Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
16. září 2017 17:53
Čas čtení 0:00
Viktor Kniš

Ženský rap v Česku a na Slovensku: Kdo ho reprezentuje a jaká je jeho budoucnost?

HUDBA ČESKO SLOVENSKO
Uložit Uložené

I něžné pohlaví má v rámci rapového žánru v našich končinách své zastoupení, ale mnoho fanoušků si k nim cestu najít nedokáže.

Ačkoliv rap v Česku a na Slovensku registrujeme již přibližně dvě desetiletí a za dlouhá léta fungování se v něm vystřídaly desítky až stovky zástupců, jen velmi těžko si vzpomeneme na více než dvě jména ženského pohlaví. Ale v současné době se i v našich končinách o slovo hlásí stále více raperek. Domácí publikum hiphopu se zatím intenzivně bouří, ale pokud bychom sečetli všechny pozitivní i negativní reakce, asi bychom byli někde na nule.

Suverénně nejzásadnějším momentem pro ženský rap v sousedním Slovensku bylo vydání alba Podzemgang, které do dnešního dne drží rekord v počtu vygenerovaných komentářů nejen u nás na webu, ale pravděpodobně i na celém slovenském internetu. V konečném důsledku se však ukázalo, že i hejtovaná Aless dokázala nelehkou startovní pozici využít a dokáže se hudbou plnohodnotně živit. No a protože je v poslední době rapu v podání něžného pohlaví stále více, rozhodli jsme se připravit si pro vás přehled více i méně známých zástupkyň a lehčí analýzu ženské rapové scény jako takové.


Ženský rap v Česku a na Slovensku: Kdo ho reprezentuje a jaká je jeho budoucnost?

 Aless

Jak jsme již zmínili výše, mladá Aless se do povědomí širokého publika dostala prakticky okamžitě po vydání kompilace od Podzemgangu. Na albu INÍ vyčnívala její skladba Jiné hodnoty, kde popsala problematiku současné doby z jiného pohledu, než jsme byli dosud zvyklí. A právě to může být největší devizou pro všechny raperky s ambicí na úspěch a široký záběr. Její tvorba se v začátcích setkávala se značným nepochopením, ale i diskutující naštěstí pochopili, že nemá význam ztrácet čas a energii psaním nenávistných komentářů.

Doporučeno
„Bábě uřežu hlavu a dám ji na televizi.“ Sadista Tvrdík zmasakroval vlastní rodinu, bál se ho i šéf pražské mordparty „Bábě uřežu hlavu a dám ji na televizi.“ Sadista Tvrdík zmasakroval vlastní rodinu, bál se ho i šéf pražské mordparty 19. dubna 2024 8:00

Ještě v závěru prvního roku její kariéry stihla Alessi vydat debutové album s názvem 17, které tehdy korespondovalo s jejím věkem a my jsme ho už hodnotili v recenzi. Už tento projekt zajistil mladé rapperce pozornost a hlavně koncerty, díky kterým se může plnohodnotně živit hudbou a zároveň jí věnovat i dostatek času. V aktuálním roce stihla představit hned další sólo a za svou krátkou kariéru už stihla spolupracovat s nejedním velkým jménem včetně Separa, Tiny i Ega stojícího při jejích úplných začátcích.

Sharlota

V Česku se rapem pokoušelo prorazit několik žen, ale dokud se neobjevila Sharlota, žádná z nich nedokázala prakticky vůbec zaujmout. Když však v roce 2013 vyšla už na první pohled výstřední věc Perníková, internetovým uživatelům hořely z hejtu klávesnice a opět se ukázalo, že podobný obsah lidi na internetu prostě zajímá. Časem se ze Sharloty formovala nejen tvář neuznávaného labelu Blackkwood Records, ale i sólo rapperka, která ze své pozice dokáže těžit více než kdokoli před ní, což mimochodem platí až do dnešního dne.

Svým vzezřením a vystupováním na veřejnosti i sociálních sítích si vytvořila image výstřední interpretky s atraktivním tělem, díky kterému si jistě získala množství pozornosti a dohnala hudební mezery. Má už na kontě i debutový projekt Vdova a několik úspěšných singlů, samozřejmě těch s videoklipy. Nedá se však říci, že by byl v její tvorbě patrný pokus o přidanou hodnotu v rámci textů a hlubších vzkazů fanouškům.

Sima

Z Podzemgangu těžila i zpěvačka a rapperka Sima, která v hudbě debutovala duetem s třetinou Kontrafaktu, Egem, což se zatím nepodařilo a pravděpodobně už ani nepodaří nikomu. Skladba On je len kamarát je smutnou baladou o situacích, v nichž se zaručeně našlo hodně lidí, díky čemuž si posluchač vytvoří k interpretovi vztah podstatně rychleji. Podobně jako její kolegyně, i Sima si musela odtrpět lavinu negativních komentářů, ale dnes už má stabilní základnu fanoušků, kteří se těší na její chystané debutové album. Teprve tehdy se pravděpodobně dozvíme, jakým směrem se bude chtít ubírat, protože zatím má na kontě jen pár videoklipů.

