Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
9. února 2018 16:52
Čas čtení 0:00
Matúš Majer

Kanada změnila hymnu, aby byla pohlavně neutrální. Přepsali verš, teď zahrnuje i ženy

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Jeden z nejprogresivnějších států na světě myslí i na ženy.

V Česku je něco podobného přímo nepředstavitelné, ale Kanada se posunula obrovským skokem dopředu. Jako reakci na nedostatečnou rovnost pohlaví ve státě se tamní členové parlamentu rozhodli, že upraví státní hymnu tak, aby respektovala i ženy. Kanadská hymna O Canada totiž sestávala mimo jiné z verše „in all thy sons command,“ který zmiňuje pouze mužské obyvatelstvo.

To se však nyní mění – druhý bude obsahovat „in all of us command“. Kanadská hymna už přitom byla upravována vícekrát, ale ani jednou během jejího působení jako státní hymna, tedy od roku 1980. O doladění textu roky aktivně bojoval především liberál Mauril Belanger, ten ale před dvěma lety zemřel na ALS. Jeho manželka Catherine Belanger však v boji za rovnost pohlaví pokračovala a snaha manželského páru konečně padla na úrodnou půdu.

Parlament po prvním zazpívání nové hymny propukl v obrovský potlesk, a pokud Kanada získá během olympiády nejcennější kov, nová verze zazní i na hrách v Pchjongčchangu.

Domů
Sdílet
Diskuse