Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
15. února 2017 v 22:12
Čas čtení 0:00
Tomáš Blahuta

Indický národní park začal nelítostně odstřelovat pytláky, aby ochránil ohroženou populaci nosorožců

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Jak se jim bude v „lovu“ dařit nadále, ukáže čas.

Častokrát slyšíme z médií zprávy o tom, jak nám z povrchu zemského mizí různé druhy zvířat, ať už kvůli měnícím se klimatickým podmínkám nebo z důvodu lidské chamtivosti. A právě druhý zmíněný faktor je základem následujícího problému týkajícího se jednoho z nejznámějších indických národních parků ve státě Asám. Konkrétně se jedná o Národní park Kaziranga na východě země o rozloze přes 430 kilometrů čtverečních. Jeho vznik se datuje do roku 1974, ale v 1985 už figuroval na seznamu světového dědictví UNESCO. Možná se ptáte proč, tak tady je odpověď – po jeho území totiž běhají mimořádně ohrožené druhy zvířat jako například slon indický či nosorožec indický. A právě ty jsou lákavým cílem pro nejednoho pytláka či obchodníka.

Indický národní park začal nelítostně odstřelovat pytláky, aby ochránil ohroženou populaci nosorožců
Zdroj: Swan Tours

Samotný park odvádí vynikající práci, protože před jedním stoletím byste zde lehce napočítali všechny nosorožce jednoduchou matematikou, avšak v dnešních časech je jich tu přes 2 400 (2/3 světové populace). Ale to neznamená, že se o ně není potřeba starat, protože za jejich rohy jsou stále nabízeny nemalé sumy peněz. A právě odměny jsou největší motivací pro nelegální živly, které se odváží vkročit do tamních lesů a lovit chráněná zvířata. Například za 100 gramů mohou inkasovat až 6 000 amerických dolarů, což je více než za zlato. Úlovky následně putují do Číny a jiných destinací, kde jsou považovány za lék proti mnoha neřestem.

Nepříjemné problémy s pytláctvím se nevyhnuly ani zdejším správcům, a proto zavedli odstrašující věc. Jakmile zaměstnanci narazí na pytláka, mohou ho zcela beztrestně zastřelit. A právě zde se naskýtá otázka, zda se jedná o správný postup, protože se snadno může stát, že zemřou i nevinní lidé. Dokážete si představit, že byste šli do parku, ve kterém kdybyste se ocitli na nesprávném místě v nesprávný čas, tak vás zabijí?

Indický národní park začal nelítostně odstřelovat pytláky, aby ochránil ohroženou populaci nosorožců
Zdroj: news18.com

Zajímavým faktem je, že v roce 2015 bylo v Kaziranze zabito více lidí než samotných nosorožců.

Domů
Sdílet
Diskuse