Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
8. července 2017 17:43
Čas čtení 0:00
Michal Beňo

Indičtí bohové: Mocné bytosti odrážející samotný vesmír, ale i nejslabší lidské mravy

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

11 bohů z indického panteonu.

I přes neznámého zakladatele a datum vzniku můžeme hinduismus bezpochyby zařadit mezi nejstarší náboženství světa. Stoupenců této pro nás exotické víry je přes 900 milionů a najdeme je nejen v Indii, ale i v Nepálu, Pákistánu, Bangladéši či na Srí Lance. Samotný termín hinduismus poprvé použili angličtí kolonizátoři, v Indii se tento termín nepoužíval, rozšířený je název Sanátanadharma - tedy věčný řád. Hinduisté věří v to, že existuje božský princip brahman. Věří v karmu a reinkarnaci - neustálý koloběh, ze kterého se dá za pomoci duchovního stavu mókšu vyprostit. Obecně platí, že člověk by měl dodržovat ta pravidla, která vyplývají z jeho společenské kasty. Do té se narodí na základě své minulé karmy, ta určuje i jeho povolání a budoucí partnery.
 
Samotný hinduismus je pestrobarevným náboženstvím, které spojuje různé směry, sekty či hnutí. Jelikož nemá žádného proroka, věří, že všichni bohové jsou vyjádřením absolutního principu - tedy, že je jen jeden bůh, ale my lidé ho vnímáme různé a uctíváme jeho různé podoby.

Indičtí bohové: Mocné bytosti odrážející samotný vesmír, ale i nejslabší lidské mravy
Zdroj: hindutva.info
 

A tady se dostáváme k indickým bohům náboženství hinduismu. Je jich nespočet. Mnozí jsou však vnímáni jen jako určité nálady či vyobrazení boha. Nadpřirozené bytosti prý obývají svět zvaný Devov, do kterého se člověk dostane po vymanění se z věčného převtělování. Moc nad tímto světem, hinduismem, ale i celým vesmírem má Svatá trojice, nebo jinak řečeno Trimúrti. Jedná se o bohy Brahmá, Višnu, Šiva. Jiné větve však velmi uznávají například Párvátí, Skanda, Súrja. Jelikož však existuje v hinduismu přes 330 milionů bohů, představíme si jen jedenáct nejznámějších.


„Na Jeho příkaz Brahmá stvořil vesmír. Na Jeho příkaz Bůh Višnu udržuje vesmír. Na Jeho příkaz Bůh Šiva zničí vesmír.“


Brahmá

I když to některé z větví vidí jinak, Brahmá je považován za stvořitele či za určitý počátek lidského světa. Dítě zrozené z lotosového květu svou nekonečnou myslí stvoří mnoho potomků. Později se přeměňuje na bohyni Gájatrí, aby zrodil samotnou lidskou rasu. I přes své záslužné činy však není v hinduismu příliš oblíbený. Traduje se, že byl prokletý Velkým brahmánem Bhrigusem, který uspořádal velkolepou hostinu, kam pozval i bohy ze Svaté trojice. Brahmá byl ale velmi zaujatý božskými melodiemi své družky Sarasvatí (bohyně moudrosti, umění a hudby), a tak neslyšel, že je pozván. Marnotratný Bhrigus si myslel, že ho Brahmá ignoruje, a tak ho proklel a donutil lid, aby ho přestal uctívat. Dnes bychom v Indii našli jen pár chrámů věnovaných Brahmovi. Naopak, chrámů pro Šivu nebo Višnu jsou tisíce.

Indičtí bohové: Mocné bytosti odrážející samotný vesmír, ale i nejslabší lidské mravy
Zdroj: hinduism.stackexchange.com

Višnu

Višnu je dalším z bohů Svaté trojice, který zastává roli zdroje duchovních a hmotných světů. Kdykoliv je tak svět v nebezpečí, inkarnuje se jako Avatar, aby zachránil lidstvo před zkázou. Zjevuje se v podobě ryby, želvy, člověka, ale i neznámé bestie - Matsya - postavy se čtyřma rukama, jejíž vrchní část těla je lidská a spodní rybí. Višnovou družkou je Lakšmí, bohyně bohatství a moudrosti. Podle jednoho z příběhů byl jednou v dávných dobách udělen tomuto bohu těžký úkol - musel z lidí vybrat jednoho člověka, který bude po velké potopě udržovat lidské pokolení naživu. Po těžkých úvahách nakonec zvolil člověka přezdívaného Manu. Tento příběh má společné tendence s příběhem biblické potopy. Někteří říkají, že Noe a Manu jsou vlastně jednou osobou. Bůh Višnu se kromě zmíněných převtělil i do Varáhy - divoké svině, do Narasimham - napůl člověka, napůl lva, do Vámana - trpaslíka, do Parašuráma - bojovníka, do Rámá, do Krišny, do Buddhy či do Kalki - který zničí tmu na zemi.