Luisa

O Luise jsme poprvé psali teprve před pár týdny, kdy se na youtube dostala její skladba Serotonin. Do té doby dlouhodobě působila jen na SoundCloudu mezi tisíci jiných začínajících raperů, o kterých se však nikdy nic nedozvíme. Vytrvalost a snaha zabojovat o místo na pomyslné scéně se jí vyplatila relativně rychle, protože hned s další novinkou starou jen pár dní oznámila své členství v seskupení Comebackgang, kde bude působit po boku Pil C, Fobia Kida, Calina či Marka Damiana. Luisa si stihla definovat vlastní styl i signifikantní prvky v tvorbě, ale bude zajímavé sledovat, zda dokáže udržet aktivitu a přesvědčit i ty, kteří o jejích kvalitách zatím pochybují.

Nika Mi

U SoundCloud rapperek ještě chvíli zůstaneme, protože právě díky této platformě jsme narazili i na další Slovenku jménem Nika Mi. Ta se věnuje i jiným kreativním činnostem včetně fotografování a občas působí jako make-up artistka. Její debutová skladba Fuckboy je mírně feministickou záležitostí, která kritizuje existenci všech mužů. Někdo z vás jí musel pravděpodobně dost ublížit. Nika si zkusila i Gádže nemíňajú lóve flow a ve výsledku si jistě najde mnoho fanoušků, ale otázkou zůstává, zda a do jaké míry se bude inspirovat v budoucnosti.

Minimo

Snad každý již velmi dobře ví, že Minimo je rapové alter ego zpěvačky Tiny, která pod tímto jménem chvíli působila jako tajný člen seskupení DMS. Její identita pochopitelně vyšla velmi rychle najevo, ale co se týče samotné tvorby, s klidným svědomím můžeme říci, že právě ona byla zatím největším favoritem něžného pohlaví. Bohužel, jak jsme se již měli možnost dozvědět ze Separova alba, Tina se kvůli komplikacím se zdravotním stavem věnovala v posledních měsících primárně sobě, což je samozřejmě to nejdůležitější. Stále však platí, že její případný návrat mezi kolegyně by mohl mít velkou zásluhu na celkovém rozvoji a jsme si jisti, že by si časem vytvořila podstatně větší publikum než spousta mužských interpretů.

Annet Charitonova

Annet pochází z Brna a svou internetovou slávu rozběhla jako blogerka. Vedle psaní zároveň nahrávala na youtube návody pro ženy, díky kterým se pak dokázaly namalovat. Ambiciózní Annet měla dlouhodobě blízko k módě i hudbě a už její první hudební počin se těšil úspěchu, který by jí mohl závidět nejeden etablovaný zpěvák. Spolupráce s Benem Cristovaem na skladbě UTEBEBEJT má již 5 milionů views, ale vše nasvědčuje tomu, že i toto číslo je pro mladou blogerku nízké. Před méně než rokem totiž vydala rapový banger, kde se ve vedlejší roli opět objevil i Benny, ale drtivá většina pozornosti patřila právě autorce a zhlédnutí jí stoupají minimálně dvojnásobně rychleji. Od vydání tohoto rapového bangru Annet už hudební ambice neměla, a tak je otázkou, zda to myslela opravdu vážně nebo si jen chtěla splnit dětský sen.

Fejbs

Na závěr jedna ze stálic, která už sólově i po boku známějších jmen tvoří dlouhodobě. Fejbs, vlastním jménem Martina Fabová, pojala svou kariéru podstatně jiným způsobem a v skladbách se spíše přizpůsobila publiku mužů, které ji v konečném důsledku má za součást scény a respektuje více než kohokoli jiného. Zpěvačka a rapperka sice netvoří pro masy a kadence vydávání novinek také není ideální, ale jako reprezentantka něžného pohlaví má určitě potenciál zasloužit se o lepší vnímání žen v tomto žánru. Otázkou zůstává, zda a jak toho ještě využije.

Pokud bychom to měli v krátkosti shrnout, ženský rap v Česku a na Slovensku na tom není vůbec špatně. Důležitá je skutečnost, že vůbec existují lidé, kteří ho chtějí dělat a také lidé, kteří jsou ochotni mu věnovat čas, zanechat názor a v konečném důsledku ho šířit dál. Společnost se zatím s něžným pohlavím v žánru spojeném s vulgárností zcela neztotožnila, ale je jen otázkou času, kdy budou chtít nejznámější jména ze scény spolupracovat s interpretkami zmíněnými výše a přesvědčí tak i vlastní skeptické fanoušky, že přeci jen o nic nejde a i žena má právo vyjádřit se prostřednictvím rapu. Je důležité těžit ze svých výhod a právě dnes zmíněné interpretky by si měly tuto skutečnost uvědomit, přizpůsobit se jí a pokusit se přinést do hudby novou perspektivu.

Domů
Sdílet
Diskuse