Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
6. května 2018 19:33
Čas čtení 0:00
Sona O.

Nespokojenost dokáže ničit naše životy. Objev 10 jejích nejčastějších příčin a zjisti, jak se jim vyhnout

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Častokrát jsme tvůrci našeho vlastního neštěstí a většinou si to ani vůbec neuvědomujeme. Co bychom měli v našem přemýšlení změnit, pokud chceme být spokojenější?

Jeden moudrý citát říká, že štěstí není cíl, ale cesta. A přestože takových inteligentních vět známe všichni celou řadu, ne vždy si opravdu uvědomujeme jejich pravý význam. O to méně jsme schopni podle nich žít. Štěstí se však nedá docílit pouze opakováním frází z Instagramu. Pro některé lidi může být pocit radosti opravdu dřina a vede k němu spletitá cesta. Které z našich zlozvyků nám nejčastěji brání v prožívání štěstí? Jaké myšlenkové pochody přinášejí pouze zbytečnou negativitu a zklamání?

1. Příliš vysoká očekávání

Myslíš si, že si hned po škole najdeš práci snů, lásku svého života, koupíš si byt s výhledem na město a ve volném čase procestuješ Evropu? To se děje možná tak v amerických filmech, ale v realitě bohužel pouze zřídkakdy. Když vstoupíš do víru pracovních příležitostí a selhání, zjistíš, že tě čekají ještě roky tvrdé dřiny, než budeš sám se sebou spokojený. Bez praxe to v dnešní době zkrátka nejde, a tak i když jsi patřil mezi nejlepší studenty na škole, v práci budeš muset začít znovu a pomalu si získávat důvěru šéfa i kolegů. Nic ti jen tak nespadne z nebe a ze začátku budeš dělat tolik chyb, že začneš přemýšlet nad profesí popeláře či bezdomovce. Nezoufej však. To k začátkům patří. Je to naprosto normální a prošel si tím každý. Určitě se na první neúspěchy nedívej jako na konec světa, pouč se z nich a pomalu se posouvej dále.

Nespokojenost dokáže ničit naše životy. Objev 10 jejích nejčastějších příčin a zjisti, jak se jim vyhnout
Zdroj: pexels.com

2. Neschopnost zvládat neúspěch

Tento problém velmi úzce souvisí s vysokými očekáváními. Víš přesně, co chceš, dokonce i to, jak toho docílíš, ale jakmile přijde první překážka, veškeré tvé odhodlání se najednou někam ztratí. Až příliš často čekáme, že se věci nějak stanou i bez našeho přičinění a ne vždy jsme ochotni kvůli nim vyvinout tolik energie, kolik vyžadují. Proto pokud si stanovíš v životě nějakou metu, v první řadě si uvědom, kolik úsilí k jejímu dosažení budeš opravdu potřebovat a jaké komplikace mohou přijít. Pak se vyhneš zbytečnému zklamání, když zjistíš, že sis na sebe naložil mnohem víc, než dokážeš unést. Nic ve skutečnosti neprobíhá hladce a za vším stojí nějaké úskalí, nesmíš se však vzdávat hned při první prohře.

3. Vnímání sebe samého jako oběti

Svět je nefér, všichni stojí proti tobě, nikdo ti opravdu nerozumí a vše se ti rozpadá. Tento typ toxického přemýšlení nevede nikam jinam než k depresím, sebelítosti a demotivaci. Přestaň se vnímat jako oběť krutého světa. Existuje skutečně mnoho věcí, které nemůžeš ovládat, ale těch pár, co máš ve své moci, bys neměl jen tak pouštět. Svobodná vůle je jednou z nejsilnějších lidských vlastností a měl bys ji využívat co nejčastěji. Jsou opravdu věci, které můžeš napravit a změnit pouze ty, a pokud si uvědomíš svou vlastní moc, už nebudeš mít nutkání litovat sám sebe. Zamysli se nad tím, kolikrát jsi už za své problémy vinil někoho jiného, i když ve skutečnosti sis za ně mohl sám. Místo toho, aby ses uražený a ublížený mračil na celý svět, změň to, co opravdu dokážeš.

Nespokojenost dokáže ničit naše životy. Objev 10 jejích nejčastějších příčin a zjisti, jak se jim vyhnout
Zdroj: pexels.com

4. Krutý vnitřní kritik

„Proč nedokážeš zhubnout?“, „Proč jsi dnes nebyl v posilovně?“, „Jak to, že vždy řekneš nějakou blbost?“ Slyšíš tyto věty ve své hlavě častěji, než bys chtěl? Pak máš asi až příliš aktivního vnitřního kritika, který ti nedá pokoj. Za každou malou chybičku ti uštědří spoušť nadávek a kárá tě jako malé dítě. Věz, že se jedná pouze o tvé vlastní subjektivní vnímání, a to často nemá nic společného s realitou. Takové uvažování s sebou přináší velmi nízké sebevědomí, téměř neexistující sebedůvěru a neschopnost vidět své přednosti a úspěchy. Místo toho, aby ses zaměřoval na to, v čem jsi selhal, zkus popřemýšlet nad věcmi, co ti opravdu jdou, v čem vynikáš a kdy si zasloužíš pochvalu. Každý negativní pocit přebij něčím pozitivním. Například, pokud máš výčitky svědomí z toho, že jsi neudělal pracovní projekt tak dobře, jak bys chtěl, pochval se za to, že jsi do něj aspoň vložil maximum a jiný kolega by ho možná odflákl mnohem víc než ty.

