Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
17. května 2018 1:19
Čas čtení 0:00
Matúš Majer

Kvůli prezidentovi se z bankovek stal bezcenný papír. Politická reklama ze Zimbabwe připomíná doby, kdy stál rohlík víc než bilion dolarů

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Obrovská hyperinflace byla pro Zimbabwe těžkým ekonomickým obdobím.

Je poměrně známou informací, že zimbabwský dolar zažil jednu z největších inflací v historii lidstva. Znamená to, že měna neustále ztrácela na hodnotě a dokonce musela být několikrát vyměněna. V jedné z generací zimbabwského dolaru se dokonce vyskytla bankovka s nominální hodnotu 100 bilionů dolarů.

Za obrovskou inflací zimbabwské měny stojí bývalý prezident Robert Mugabe, kterému se dařilo zemi 30 let vykořisťovat. Jeho hospodaření a ekonomické reformy přivedly africký stát na hranici krachu a Zimbabwe neprospěla ani Mugabeho nenávist vůči bělošskému obyvatelstvu.

Mugabe zestátnil veškerý majetek bílých obyvatel a slíbil, že ho rozdá černochům, po letech se však zjistilo, že spolu s dalšími státními představiteli všechno vytuneloval. Země je závislá zejména na zemědělství a živočišné produkci, k ekonomickým problémům se tak přidal i hladomor.

Zimbabwe už několik měsíců otřásá nástup nového prezidenta Emmersona Mnangagwa, místní deník The Zimbabwean tak na jednom z rušných náměstí v zemi vytvořil zajímavou politickou reklamu. Z již neplatných bankovek s tehdy minimální hodnotou vytvořili jakousi napodobeninu bilboardů s kritickým nápisem: „Kvůli Mugabemu je z těchto peněz tapeta.“ Čímž se snaží zajistit, aby se na Mugabeho řádění tak brzy nezapomnělo.

Kvůli prezidentovi se z bankovek stal bezcenný papír. Politická reklama ze Zimbabwe připomíná doby, kdy stál rohlík víc než bilion dolarů
Zdroj: pagodelucia123

Dnes Zimbabwe používá něco, co se oficiálně ani nenazývá penězi, ale jakousi zvláštní pseudoměnou odvozenou z amerických dolarů, jejichž hodnota je pevně vázána. Existují pouze jako dvoudolarové a pětidolarové bankovky.

Domů
Sdílet
Diskuse