Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
29. června 2017 17:37
Čas čtení 0:00
Pavlína Plecitá

Zubařské zákroky by nám v budoucnu mohla zpříjemnit virtuální realita. Vrtání zubů už nemusí být čirým hororem

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Britští vědci testují účinky virtuální reality na vědomí pacienta v zubařském křesle.

Všichni se bojíme zubařů. A kdo ne, tak kecá. Prsty křečovitě zaražené do koženého křesla, oslnivé světlo, které nám pravděpodobně každou chvíli vypálí díru do hlavy a nervy drásající zvuk zubařské vrtačky nás ve snech pronásledují ještě dlouho po návštěvě zubní ordinace. Není to zkrátka místo, kam by člověk chodil rád. 

Zubařské zákroky by nám v budoucnu mohla zpříjemnit virtuální realita. Vrtání zubů už nemusí být čirým hororem
Zdroj: flickr.com/Vincent Ferron

Dobrou zprávou tedy je, že toto vše už možná brzy bude minulostí. Ve Velké Británii dal vědecký tým složený z lékařů, psychologů a techniků hlavy dohromady a zanedlouho přišli s důmyslným řešením, které je jako vystřižené z devadesátkového sci-fi filmu. Virtuální realita. Přístroj, jenž nás přenese na nějaké krásné a klidné místo, prý dokáže odpoutat pacientovu pozornost od bolesti natolik, že není ani třeba využívat tlumící medikamenty

Zubařské zákroky by nám v budoucnu mohla zpříjemnit virtuální realita. Vrtání zubů už nemusí být čirým hororem
Zdroj: flickr.com/Guido van Nispen

Dle výsledků studie, která vyšla v odborném časopise Environment & Behaviour, byla pacientům v experimentální zubařské ordinaci v Devonu poskytnuta helma pro virtuální realitu. Ti, kteří se během vrtání zubního kazu nebo výměny plomby procházeli v lese nebo podél mořského pobřeží, měli po zákroku daleko lepší pocit a cítili méně bolesti. Je zajímavé, že ti, kteří si zvolili virtuální procházku po městě, neměli takové pozitivní hodnocení. Je tedy zřejmé, že vlastně ani nejde tolik o samotný prostředek virtuální reality, jako o naše vlastní vnímání a nejrůznější psychologické procesy. I tak ale tato technologie může fungovat jako báječný prostředek v nás tyto uklidňující vjemy vyvolat a alespoň trochu zpříjemnit nepříjemné. Vědci v současnosti budou virtuální realitu testovat i u jiných lékařských zákroků, při kterých potřebují, aby byl pacient klidný a při vědomí. A nám nezbývá nic jiného než doufat, že se to co nejdříve dostane i k nám.

Domů
Sdílet
Diskuse