Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
15. května 2018 13:33
Čas čtení 0:00
Sona O.

Odvážný ruský strojvedoucí projel vlakem přes ohnivé peklo na Sibiři

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Dým a plameny, kvůli nimž téměř nešlo vidět na koleje, neodradily Rusa před odvážným kouskem.

Takový běžný den v Rusku. Na Sibiři si to lesem žene obrovský požár, který ničí lokalitu větší než Slovensko a někde mezi obrovským oblakem kouře a šlehajícími plameny se vynoří lokomotiva táhnoucí za sebou řadu vagónů. Ne, není to žádný obrněný vlak, co si vypůjčili z garáže Bruce Wayna, je to docela obyčejná souprava.

Požáry na Sibiři nejsou ničím výjimečným. Momentálně plameny zachvacují až 61 tisíc kilometrů čtverečních Ruska. Vracejí se přibližně každý rok a pohlcují stále větší část území.

Vlak na videu jede přes jednokolejnou trať, která byla vybudována ještě za dob Stalina. Nachází se v Amurské oblasti. Požár se v ní rozpíná zhruba na 388 kilometrech čtverečních a je jednou z nejvíce zasažených oblastí v Rusku. Oheň se pomalu přesouvá do vesničky Belgo.

Místní Anna Drekačenko tvrdí, že žije v neustálém ohrožení. „Úřady jsou neschopné se s požárem vypořádat,“ říkají místní. „Měly by použít letadla nebo helikoptéry, aby to uhasily. Nic takového se však neděje,“ stěžuje si Anna.

Požáry, které se na tomto území objevují pravidelně, někdy produkují tak obrovský oblak kouře, že mohou Američané na západním pobřeží USA pozorovat neobvyklé západy slunce.

Požár je dokonce pozorovatelný z vesmíru.

Odvážný ruský strojvedoucí projel vlakem přes ohnivé peklo na Sibiři
Zdroj: NASA
Domů
Sdílet
Diskuse