Indičtí bohové: Mocné bytosti odrážející samotný vesmír, ale i nejslabší lidské mravy
Zdroj: en.wikipedia.org

Šiva

Šiva je nejvyšší bytostí, nejlepším jogínem, tantrikem a meditátorem. Zároveň je ničitelem všeho, co brání duchovnímu vývinu, představitel nejvyššího dobra, všemocných kosmických sil, paradoxů a dvojznačnosti. Se svou družkou Kálí má dva syny Ganeše a Kartikeye a dvě dcery Manasu a Netu. Podle hinduistů žije Šiva v Himálajích, přičemž jako jeho domov je označována svatá hora Kailasa. S tímto božstvem se pojí známý symbol trojzubce, ale i hinduistické atributy jako třetí oko, půlměsíc, popel či posvátná řeka Ganga. Zasvěcena je mu číslovka 5 kvůli pěti mantrám Šivova těla (Sadyojata, Vamadeva, Aghora, Tatpurusa, Isana) a stejně tak i býk jako věrný společník, na kterém kdysi jezdil. Podle statistik se jedná o nejvíce uctívaného indického boha.

Indičtí bohové: Mocné bytosti odrážející samotný vesmír, ale i nejslabší lidské mravy
Zdroj: pinterest.com

Hanumán

Jedná se o poloboha popisovaného v eposu Rámájana, který pomáhá bohu Rámovi osvobodit jeho dceru z rukou zákeřných démonů. Na tapisériích a obrazech je vyobrazován jako nadlidská bytost s opičím vzezřením. Hanuman je v Indii velmi populární a v mnoha kultech považován za převtělení samotného Šivy. Pokud se člověk modlí k Hanumanovi, může se osvobodit od špatného vlivu Saturnu. Potomek Himálaje má silný osobní vztah s bohem Slunce - Surya. Ten je otcem opičího království, ze kterého Hunaman pochází a je i jeho přísným učitelem a věrným pobočníkem.

Indičtí bohové: Mocné bytosti odrážející samotný vesmír, ale i nejslabší lidské mravy
Zdroj: godmantras.com MYHDWALLPAPERS

Surya

Jak je uvedeno výše, Surya je bůh Slunce a pán opičího království, přičemž je mnohdy označován i za jednotné ztělesnění Svaté trojice. Ráno je Brahmá, během dne Višnu a v noci Šiva. Jeho znaky jsou honosný kočár tažený sedmi koňmi a svastika jako symbol slunce a síly. Právě kvůli jeho nepředstavitelné moci a aroganci se mu zády otočila i vlastní žena, kterou svými paprsky bezcitně popálil. Během útěku do bezpečí ji však dostihl v božském lese a znásilnil. Stal se tak otcem Sugriva a Vali. Surya patří k slunečním božstvům, kde kromě Surya a Varuna je i Mitra, Aryaman, Bhaga, Dakša a Anša. Hlavním působištěm této bytosti byl kdysi Írán či Egypt.

Indičtí bohové: Mocné bytosti odrážející samotný vesmír, ale i nejslabší lidské mravy
Zdroj: Bernard Spragg, wikimedia.org

Agni

 

Bůh ohně, řadí se k božstvům, která dokáží v lidském světě řídit různé energické směry. Jeho prostřednictvím védští Indé přinášejí oběti a obracejí se tak k ostatním bohům. Hraje tedy roli prostředníka mezi lidmi a božskými bytostmi. To je také důvod, proč je s ním spojováno množství (zejména ohnivých) rituálů. Agni se rovněž spojuje s pozitivní energií a dobrem na zemi.

Indičtí bohové: Mocné bytosti odrážející samotný vesmír, ale i nejslabší lidské mravy
Zdroj: E. A. Rodrigues, wikimedia.org

Ayyappa

Drávidské božstvo, založené spíše na legendách a nepísemných důkazech. Údajně se jedná o syna samotného Šivy. Jih Indie si tohoto boha velmi oblíbil, a to i díky tomu, že se jedná o tzv. dětského boha. Ayyappa byl totiž jako mladistvý velmi talentovaný a inteligentní, vynikal v bojových uměních či hudbě, přičemž vlastnil nadlidskou sílu. Po skončení dlouholetého tréninku a studií chtěl na znak díků darovat něco svému učiteli, ten ho požádal, aby jeho slepému a němému synovi navrátil smyslové orgány. Ayyappa na bezmocného syna položil ruce a učinil zázrak.

