Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
3. února 2017 11:07
Čas čtení 0:00
Tibor P.

Nejodpornější barva na světě odrazuje Australany od nakupování cigaret

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Opatřením od protinožců se inspirovaly i vlády některých evropských zemí.

Kouření patří bezesporu mezi jeden z nejstarších zlozvyků lidstva, na kterém již delší dobu profitují zejména tabákové společnosti, které žijí ze svých zákazníků kupujících si stále další krabičky plné cigaret. Počet kuřáků, zdá se, neubývá (a to i přes stále se zvyšující ceny cigaret) a věková hranice, kdy člověk začíná s kouřením, se neustále posouvá směrem dolů. 

Bojovníci proti tomuto zlozvyku se všemožně snaží zabránit jejich koupi běžnými občany. Těžko říct, do jaké míry jsou účinné, například, údajně odpuzující obrázky či tvrzení na obalech. A aby toho nebylo málo, neustále se ozývají hlasy volající po dekriminalizaci marihuany s odvoláváním se na výsledky různých vědeckých výzkumů. Na omezení kouření v jakékoliv podobě to tedy nevypadá, vláda v Austrálii se přesto snaží inovativním přístupem tuto situaci alespoň částečně omezit. Pantone 448 C představuje název pro „barvu smrti“. Olivovohnědou barvu určil institut GfK po tříměsíčním výzkumu jako tu správnou, která by měla odpuzovat kuřáky od koupě dalších cigaret. Stejným opatřením se inspirovaly i některé evropské země – Francie, Velká Británie či Irsko a zapracovaly je do své legislativy. Otázkou je, zda bude mít zmíněné opatření nějaký efekt. To ukáže čas.

Pantone 448 C

Nejodpornější barva na světě odrazuje Australany od nakupování cigaret
Zdroj: dailymail.co.uk
Nejodpornější barva na světě odrazuje Australany od nakupování cigaret
Zdroj: standard.co.uk
Domů
Sdílet
Diskuse