Číňané si uměli poradit kdykoliv.
Výroba domácího piva tě dnes nemusí stát hotový majlant a můžeš se díky ní spolehnout na to, že víš o všem, co do tvého nápoje putovalo. Před tisíci let neexistovaly žádné obrovské pivovary podobné těm dnešním, a tak lidé experimentovali a snažili se vyrábět alkoholické nápoje tak, jak to šlo nejlépe a nejjednodušeji. Skupina studentů ze Stanfordské univerzity v čele s jejich profesorkou Li Liu se teprve nedávno dostala ke vzácnému pivnímu receptu z Číny, jehož stáří se odhaduje na přibližně 5000 let a protože své studenty podporuje ve všem, co vymyslí, i tentokrát dali hlavy dohromady a rozhodli se starodávný recept vyzkoušet v dnešních podmínkách.
Základem pivního receptu bylo proso v kombinaci s ječmenem, rostlina s názvem Slzovka obecná a několik dalších ingrediencí, díky čemuž je čínské pivo o dost hustší ve srovnání s těmi našimi ze současnosti. Studenti si na něm celkem pochutnali, ale při pohledu do historie se trochu divili, že v receptu starém 5000 let se objevoval ječmen, což by mohlo znamenat jeho uvedení do čínské kultury kvůli využití ve výrobě alkoholických nápojů.