.

Směšných 75 dolarů přitom nebylo na celém případě to nejhorší. Za 31 let strávených ve vězení po nespravedlivém rozsudku má v současnosti nárok na maximální výši odškodnění pouze 1 milion dolarů, což je částka, kterou by v ideálních podmínkách dokázal poctivou prací vydělat možná i třikrát. A nejde přitom jen o to, o kolik potenciálních výplat ho rozsudek připravil. Jak se sám Lawrence rozpovídal, soudy ho připravily o dvacátá, třicátá i čtyřicátá léta života a nikdy nedostal šanci začít si budovat kariéru či založit rodinu. Život přece není jen o penězích, ale také o setkání se svými blízkými v klidu vlastního domova, což Lawrencovi nebylo nikdy dopřáno. Kromě směšných 75 dolarů jako kompenzace ho však soudnictví nepřestalo trápit ani nadále. Lawrence se se svým právníkem totiž snaží o to, aby ho soud celkově zbavil obvinění, uznal jeho nevinu a postavil ho tak do rovnocenné pozice se všemi poctivými občany ve státě. I když mu čin vymazali z rejstříku trestů, obvinění stále v záznamech existuje a lidé, kteří nevědí, o co šlo, na něj stále nahlížejí jako na kriminálníka. Předchozí snahy o zbavení obvinění již dvakrát selhaly poté, co mu byly tyto žádosti zamítnuty a zdá se, že právnímu systému a zejména jeho zástupcem vůbec nejde o to, aby napravili své nesprávné rozhodnutí. Snaží se spíše kauzu zamést pod koberec a ochránit si své kariéry, protože dodnes v něm aktivně působí lidé, kteří na případu Lawrence pracovali.


Když to už jinak nešlo, Lawrence se svým právníkem se rozhodli jeho příběh medializovat. Nevinný muž ochotně poskytl několik rozhovorů, vyprávěl o svém životě za mřížemi a o tom, jak prožíval svůj rozsudek, i když sám věděl, že je nevinný. Lidé kolem něj nakonec založili i petici volající po tom, aby soudy konečně zrušily obvinění a oficiálně uznaly jeho nevinu, která dosáhla již přes 11 tisíc podpisů a my věříme, že se spravedlnost dotáhne až dokonce.


Domů
Sdílet
Diskuse