Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
13. dubna 2018 16:29
Čas čtení 0:00
Pavlína Plecitá

Apple představuje novou speciální sadu smajlíků pro hendikepované

TECH
Uložit Uložené

Vodicí pes, naslouchátko, protéza končetiny nebo slepecká hůlka. Nová sada emotikonů znázorňuje nejrůznější druhy hendikepů.

Není to tak dávno, kdy Emojipedia představila novou porci emotikonů pro rok 2018. Těšit jsme se mohli na oblíbené obrázky nových druhů zvířat, rusovlasých postaviček nebo ještě bláznivějších smajlíků. Apple nyní představuje další novou sérii emotikonů. Jak už je dnes poměrně tradiční, rozhodl se opět diverzitu mezi lidmi ještě o něco více probourat. Kromě odlišných barev pleti, vlasů, pohlaví nebo sexuální orientace drobných človíčků uživatelům přibude speciální sada pro hendikepované. V konverzaci tedy budete mít možnost užít emotikona na vozíčku, vodícího psa nebo třeba protézu dolní i horní končetiny.

Emotikony jsou pro mnohé z nás důležitým prostředkem k vyjádření emocí všech druhů přímo uprostřed našich virtuálních konverzací. Užíváme je dnes a denně v jednodušších či složitějších formách a mnohokrát se bavíme nad jejich podobou nebo významem v kontextu dané zprávy. Uběhlo už více než 35 let, kdy americký vysokoškolský profesor   Scott Fahlman poprvé použil jednoduchou dvojtečku a závorku k vyjádření vtipu v počítačové konverzaci se svými kolegy.  Banka emotikonů se nám od té doby neustále plní nepřeberným množstvím obrázků všech druhů i podob. Nyní i o příspěvky pro hendikepované osoby. 

„Společnost Apple žádá přidání emotikonů, které budou lépe reprezentovat osoby s hendikepem. V současnosti poskytují emotikony širokou škálu možností, ale nemusejí představovat životní zkušenosti lidí s postižením,“ zní vyjádření společnosti.

Ta spolupracuje s organizacemi jako je například American Council of the Blind a vyjednává zařazení těchto smajlíků do mobilních telefonů uživatelů Applu, ale i ostatních. Celkem připravila třináct nových emotikonů znázorňujících nejrůznější druhy postižení – od užívání naslouchátka až po různé druhy invalidních vozíků. Přitom se údajně nejedná o finální podobu ani počet „hendikepovaných emotikonů“, ale zejména o výchozí bod, ze kterého se bude v dalších krocích vycházet.

Apple představuje novou speciální sadu smajlíků pro hendikepované
Zdroj: pexels.com

Zbývá jen čekat na schválení jejich podoby technickou komisí Unicode. Pokud se tak v průběhu aktuálního měsíce opravdu stane, budou emotikony pro hendikepované součástí generace Emoji 12.0, která by měla vyjít v první polovině příštího roku.

Domů
Sdílet
Diskuse