5. Nezdravé zlozvyky

Od kouření, alkoholu či drog se odvyká těžko. I když přinášejí chvilkový pocit úlevy, v konečném důsledku tě jen ničí. Pokud toužíš konečně přestat se sebedestruktivním chováním, udělej si plán, jak žít zdravěji a dodržuj ho. Pokud vidíš, že to sám nedokážeš, nestyď se vyhledat pomoc odborníka.

Nespokojenost dokáže ničit naše životy. Objev 10 jejích nejčastějších příčin a zjisti, jak se jim vyhnout
Zdroj: pexels.com

6. Porovnávání se s ostatními

Kamarád má lepší práci, kámoška zase hezčí postavu a spolužák ze střední větší dům. Ať se budeš jakkoliv snažit, vždy se najde někdo, kdo bude lepší, hezčí a úspěšnější než ty. Důležité je umět ocenit vlastní jedinečnost. Určitě máš i ty talent nebo vlastnosti, které by ti ostatní mohli závidět. A co ty víš, možná za super prací tvého známého stojí jeho táta, který ho kontroluje na každém kroku a kámoška zhubla, protože má plnou hlavu starostí. I kdyby byli opravdu všichni takoví dokonalí, jak se tváří, to, že jim budeš závidět, ti nijak nepomůže. Tu energii raději investuj do zdokonalování sebe sama a úspěch na sebe nenechá dlouho čekat.

7. Popírání vlastní identity

 

Přizpůsobujeme se společenským normám, očekáváním, chceme potěšit lidi kolem nás, toužíme pak být oblíbení a akceptování. To vše je pro lidi přirozené, pokud se tím však zcela necháme pohltit, může se velmi snadno stát, že zapomeneme na to, kým opravdu jsme. Ztratíme kontakt se svými vnitřními hodnotami a budeme dělat věci proti naší vlastní vůli. Dříve či později se dostaví pocity nespokojenosti a smutku. Ty nám velmi nepříjemným způsobem připomenou naši skutečnou podstatu. Přestaň se neustále přizpůsobovat ostatním a neboj se být sám sebou, možná ztratíš pár povrchních přátelství, ale budeš se cítit mnohem svobodněji a šťastněji.

Nespokojenost dokáže ničit naše životy. Objev 10 jejích nejčastějších příčin a zjisti, jak se jim vyhnout
Zdroj: pexels.com

8. Přílišné obavy

Strach nás chrání před potenciálně nebezpečnými situacemi a pomáhá nám přežít. Problém však nastává, když jej nepociťujeme pouze když čelíme nějakému nebezpečí, ale stane se běžnou součástí života. Přitom většinu takových obav si vytváříme ve vlastní hlavě a nemají žádný nebo jen velmi nepatrný základ v realitě. To, že ti za něco vynadá šéf, ještě automaticky nemusí znamenat výpověď. Ani první hádka s přítelkyní neznačí rozchod. Zkus se na věci podívat trochu objektivněji a místo toho, abys hned očekával to nejhorší, zvaž reálné základy tvých problémů a jejich možné dopady. Ne vše hned musí skončit katastrofickým scénářem.

9. Uspěchaný životní styl

V dnešní době se vše musí dít rychle a nikdo nemá na nic pořádně čas. Budík máš nastavený přesně na sekundu, ráno nic nestíháš, neboť jsi zase šel pozdě spát. Ve městě je nekonečná zácpa a tys měl být už před pěti minutami v kanceláři. Kolega zase neudělal, co měl, takže to teď musíš všechno dohánět. Na obědě je plno, pokud budeš mít štěstí, možná stihneš polévku. Domů přijdeš tak vyčerpaný, že kromě ležení v posteli nezvládneš nic, ale volá ti máma, takže to ze zdvořilosti zvedneš. Z pár minutového telefonátu si nepamatuješ vůbec nic a jakmile mobil položíš, usneš. Zítra si to dáš celé znovu.

Takový rychlý život nejenže působí velmi špatně na tvé zdraví a přináší s sebou téměř nekonečnou nervozitu a úzkosti, ale ještě ti i ničí vztahy s přáteli, rodinou a v konečném důsledku i samým sebou. Proto by sis měl každý den najít alespoň chvilku na to úplně vypnout. Promluvit si s partnerem, s rodinou či si vychutnat chvíli o samotě a uklidit si ve vlastní hlavě.

Nespokojenost dokáže ničit naše životy. Objev 10 jejích nejčastějších příčin a zjisti, jak se jim vyhnout
Zdroj: Flickr

10. Víra, že se nedokážeš změnit

Lidé nejsou žádná konstantní matematická rovnice, jsme tvorové z masa a kostí, a tak jako se vyvíjí naše tělo se mění i naše mysl. Cvičením dokážeš zhubnout a vytvarovat si svaly, stejně tak dokážeš i s pozitivním myšlením změnit své nezdravé uvažování a zlozvyky. Vše chce jen čas, trpělivost a odhodlání.

Domů
Sdílet
Diskuse