Indičtí bohové: Mocné bytosti odrážející samotný vesmír, ale i nejslabší lidské mravy
Zdroj: hindugodlatestwallpapers.blogspot.sk

Indra

Jako bůh počasí, bouře a války panuje nad Swarga lokou, nebeskými světy, kde spravedliví čekají na reinkarnaci. O ničiteli Árijců (národy podmaňující si na konci 2. tisíciletí př. n. l. původní obyvatelstvo Indie) a mořských příšer koluje mnoho zajímavých příběhů. Když prý Indra přišel o své království a hledal nový smysl života, poprosil o radu a pomoc boha Višnu. Ten mu poradil, aby rozčeřil vody oceánu a získal pokrm bohů - ambrosii, která propůjčuje nesmrtelnost. Indra tak učinil, přičemž se z hloubky vod najednou vynořilo čtrnáct pokladů, mezi nimi i strom Kalpavrikša, který se tak stal jeho symbolem. Podobných stromů plnících přání jsou prý v Indii tisíce.

Indičtí bohové: Mocné bytosti odrážející samotný vesmír, ale i nejslabší lidské mravy
Zdroj: wikipedia.org

Maduray Veeran

Folklorní bůh a bojovník z města Maduraj, který je oblíbený zejména na jihu Indie nebo např. na francouzském ostrově Réunion. Příběhy o tomto stvoření přežívají dodnes díky různým písním a pouličním divadlům. Jeden z nich říká, že Veeran se během svých toulek světem (ještě jako člověk) setkal s Vellaiyammalou, královou tanečnicí, která se do něj pro jeho vzhled a dovednosti v múzických uměních okamžitě zamilovala. Požádala ho proto o tajné setkání. Místní král byl však do tanečnice tajně zamilovaný, a tak nechal Veerana zatknout a rozčtvrtit. Zamilovaná Vellaiyammale se proto k bohům den co den modlila. Ti se nakonec slitovali, Veerana oživili a pasovali do pozice boha umění.

Indičtí bohové: Mocné bytosti odrážející samotný vesmír, ale i nejslabší lidské mravy
Zdroj: mygodpictures.com

Kálí

Bohyně hněvu, smrti, zániku a času. Jedná se o nejzáhadnější postavu hinduistického panteonu. Zobrazována jako vysoká žena s černou kůží, tmavými vlasy a deseti rukama držícími zakrvácené meče. V příbězích je popisována jako první z deseti Velkých kosmických mocností, které „roztáčejí kolo vesmírného času“. Její chrámy i osobní věci musí být vydlážděné lebkami. Lidé musí bezpodmínečně přijmout „černotu“ jako symbol zániku duality a podrobit se tak jednotě Boha, díky čemuž získají naději na věčný život. Pokud k ní přistupují oddaní s láskou a otevřenou náručí, dostávají příslib bezpodmínečné lásky bez ohledu na společenský status, rasu či sexuální orientaci. Kálí se stala u široké veřejnosti nemile známou i kvůli kultu tzv. thugees, kteří páchali rituální vraždy (unášeli cizince, mučili je a krutým způsobem vraždili) zasvěcenému právě této temné bohyni. Jejím hlavním úkolem je zničit lidské ego.

Indičtí bohové: Mocné bytosti odrážející samotný vesmír, ale i nejslabší lidské mravy
Zdroj: hinduperspective.com

Ganéša

Bůh se čtyřmi pažemi a sloní hlavou, jedna z nejuctívanějších a nejpopulárnějších hinduistických bytostí. Samotná sloní hlava má podle legend představovat věrnost, inteligenci a sílu. Z té většinou vyčnívá jeden kel, který odkazuje na schopnost překonat dualismus. Velké uši zase symbolizují moudrost a schopnost naslouchat. Zahnutý chobot dokáže odlišit skutečnost od iluze, přičemž jeho znak na čele symbolizuje vrozené umění měřit minulost a budoucnost. Velké břicho obsahuje vesmír a symbolizuje štědrost přírody a vyrovnanost. Čtyři ruce představují mysl, intelekt, ego a svědomí. Právě těmto schopnostem je Ganéša patronem.

Indičtí bohové: Mocné bytosti odrážející samotný vesmír, ale i nejslabší lidské mravy
Zdroj: lastura.cz
Domů
Sdílet
Diskuse