Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
17. června 2017 18:06
Čas čtení 0:00
Matúš Majer

Jaké jsou ty nejhorší bolesti, které může člověk zažít? Porod ani kopanec do varlat mezi ně nepatří

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Nejvražednější bolesti, které lidstvo dokáže pocítit. Některé z těch nejkrutějších jsi už možná okusil i ty.

Otázek na toto téma je opravdu hodně, ale jen málo lidí zná skutečné odpovědi. Bolí více zlomené žebro, nebo zánět slepého střeva? Nebo už staletí stará otázka – je nepříjemnější porod, či kopanec do varlat? Běžný smrtelník to porovná jen těžko, protože prožít obě nedokáže, a tak je pro něj prakticky nemožné to posoudit. No naštěstí pro ty, kteří pokládají tyto otázky, britská National Health Service (NHS) má sestaven seznam dvaceti nejhorších bolestí, které může člověk zažít. Některé z nich už zažilo mnoho lidí, jiné jsou mnohem vzácnější. Vše je hodnoceno podle vyjádření a popisů samotných pacientů, a i když se může na první pohled tato metoda zdát jako nedůvěryhodná, je potřeba myslet na to, že britskými nemocnicemi již prošly miliony pacientů, a tudíž je přesnost téměř zaručena.

Bolest po operaci

Jako ta nejhorší bolest na celém světě, kterou člověk může zažít, jsou bolesti po operaci. Týdny po vážných operacích často doprovázejí přímo vražedné bolesti se širokou škálou. Ať už jde o nesnesitelné a podprahové bolesti, které prostě nikdy nepřestanou nebo o ostré a bezcitné píchnutí vyskytující se při specifických pohybech. Ty však často ani nedokážeme ovlivnit (jelikož dokážeme vůlí ovládat pouze jeden typ svalů), a tak pacientům zbývá jen bolest se zaťatými zuby přetrpět nebo rovnou odpadnout.

Jaké jsou ty nejhorší bolesti, které může člověk zažít? Porod ani kopanec do varlat mezi ně nepatří
Zdroj: Calleamanecer | wikimedia

Fibromyalgie

Nejhorší nemoci jsou ty, které neumíme vyléčit. Fibromyalgie není žádnou výjimkou. Postihuje zejména lidí ve středním a starším věku, ale kromě průběhu tu lékařské znalosti končí. Naštěstí, fibromyalgie vůbec není smrtelná, je jen nepříjemná. Svalová vlákna postižených jsou totiž mimořádně slabá a trhají se i při velmi jemných pohybech. Obrovská bolest se vyskytuje zejména v okolí kolen, ramen, boků, krku, lopatek a hrudníku. Tato místa jsou nejpostihovanější, ale nepříliš delikátní částí těla je i močový měchýř. S fibromyalgií totiž dochází i ke stavu bez českého názvu, interstitial cystitis. Jde v podstatě o bolest postihující především starší lidi. Je mimořádně zákeřná a vyvolává například pocit, že pokud se velmi rychle nevymočíš, tvůj měchýř snad i praskne, ale přitom se ti vůbec močit nechce.

Žaludeční vřed

Věc, které se bojí mnoho lidí. Žaludeční vředy ti mohou pořádně zkazit chuť k jídlu. Kromě nesnesitelné bolesti břicha se budeš cítit nadutý a výjimkou nebude ani zvracení, často i krve. Mnoho lidí věří, že za žaludečními vředy stojí stres. Ve skutečnosti za ně však může bakteriální infekce. Zákeřná Helicobacter pylori vytvoří v žaludku (bez problémů ale zvládá i jícen či dvanáctník, tehdy však jde o peptické vředy) vřed podobný aftě.

Jaké jsou ty nejhorší bolesti, které může člověk zažít? Porod ani kopanec do varlat mezi ně nepatří
Zdroj: Nephron | wikimedia

Endometrióza

Postrach každé ženy. Endometrióza je na vysvětlení velmi jednoduchá, ale když zjistíš, co se při tomto postižení děje, nebude ti všechno jedno, a to i když jsi muž. Tkáň, která se běžně tvoří v děloze, se v tomto případě tvoří v jejím okolí. Například ve vaječnících či vejcovodech. Bolest v okolí pánve je samozřejmá, protože tělo na tvořící se tkáň prostě místo nemá. Někdy je potřeba chodit i na operace a bohužel, neplodnost je v případě tohoto postižení téměř stoprocentní.

Dna

Jde mimořádně nepříjemný typ artritidy, známý také jako křivice či pakostnice. Artritida je souhrnné označení pro choroby, během kterých dochází k zánětu kloubů. V případě dny k tomu dochází ukládáním krystalů kyseliny močové do kloubů. Nenech se však zviklat názvem. Tvoji moč tvoří především voda. Kyseliny močové je v ní nepředstavitelně málo a vylučovat ji jiným způsobem je nemožné, protože není rozpustná ve vodě ani v ničem jiném. Většinou za dnu může špatný metabolismus. Symptomy jsou obrovské otoky, bolesti i omezení pohyblivosti. V extrémních případech každý větší pohyb provází nesmírná bolest.

Jaké jsou ty nejhorší bolesti, které může člověk zažít? Porod ani kopanec do varlat mezi ně nepatří
Zdroj: Wrerick | wikimedia

6. Zánět slinivky břišní

7. Neuralgie trojklanného nervu

8. Zánět slepého střeva

9. Ledvinové kameny

10. Ischias

11. Migréna

12. Artritida

13. Rakovina

14. Vyhozená ploténka

15. Infarkt

16. CRPS syndrom

17. Zlomenina

18. Zmrzlé rameno

19. Hortonův syndrom

20. Pásový opar

Domů
Sdílet
Diskuse