Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
21. listopadu 2017 v 8:44
Čas čtení 0:00
Matúš Majer

Strašidelný pískot šířící se vesmírem byl konečně rozluštěn. Znepokojující zvuky mají na svědomí miniaturní výbuchy

ZAJÍMAVOSTI NASA VESMÍR
Uložit Uložené

Experti z NASA konečně našli řešení záhadného původu zvuků.

Pokud jsi jeden z lidí, kteří na fyzice dávali pozor, určitě v první řadě víš, že vesmírem se zvuk nešíří. Toto tvrzení však trošku narušily objevy několika důležitých činitelů, mezi které patří například i gravitační vlny, a teď je celé téma sporné. Vědci však zvládli přeměnit srážení částic s naší atmosférou na zvukové stopy a v podstatě tak slyšíme to, co bychom slyšeli ve vesmíru, pokud by se měl zvuk jak šířit. Zvuky vesmíru jsou povětšinou vzdálený buchot a šustění, ale před několika týdny vědci zachytili opravdu znepokojující zvuk, ze kterého po zádech přímo běhá husí kůže.

Strašidelné pískání vůbec nevytváří příjemný pocit a mnohem raději bychom ve vesmíru slyšeli jiné zvuky. Vědci byli měsíce zmatení ze zvláštního zvuku, který se dostal i na titulní strany médií a až nyní se podařilo expertům z NASA objevit řešení. Ve vesmíru putují částice v jakýchsi pásech, nazvaných Van Allenovy. I přesto, že přibližná trajektorie putujících částic je vytyčena, nejsou vázány žádnou velkou silou, a tak se často stane, že z pásu prostě vypadnou, přičemž občas skončí například v naší atmosféře. Jejím vlivem částice doslova explodují a právě velmi časté zvuky těchto miniaturních výbuchů způsobují tak nepříjemný zvuk, jaký si můžeš poslechnout například i na nahrávce níže.

Strašidelný pískot šířící se vesmírem byl konečně rozluštěn. Znepokojující zvuky mají na svědomí miniaturní výbuchy
Zdroj: NASA/ESA
Domů
Sdílet
Diskuse