Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
19. ledna 2017 21:02
Čas čtení 0:00
Matúš Majer

Obrovské plovoucí město má zachránit lidi před zvyšující se hladinou moře. Futuristický projekt vznikne v topící se Francouzské Polynésii

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Za pár let přijde Francouzská Polynésie o dvě třetiny svého povrchu. Řešením má být město na vodě.

„Vítejte v budoucnosti,“ zní slogan překvapivého projektu, který nedávno oznámila Francouzská Polynésie, souostroví v Oceánii patřící Francii. Tento týden totiž jejich vláda podepsala smlouvu se společností The Seasteading Institute na postavení obrovského plovoucího města. Francouzská Polynésie totiž nemá velmi daleko od momentu, kdy se dvě třetiny jejího povrchu zaplaví v důsledku stoupající hladiny moře, vláda se tak rozhodla, že je čas jednat. Seasteding Institute se návrhy plovoucích měst zabývá již léta a toto je první příležitost jedno skutečné opravdu postavit.

O všem se začalo mluvit už před rokem, kdy společnost začala s návrhy. Nedávno je dokončila a Francouzské Polynésii se zřejmě zamlouvají. Kromě „záchranné“ funkce má tento futuristický projekt splňovat i roli ikony technického pokroku a ekonomického růstu. Vody Oceánie jsou klidné a relativně mělké, výstavba by tak měla být o to jednodušší a město bezpečnější. Podle mluvčího společnosti prostě skvělé místo na realizaci.

Zvyšující se hladina moře má postihnout zejména známé a oblíbené turistické lokality, například Tahiti či Bora Bora. Domácí tak mají záložní plán připravený, první plovoucí město s názvem Artisanopolis dokáže pojmout tisíce lidí. Samotní domácí jsou však podle ministra turismu velmi skeptičtí - o podobných megalomanských a futuristických projektech prý poslouchají až příliš často a nikdy se nenaplnily. Na druhou stranu, tento má obrovskou podporu z vládní strany, a tak má vysokou šanci stát se realitou. Do toho momentu si však můžeš vychutnat vizualizace nebo prezentační video.

Domů
Sdílet
Diskuse