Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
12. prosince 2017 19:25
Čas čtení 0:00
Pavlína Plecitá

Olympijský nápad z Česka se líbí ve světě. Ve Francii nebo Itálii zrealizují příští rok naše olympijské parky

SPORT ČESKO
Uložit Uložené

Další tři země příští rok otevřou brány Olympijského festivalu sportovním nadšencům i rodinám s dětmi.

Už za necelé dva měsíce vypuknou v jihokorejském Pchjongčchangu třiadvacáté zimní olympijské hry. Sportovní událost roku si nenechají ujít statisíce přítomných návštěvníků ani miliony diváků u televizních obrazovek. Ovšem i ti, kteří chtějí alespoň kousek olympijského adrenalinu okusit na vlastní kůži, nezůstanou příští rok ochuzeni. Stejně jako před čtyřmi lety během zimní olympiády v Soči, také v únoru 2018 bude pro fanoušky zrealizován tzv. Olympijský festival. Akce dříve známá pod názvem „Olympijský park“ navíc okouzlila také další evropské země, které se rozhodly si parádní český nápad vypůjčit. Podobný festival s olympijskou tématikou plánuje Francie, Itálie a Slovinsko.

Jsou to už téměř čtyři roky, co čeští sportovci i nesportovci vkročili do pražského Olympijského parku vůbec poprvé. A už od prvních chvil bylo jasné, že bude tento projekt více než úspěšný. V příštím roce se jich tedy chystá hned několik – tradičně v Praze, ale nově také v Brně a Ostravě.

Olympijský nápad z Česka se líbí ve světě. Ve Francii nebo Itálii zrealizují příští rok naše olympijské parky
Zdroj: olympijskyfestival.cz

Česká myšlenka se ovšem zalíbila i ve světě. Minimálně tři evropské státy se jí nechaly inspirovat a pro své obyvatele chystají stejný nebo podobný koncept. „Už od podzimu 2016 vedeme intenzivní jednání s Mezinárodním olympijským výborem. Naše myšlenka se jim líbila od samého začátku, ale také od začátku byl pro ně problém s názvem. Olympijský park je totiž přímo v dějišti Her, takže by se to mohlo plést. Proto přišli s názvem Olympijský festival. My se přizpůsobíme, jen máme problém si na ten název zvyknout, když jsme měli od roku 2014 olympijské parky,“ prozradil tvůrce myšlenky a předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval.

A to není vše. Na olympijských hrách v Tokiu v roce 2020, by se olympijské festivaly měly rozšířit dokonce do celého světa. Projekt z útrob originálních českých hlaviček se tak pravděpodobně za pár let stane tradičním, celosvětovým doprovodem této jedinečné sportovní událost.

Domů
Sdílet
Diskuse