Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
28. listopadu 2017 9:39
Čas čtení 0:00
Adam Novosad

Mladého lva zastřelí v malém výběhu a domů si vezmou jeho lebku. Zbytek těla se za desetitisíce prodá jako léčivé předměty do Asie

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Nechutný obchod se životy lvů v Africe kvete.

Jenom letošní rok se stal osudným pro více než 800 lvů v Jihoafrické republice, kde je nejdříve vychovají v zajetí, aby je za pár let nechali popravit bohatými milovníky lovení. Po Jihoafrické republice je rozmístěno několik center, které se zpočátku tváří jako přírodní rezervace pečující o to, aby lvi měli příjemné životní prostředí a mohli se nadále reprodukovat.

Naneštěstí, realita vypadá zvenku mnohem lépe než zevnitř, protože více než 200 farem ve zmíněné jihoafrické zemi každý rok zabije i více než 1000 králů džungle jen proto, že si za to lovci zaplatí. Momentálně se odhaduje, že na farmách žije přibližně 8000 lvů, z nichž většina čeká na svůj nezvratitelný osud, protože obchodování se lvy v zajetí je obrovský byznys.

Peníze jsou hlavní motivací majitelů farem a není se jim co divit, protože lovci jsou za jeden odstřel lva ochotni zaplatit téměř 400 tisíc korun, přičemž celý odstřel probíhá v nevelké kleci, kde lovec lva relativně jednoduše zastřelí a pak si domů jako trofej může sebrat lebku i kůži. Na druhé straně, majitelé farem pak zbytky těl posílají do asijských zemí, kde stále vzkvétá klasický obchod s kostmi kočkovitých šelem, o kterých si miliony místních obyvatel myslí, že mají léčivé magické účinky. Ironicky přitom vyznívá fakt, že kosti lvů jsou v Asii často označovány za kosti tygrů, protože tygři mají v této oblasti váženější léčivé postavení.


Výchova lvů v zajetí s sebou přináší řadu paradoxů, protože už odmalička je vychovávají studenti z celého světa, kteří přijdou do Jihoafrické republiky a ještě si zaplatí za to, aby se mohli o novorozené lvy starat, protože si myslí, že pracují v přírodní rezervaci a pomáhají zachovat lví populaci. Maličcí lvi jsou přitom matkám odebíráni po pár týdnech od narození a následující roky svého života stráví jako atrakce pro turisty, kteří jsou ochotni zaplatit i stovky dolarů za to, aby se mohli lva dotknout. I když se mezinárodní organizace často snaží o to, aby zabíjení lvů v zajetí za vysoké částky bylo zakázáno, vláda v Jihoafrické republice celý proces považuje za legální a bez problémů uděluje licence na export mrtvých těl majestátních zvířat. 

Jeden z lovců se na margo celého lovu vyjádřil tak, že pokud by na život lvů nebyla uvalena hodnota, tak by o nich už nikdo neměl zájem a postupně by vyhynuli. Díky ochotě zaplatit desítky tisíc dolarů za odstřel krále džungle prý proto existuje snaha o neustálé vychování nových zvířat v zajetí. Majitele farem samozřejmě nezajímá utrpení, kterým si lvi během svých krátkých životů procházejí, protože peníze v tomto případě zase předčily jakékoliv morální či etické hodnoty, a tak si příště při návštěvě afrických rezervací dej dobrý pozor na to, co vlastně podporuješ.


Domů
Sdílet
Diskuse