Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
15. prosince 2017 18:05
Čas čtení 0:00
Adam Novosad

Dokážeš uspět v nejkratším IQ testu, který má jen 3 otázky? Mnoho lidí nedokáže překonat své instinktivní myšlení a selže

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Ani studenti z nejlepších univerzit nedokázali vždy odpovědět bezchybně.

Lidská inteligence se nejčastěji měří pomocí různých IQ testů, kterých existuje obrovské množství a člověk si musí vybrat, které metodě důvěřuje nejvíce. Ačkoliv následující soubor tří krátkých otázek není žádným komplexním IQ testem, vyvinul ho psycholog Shane Frederick před více než deseti roky a dodnes lidem způsobuje komplikace.

Jeho název zní Cognitive Reflection Test (CRT) a všechny tři otázky, které obsahuje, vybral Frederick z toho důvodu, že člověka nejčastěji zmatou a vyvolají v něm potřebu odpovědět na otázku instinktivně namísto toho, aby se nad otázkami hlouběji zamyslel a analyzoval je. Ještě na začátku roku 2003 dostalo v rámci 35 studií test 3 428 lidí, převážně studentů, a překvapivě pouze 17 procent studentů z předních univerzit dokázalo na všechny otázky odpovědět bezchybně.

1. Baseballová pálka a míček stojí dohromady 1,10 dolaru. Pálka stojí o 1 dolar více než míček. Kolik stojí míček?

2. Pokud 5 strojům zabere výroba 5 produktů 5 minut, kolik by trvalo 100 strojům vyrobit 100 produktů?

3. Na hladině jezera je několik leknínů. Každý den se počet leknínů zdvojnásobí. Pokud těmto leknínům potrvá 48 dní, než pokryjí celou hladinu jezera, jak dlouho by těmto leknínům trvalo pokrytí poloviny hladiny jezera?

Dokážeš uspět v nejkratším IQ testu, který má jen 3 otázky? Mnoho lidí nedokáže překonat své instinktivní myšlení a selže
Zdroj: Avante.biz

SPRÁVNÉ ODPOVĚDI

Míček stojí 5 centů. Míček, který stojí 5 centů, a pálka za 1,05 dolaru tě dostanou na celkovou cenu 1,10 dolaru, přičemž 1,05 dolaru je přesně o 1 dolar více než 5 centů.

Výroba 100 produktů by 100 strojům trvala 5 minut, i když by ti instinkt mohl říkat, že odpověď je 100 minut. Víme, že výroba 1 produktu zabere 1 stroji 5 minut. Znamená to, že 100 strojům by výroba 100 produktů trvala 5 minut.

Leknínům by pokrytí poloviny jezera zabralo 47 dní, i když bys možná řekl 24 dní. Sice zní logicky, že číslo 48 pouze rozdělíš na polovinu, ale pokud se velikost skupiny leknínů každý den zdvojnásobuje, znamená to, že po 47 dnech by byla pokryta polovina jezera, která by po zdvojnásobení pokryla celé jezero ve 48. den.

Domů
Sdílet
Diskuse