Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
5. dubna 2017 8:44
Čas čtení 0:00
Tomáš Blahuta

Pátrání po deváté planetě se rozbíhá. Najdou výzkumníci bájné těleso už v nejbližších měsících?

ZAJÍMAVOSTI VESMÍR
Uložit Uložené

Miliony planetek, komet, sutin, prachu a podobně, ale stačí nám jedna pořádná planeta.

O možné existenci deváté planety naší sluneční soustavy jsme se v minulosti zmínili již několikrát. Čas však plyne a daný případ se dostal do dalšího stadia. Pojďme ale popořadě. Vědci mají tušení, že kdesi daleko za Neptunem by mohlo kroužit ještě jedno nemalé těleso, podle odhadů až 10krát hmotnější než naše Země. Podobat by mělo na vzdálené planety jako Uran a Neptun. Nicméně hypotéz, teorií a domněnek můžeme mít kolik jen chceme, ale je lepší jednou vidět, než stokrát slyšet. Proto se ledy pohnuly a už dnes disponujeme hned čtyřmi možnými kandidáty na titul „devátá planeta sluneční soustavy“. Pojďme se na ně podívat blíže.

Pátrání po deváté planetě se rozbíhá. Najdou výzkumníci bájné těleso už v nejbližších měsících?
Zdroj: lifehacker

Astronomové nově zkoumají zmíněnou čtveřici v domnění, že jeden objekt z nich může být právě ten, který se hledá. Pátrání probíhá pod taktovkou Australian National University. Tamní profesor Brian Cox dříve prohlásil, že každý, kdo má přístup k internetu, může začít využívat přístup k teleskopu SkyMapper a hledat tak něco, co se velmi pomalu pohybuje a naznačovalo by existenci daného tělesa za hranicemi sluneční soustavy. Následně jim, jak se vyjádřil vedoucí výzkumu Dr. Brad Tucker, začalo z celého světa pomáhat okolo 60 000 lidí a hledat tak cílovou „destinaci“. Společně tak prozkoumali přes 4 000 000 různých těles. Dosud se jim podařilo vyloučit až 90 % objektů o velikosti Neptunu na jižní obloze, a to i ve vzdálenosti 350krát větší než Slunce - Země. To znamená, že pokud je devátá planeta právě v tomto prostoru, už bychom ji měli mít objevenou.

Výzkumníci z ANU:

Pátrání po deváté planetě se rozbíhá. Najdou výzkumníci bájné těleso už v nejbližších měsících?
Zdroj: dailymail.uk.com

Údajně by měli mít zatím 4 horké kandidáty, na které se v nejbližší době zaměří. Je ale velmi pravděpodobné, že vytoužený cíl mezi nimi ještě nemusí být, a proto pátrání bude rozhodně pokračovat i nadále. Nám nezbývá nic než sedět a čekat na výsledky vyspělejších kolegů a doufat, že se ještě dožijeme historického objevu s potenciálem zapsat se do různých učebnic.

Domů
Sdílet
Diskuse