Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
9. listopadu 2017 9:09
Čas čtení 0:00
Radka T.

Na to, aby měl člověk charisma, nemusí být inteligentní ani krásný. Vědci sestavili 6 otázek, dle kterých zjistíš, zda ho máš, nebo ne

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Velmi jednoduchý test ti ukáže, zda máš větší charisma než průměrní lidé.

Jak by se dal nejlépe popsat charismatický člověk? Většina z nás si představí atraktivního i moudrého člověka, oplývajícího darem řeči. Charisma si často spojujeme se známými i úspěšnými lidmi, herci, případně lídry. No někdy bychom charisma připsali i podivnému a tajemnému umělci. Charisma se u lidí spojuje s jakousi zvláštní aurou a faktem, že charismatický člověk na nás odjakživa působí dobře. Jenže charisma ve skutečnosti vůbec nemusí být dar, jaký dostaneme, nebo nedostaneme do vínku. Dokonce se dá změřit vědeckým způsobem.

Podle vědců z Univerzity v Torontu existuje velmi přesný a jednoduchý způsob, jak zjistit, zda charisma máš, nebo ne, píše Wall Street Journal. Předcházela tomu studie s 966 účastníky. Ti si měli vytvořit jakýsi seznam charakteristik charismatických jedinců. Statistická analýza vyloučila znaky související s charismatem jako extroverze či atraktivita. Rovněž nebyl nalezen žádný významný vztah mezi charismatem a inteligencí.

 

Na to, aby měl člověk charisma, nemusí být inteligentní ani krásný. Vědci sestavili 6 otázek, dle kterých zjistíš, zda ho máš, nebo ne
Zdroj: Pexels

Zjistili jsme, že charisma se skládá ze dvou prvků. Jeden se týká vlivu nebo usměrňování ostatních a druhý přívětivosti či vlídnosti, tedy ve schopnosti, aby se vedle vás lidé cítili pohodlně,“ vysvětlil vedoucí studie Konstantin Tshkay. Na základě toho výzkumníci vytvořili test, který se skládal ze tří otázek v rámci každé ze dvou kategorií. Charisma tak měřili pomocí šesti jednoduchých otázek.

Úkolem je na stupnici od jedné do pěti ohodnotit pět tvrzení. Číslo 1 znamená zcela nesouhlasím a číslo 5 úplně souhlasím:

1. Dokážu na lidi zapůsobit

2. Mám schopnost ovlivňovat lidi

3. Vím, jak vést skupinu

4. Lidé se v mé společnosti cítí příjemně

5. Často se na lidi usmívám

6. Dokážu vycházet s kýmkoliv

Jednotlivé otázky je potřeba vyhodnotit na stupnici od jedné do pěti a celkový součet vydělit šesti. Tak získáš své charismatické skóre. Pokud je vyšší než 3,7; znamená to, že jsi charismatičtější než průměrný člověk.

Na to, aby měl člověk charisma, nemusí být inteligentní ani krásný. Vědci sestavili 6 otázek, dle kterých zjistíš, zda ho máš, nebo ne
Zdroj: Pexels

Studie ukázala ještě jedno zajímavé zjištění. To, jak si lidé uvědomují vlastní vliv či přívětivost, sedí s tím, jak je vnímají ostatní. Vědci mají odpověď i na to, co dělat, pokud není tvé charisma vysoké. Stačí se jen pokoušet přečíst emoce jiných lidí, případně používat slova, která se jich týkají. Charisma totiž není o vlastním egu, ale o přirozeném působení na lidi. Charisma neexistuje pouze ve vakuu, ale má také důležité důsledky na společenské vztahy.

Domů
Sdílet
Diskuse