Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
12. dubna 2018 10:30
Čas čtení 0:00
Matúš Majer

Americké úřady zabránily SpaceX livestreamovat pohledy na Zemi z vesmíru. Proti firmě Elona Muska použily 26 let starý zákon

ZAJÍMAVOSTI NASA
Uložit Uložené

Práva na snímání planety má jen jeden americký úřad.

Známá firma SpaceX Elona Muska čelí pořádným komplikacím. Před několika dny se jedna z jejich raket, Falcon 9, vydala do vesmíru, nesouc deset satelitů pro svého klienta jménem Iridium Communications. Nemusíte se však bát žádného pádu rakety, problémy jsou totiž z právní sféry. SpaceX totiž své starty pravidelně livestreamuje na YouTube, ale tentokrát nastal problém. V jedné části přímého přenosu se totiž před kameru dostal zaměstnanec SpaceX, který oznámil, že pokračování v livestreamovaní startu Falcon 9 nebude dále možné.

Za všechno může 26 let starý zákon, podle kterého vlastní všechna práva na natáčení naší planety americkými firmami společnost NOAA, tedy americký Národní úřad pro oceán a atmosféru. NOAA si zřejmě na starý zákon vzpomnělo díky slavnému startu rakety Falcon Heavy s červenou Teslou. Při startu Falcon 9 se tak rozhodli připomenout, a protože SpaceX o povolení požádalo jen 4 dny před startem, naplánované vysílání nebylo možné uskutečnit podle plánu.

 

Americké úřady zabránily SpaceX livestreamovat pohledy na Zemi z vesmíru. Proti firmě Elona Muska použily 26 let starý zákon
Zdroj: SpaceX

NOAA totiž povolení firmě Elona Muska neudělilo, ale pokud se ptáš, proč o něj SpaceX jednoduše nepožádalo dříve, odpověď je jasná. O 26 let starém zákoně neměl nikdo ani ponětí. Jeho význam plyne z hromady komerčních družic na oběžné dráze a z důvodů vojenské bezpečnosti a snímání zemského povrchu je třeba je regulovat.

Doporučeno
FOTO: Vesmír v celé své kráse. Podívej se na snímky, které pořídila NASA FOTO: Vesmír v celé své kráse. Podívej se na snímky, které pořídila NASA 13. května 2022 19:00

Například společnost Planet má na oběžné dráze Země stovky satelitů. NASA však všechna potřebné povolení už dávno získala a i když jde o státní agenturu, jejich činnost je podobná, neexistuje tak důvod, proč by SpaceX rovněž nemělo obdržet podobné oprávnění.

Domů
Sdílet
Diskuse