Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
30. prosince 2016 16:25
Čas čtení 0:00
Matúš Majer

Nadprůměrně inteligentní lidé mají méně přátel, tvrdí výzkum. K životu je nepotřebují a raději se soustředí na vlastní cíle

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Před socializací a zábavou venku preferují raději posouvání se k cíli.

Člověk je tvor komunikativní a společenský. Někdo má více přátel, někdo méně a celkově to záleží na mnoha faktorech, na dojmu, jakým na ostatní působí, stylu, jakým se vyjadřuje či na věcech, které preferuje. Podle chování člověka se zkrátka odvíjí množství věcí, ale stále jsou zde lidé, kteří si volí život s menším počtem přátel a nemusí to být právě introverti.

Nadprůměrně inteligentní lidé mají méně přátel, tvrdí výzkum. K životu je nepotřebují a raději se soustředí na vlastní cíle
Zdroj: pixabay.com

Tématu „vysoce inteligentní lidé mají obvykle méně přátel, je to vůbec pravda a proč tomu tak je?“ se věnovalo již množství výzkumů a přinesly často i odlišné výsledky. Asi nejklíčovějším je ten od psychologů z London School of Economics and Political Science publikovaný v magazínu British Journal of Psychology, který přinesl zajímavý průzkum. Toho se zúčastnilo až 15 000 mladých lidí ve věku 18 až 28 let. Už první zjištění je překvapující, i když na první pohled s daným tématem nesouvisí. Většina dotazovaných totiž prohlásila, že je lepší bydlet na předměstí nebo k městu přilehlé vesnici než v rušném centru. Tam jsou zkrátka méně šťastní. Pro většinu byla jasným zdrojem štěstí a radosti socializace, s výjimkou právě vysoce inteligentních lidí.

Hustota obyvatelstva v oblasti, kde běžný člověk bydlí, ho ovlivňuje přibližně dvakrát více než nadprůměrně inteligentní osoby. Ti byli méně šťastní, když se setkávali se svými známými příliš často.

People living in suburbs/country being happier | survey by London School of Political Science

Jejich odpovědi byly neurčité, roztříštěné a různé, ale v podstatě z nich vychází, že nadprůměrně inteligentní lidé zkrátka až tak mnoho přátel nepotřebují. Podle několika výpovědí jsou totiž mnohem více ambiciózní a svůj volný čas věnují osobnímu rozvoji nebo přímo cestě za daným cílem. Průzkum tvrdí, že se cítí šťastní, když vidí výsledky své práce a od pro ně důležitých lidí dostávají podporující reakce.

Lidé s vyšším IQ se dokáží mnohem lépe přizpůsobovat, tvrdí dále experti. Primárně se však věnují věcem, které považují za nejdůležitější a raději se spoléhají na sebe. Jinými slovy mnoho přátel nepotřebují, protože by z udržování takového vztahu moc nezískali a existoval by zbytečně. Mají tendenci si raději vybrat, s kým budou trávit svůj čas než udržovat sociální kontakt s každým, s „kým jsem zadobře“. Ke splnění dlouhodobých cílů totiž často musí udělat mnoho věcí a ti nejinteligentnější z nás chtějí všechny kroky z toho udělat na více než sto procent.

Nadprůměrně inteligentní lidé mají méně přátel, tvrdí výzkum. K životu je nepotřebují a raději se soustředí na vlastní cíle
Zdroj: pixabay.com

Řeč však není o žádných do sebe uzavřených introvertech. Jiná studie tvrdí, že jsou inteligentní lidé rádi v centru dění. Mají rádi otevřené kanceláře, kde mají přehled o tom, co se kolem nich děje. Jsou šťastní, pokud se s nimi konzultují důležité věci, a pokud mají pocit, že svou prací či existencí pozitivně zasahují do dění. Mnohem menší radost však prožívají při drinku s kamarády. Některým se to může dokonce zdát jako ztráta času. Pokud tě tedy příště bezdůvodně odmítne dobrý kamarád, možná má jen v plánu něco skutečně velkého.

Domů
Sdílet
Diskuse