Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
29. dubna 2018 19:17
Čas čtení 0:00
Matúš Majer

Indie zavedla sofistikovaný systém, který rozpozná jakýkoliv obličej. Rodičům vrátil za 4 dny 3 000 nezvěstných dětí

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

V Novém Dillí je pořád pohřešováno přes 40 000 dětí.

V hlavním městě Indie, v Novém Dillí, žije ani ne 300 tisíc obyvatel, pokud bychom však započítali i blízkou aglomeraci v rámci metropolitní oblasti, počet obyvatel dramaticky naroste na více než 28 milionů. Okolí je obrovské a lidí mnoho, pokud se tedy někdo ztratí, najít ho není ani náhodou jednoduché.

Policie v Novém Dillí se tak rozhodla zavést zbrusu nový systém rozpoznávání obličeje. Tomu stačí jakýkoliv průkaz s fotografií, záběr obličeje z internetu nebo nějaké další vizuální stopy, aby člověka dostala do své evidence. Samozřejmě, každý z nás je jedinečným a odlišným člověkem, ale pro běžného pracovníka by bylo porovnávání a rozlišování lidí prakticky nemožné. Systém však každého s lehkostí rozezná.

Indie zavedla sofistikovaný systém, který rozpozná jakýkoliv obličej. Rodičům vrátil za 4 dny 3 000 nezvěstných dětí
Zdroj: TASR/AP Photo/Rajanish Kakade

Hlavní motivací vytvořit obrovský projekt byl obrovský počet ztracených dětí v Indii. Jen za čtyři dny zkušebního fungování se však z 45 000 pohřešovaných dětí Nového Dillí našlo ohromných 2 930. Město je dokáže hledat například pomocí bezpečnostních kamer. Největší naděje systému je však v přínosu pro celou zemi. V Indii je dohromady až 200 000 pohřešovaných dětí, 90 000 neznámých se zase nachází v institucích poskytujících náhradní péči. Pro člověka je však nemožné identifikovat, které dítě je které. Aktuální situace je tím pádem taková, že téměř polovina dětí je v bezpečí, ale nikdo neví, o koho jde.

Domů
Sdílet
Diskuse