Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
19. února 2017 11:01
Čas čtení 0:00
johnnybravo

Už za pár let by mohli po Zemi opět pobíhat mamuti. Výzkumníci z Harvardu chtějí vytvořit hybrid historického zvířete a dnešního slona

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Dnešní věda možná oživí i vyhynulé zvířata.

Výzkumný tým z Harvardu chce v blízké budoucnosti navrátit život jednomu z nejvíce fascinujících živočichů, jaký se kdy proháněl po Zemi. Nejpravděpodobnější teorií toho, že mamuti se z naší planety vytratili, je lidská aktivita, která je doslova vyhubila, protože naši dávní předkové mamuty ve velkém lovili, aby je pak mohli zkonzumovat. Naštěstí pro moderní výzkumníky, mnohé pozůstatky mamutů se zachovaly v permafrostu zejména na Sibiři, a tak se po jejich objevení mohli pustit do zkoumání toho, jak moc se mamuti odlišovali od dnešních slonů. V nalezených vzorcích odhalili zachovanou tkáň a právě to je inspirovalo k tomu, zda by v ideálních podmínkách dokázali vytvořit mamuty i dnes. Genetické informace bychom na to měli, takže záleží jen na tom, jak komplexně bude snaha o vytvoření moderního mamuta vypadat.


Tým z Harvardu plánuje mamuty oživit tak, že genetické informace z nálezů historických mamutů zkombinuje s genetickými informacemi dnešních slonů asijských a vytvoří jakýsi hybrid. Nebude to samozřejmě skutečný mamut, ale tyto nové hybridy by měly disponovat tělem pokrytým dlouhou srstí, většími vrstvami podkožního tuku a díky tomu by měly být schopny přežívat i v arktických podmínkách, kde by dnešní sloni dlouho nevydrželi. Výzkumníci se rozhodli, že na vývoj hybridního zvířete nepoužijí skutečnou samici slona a její dělohu, ale pokusí se vytvořit umělou dělohu, v níž se zvíře v budoucnu vyvine. Ty nejodvážnější předpovědi říkají, že bychom se mohli na živého moderního mamuta podívat v celé kráse již o zhruba dva roky, avšak ve skutečnosti to může trvat i mnohem déle. Vše bude záležet na tom, jak efektivně se vědcům podaří rozluštit DNA historického mamuta a synchronizovat ji s tou sloní. Na druhé straně, mnozí odborníci jsou docela skeptičtí a i když je možné, že se embryo hybridu nakonec vytvořit podaří, cesta ke skutečnému mamutovi je ještě dlouhá.


Domů
Sdílet
Diskuse