Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
3. ledna 2018 10:39
Čas čtení 0:00
Matúš Majer

Nový rok oslaví i dechberoucí meteorický roj. Jedinečné Kvadrantidy nabídnou až 200 meteorů za hodinu

ZAJÍMAVOSTI VESMÍR
Uložit Uložené

Nebeské divadlo hned na začátku roku.

Nebylo to tak dávno, co jsme při oslavách příchodu roku 2018 hleděli na nebeské divadlo, které nám přichystal silvestrovský večer a s ním i ohňostroje. To však rozhodně není jediné představení, které se dá na začátku tohoto roku pozorovat. Už 3. ledna v noci totiž vrcholí meteorický roj Kvadrantidů, jeden z nejmasivnějších houfů vesmírných těles, které můžeme ve své blízkosti pozorovat pouhým okem.

Kvadrantidy byly objeveny v roce 1980 a jejich název vychází z neoficiálního souhvězdí Nástěnný kvadrant, které podle aktuálně používaných hvězdných map spadá do souhvězdí Pastýř, Drak a Herkules.

Ze Země můžeme v roji pozorovat přibližně 200 meteorů za hodinu. Samotná cesta Země kolem Kandrantidů potrvá až do šestého ledna, ale experti doporučují hledat zářivé objekty právě v noci z třetího na čtvrtého ledna. Jediným problémem zůstává předpověď počasí, která na mnoha částech českého území hlásí zataženo nebo polojasno s vydatným sněžením či deštěm. Pokud se však plánuješ vydat sledovat roj do hor, velká zima být nemá a i noční teploty v horách se pohybují těsně pod nulou. 

 

#20Eighteen #HappyNewYear #HappyYearOfTheNew #universe #quadrantids #quadrantidsmeteorshower

Príspevok, ktorý zdieľa David Bishop (@pastorbishop157),

Domů
Sdílet
Diskuse