Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
7. května 2018 19:28
Čas čtení 0:00
Antonín Havlík

Čeští operátoři jsou na tom s nabídkou datových tarifů ještě hůře než loni. Jak si vedou jiné země a změní se něco u nás?

TECH ČESKO
Uložit Uložené

S nabídkou datových tarifů jsou na tom lépe i Turecko, Bulharsko nebo Rumunsko. Změní se ale něco v Česku?

Před rokem vytvořila finská společnost Rewheel srovnání nabídky datových operátorů v zemích po celém světě. Už tehdy čeští operátoři v tomto globálním žebříčku skončili na 10. místě. Od konce. Tento už tak dost špatný výsledek (zvláště v porovnání s ostatními zeměmi Evropy) se ještě zhoršil v letošním roce. Analytici srovnávali data o cenách operátorů po celém světě z dubna 2018

Zjistili, že neomezené datové tarify jsou dostupné za méně než 30 eur v devíti zemích a za méně než 20 eur na 8 trzích (vč. Švýcarska, Polska, Finska). Stejně jako loni se sem dostalo i Slovensko, kde operátor 4ka nabízí v rámci svého tarifu SLOBODA ∞ Plus za zhruba pětistovku neomezené volání, SMS a právě také data.

Kolik dat se dá pořídit u operátorů ve světě za 30 eur (~765 Kč)

  Země

Datový balíček

1.  Estonsko neomezený
2. Dánsko neomezený
3. Lotyšsko neomezený
4.  Slovensko neomezený
5.  Litva neomezený
6. Švýcarsko neomezený
7. Chorvatsko neomezený
8.  Finsko neomezený
9.  Nizozemsko neomezený
10. Bulharsko neomezený
11. Francie 120 GB
12. Polsko 100 GB
13. Izrael 100 GB
14. Itálie 100 GB
15. Velká Británie 100 GB
16. Švédsko 100 GB
17. Slovinsko 60 GB
18. Irsko 60 GB
19. Rumunsko 50 GB
20.  Austrálie 45 GB
21. Rakousko 30 GB
22. Chile 30 GB
23. Turecko 30 GB
24. Španělsko 25 GB
25. Island 20 GB
26. Lucembursko 15 GB
27. Německo 15 GB
28. Belgie 12 GB
29. USA 10 GB
30. Mexiko 10 GB
31. Nový Zéland 10 GB
32. Kypr 6 GB
33. Japonsko 6 GB
34. Norsko 6 GB
35. Portugalsko 3 GB
36. Česko 3 GB
37. Kanada 2 GB
38. Maďarsko 1 GB
39. Korea 1 GB
40. Malta ––
41. Řecko ––

Kdy konečně přijde změna?

To je otázka, která přirozeně napadne každého aktivního uživatele internetu v mobilu. Že by jeden z trojice operátorů přinesl ze dne na den datovou revoluci, je nepravděpodobné, stavy jejich nabídek se však střídají den za dnem, ale stále to v porovnání se zbytkem v Evropy není žádná sláva.

Změnu by mohl přinést až příchod nového operátora, podobně jak se to stalo na Slovensku (díky čemuž je tak vysoko v žebříčku). Vstup čtvrtého konkurenta je ale díky velmi silné lobby těžký. Poslední operátor (o virtuálech nelze hovořit) na český trh přišel před patnácti lety. Od té doby je naprosté ticho, což je částečně pochopitelné, protože budovat takto obří společnost od nuly je velmi komplikovaná záležitost. Už příští rok proběhne aukce frekvencí pro celonárodní pokrytí, uvidíme tedy, jak dopadne. 

Čeští operátoři jsou na tom s nabídkou datových tarifů ještě hůře než loni. Jak si vedou jiné země a změní se něco u nás?
Zdroj: Hamza Butt/Flickr

O silnou konkurenci by se ráda postarala společnost Nordic Telecom, dříve známá jako U:fon. Jak už pro Lidové noviny loni avizoval její šéf Libor Dočkálek, měla by o zmíněnou aukci zájem, ale záleželo by na podmínkách. Další věcí je i její úspěšné vydražení.

Rozhodně to není tak, že by si tuzemští poskytovatelé mobilních sítí neuvědomovali jejich stav ve srovnání s jinými zeměmi, byť se vymlouvají na údajně plné pokrytí potřeby svých zákazníků. Důvod, proč se tu nic nemění, je jednoduchý – peníze.

Čeští operátoři jsou na tom s nabídkou datových tarifů ještě hůře než loni. Jak si vedou jiné země a změní se něco u nás?
Zdroj: pxhere.com

Trhu dominují tři hráči, kteří mají velmi srovnatelné ceny a zákazníkům tedy nezbývá nic než vybrat si jednoho z nich. Pokud by však přišel někdo, kdo by se přiblížil nabídkám našich sousedů, logicky by spousty klientů přešlo k němu.

Nezbývá nám zatím tedy nic jiného, než počkat a vyvíjet zákaznický tlak na operátory, aby nabídku svých datových balíčků navýšili alespoň na tu úroveň, která je obvyklá pro sousední země. Častokrát nabízí pouze tajné podpultové tarify, které však nejsou pro každého, příp. mají ne vždy úplně výhodné podmínky.

Domů
Sdílet
Diskuse