Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
23. srpna 2017 21:59
Čas čtení 0:00
Antonín Havlík

Brněnský objev má urychlit vyhledání rakoviny. Bude stačit pouhá kapka krve

ZAJÍMAVOSTI BRNO
Uložit Uložené

Vyhledání rakoviny mají urychlit kmitající elektrony. Na velkém objevu pracují vědci z VUT v Brně.

Vědci z Fakulty strojního inženýrství a ve výzkumném vědeckém centru CEITEC VUT v Brně objevili způsob, jakým by se poměrně jednoduše daly zjistit tzv. nádorové markery, jenž upozorní na rané stádium rakoviny. Vyvinuli unikátní nanofotonický čip, na který bude stačit kápnout kapku krve. Když čip změní barvu, může lékař již v časném stádiu odhalit nádorové onemocnění.

Brněnský objev má urychlit vyhledání rakoviny. Bude stačit pouhá kapka krve
Zdroj: VUT

Funguje to podobně jako známý lakmusový papírek, který pomocí barvy ukazuje pH roztoku, například vody v bazénu. Obdobně se na povrch nanofotonického čipu vloží speciální částice, které jsou nejčastěji ze stříbra nebo zlata a které mají schopnost přitahovat určité DNA. Když se pak tyto molekuly DNA na nanočástici zachytí, změní barvu světla, které na něj dopadá. Nevýhodou těchto biosenzorů je, že zatím je nutné mít pro každý druh DNA speciální povrch nanofotonického čipu,“ řekl pro Českou televizi Petr Dvořák, asistent v Ústavu fyzikálního inženýrství na VUT v Brně.

Existují už funkční prototypy spektrometrů s tímto čipem, které jsou plně funkční, ale teprve čekají na rozsáhlá lékařská testování, než budou moci být použity v praxi. Podle brněnských fyziků všechno zatím funguje jen v laboratorní podobě. Momentálně řeší jak zesílit optický signál, aby mohly přístroje ve vzorku detekovat konkrétní látky. Budoucnost by však měla dle jejich vize patřit při diagnóze raného stádia rakoviny právě této technologii.

Domů
Sdílet
Diskuse